Je Kind Beter Laten Scoren Met (Cito) Rekenen? Download onze Gratis Oefenbladen Rekenen
[PDF] Direct Toegang

Page content

Groep 7

Groep 7 staat bekend als het moeilijkste jaar van de basisschool. Je kind krijgt dit jaar de lastigste stof te verteren qua rekenen en taal. Ook ligt dit jaar de nadruk op het zelfstandiger maken van je kind.

Dat betekent niet dat zij geen hulp meer nodig hebben met leren. Ze krijgen nu meer huiswerk en vaak ook meer toetsen. Hier hebben zij nog steeds veel begeleiding en hulp bij nodig. Hoe kunnen ze het huiswerk goed inplannen zodat ze niet op het laatste moment nog moeten ‘stampen’? Dit vergt  inzicht in plannen, organiseren en uitvoeren. Jouw kind heeft jou nodig om dit inzicht te krijgen.

Er worden een hele hoop nieuwe vaardigheden en strategieën aangeleerd in de verschillende vakken en op sommige scholen komt er een nieuw vak; ‘informatieverwerking’ bij. Bij informatieverwerking worden allerlei soorten grafieken en schema’s behandeld. Hoe je een grafiek of schema moet aflezen en zelf kunt maken.

Dit alles om jouw kind de best mogelijke voorbereiding te bieden op de Cito Entreetoets. Die kan belangrijk zijn voor het uiteindelijke advies voor het voortgezet onderwijs. Het kan zo zijn dat de school van jouw kind in groep 7 al pré-adviesgesprekken houdt naar aanleiding van de Entreetoets. Dit om een zo goed mogelijk beeld te krijgen naar welk niveau je kind uitstroomt en welke hulp school jouw kind nog kan bieden voor de Eindtoets. Hierbij is het ook erg belangrijk dat jij als ouder, samen met de leerkracht en je kind, bekijkt waar er nog hulp geboden kan worden. Zo haal je samen het beste uit je kind.

Engels is vanaf dit jaar verplicht en hierbij staat het spreken centraal. Er wordt ook wel in het Engels geschreven en gelezen maar dit is nog beperkt.

De zaakvakken Aardrijkskunde, geschiedenis en biologie worden nu uitgebreid naar Europa, en hun visie op de wereld wordt zo verbreed.

Bij aardrijkskunde kun je hierbij denken aan de verschillende klimaten in Europa en de bijbehorende landschappen.

Bij topografie worden nu dan ook alle landen van Europa aangeboden inclusief de belangrijke steden en wateren. Vaak gebeurt dit in huiswerkvorm en krijgt je kind hierover een toets in de klas.

Ging het bij geschiedenis in groep 5 en 6 over Nederland, in groep 7 staan de geschiedenislessen meer in relatie tot wereldgebeurtenissen. De geschiedenismethodes zijn opgedeeld in tijdvakken waardoor je kind een beter tijdsbesef krijgt en alle gebeurtenissen op een tijdlijn kan plaatsen. De Gouden eeuw en de Franse Revolutie zijn hier voorbeelden van.

De onderwerpen die bij biologie en techniek aan bod komen worden ook steeds ingewikkelder. Denk hierbij aan fotosynthese, de bloedsomloop en spijsvertering, voortplanting bij mens en dier en de kringloop van voedsel. Bij techniek leert je kind hoe elektriciteit wordt opgewekt door verschillende energiebronnen en leert hij wat stevige constructies zijn en welke materialen voor stevige constructie gebruikt worden.

Het kan zo zijn dat je kind dit jaar ook zijn verkeersexamen af moet leggen. Hierbij wordt gekeken of je kind de regels beheerst en of hij ze kan toepassing in het ‘echte’ verkeer.

Een ‘pittig’ jaar, groep 7!

Groep 7 Lezen

De gemiddelde leesniveaus zijn: AVI-M7 en AVI-E7. We hebben voor deze leesniveaus een top 5 met leuke leesboeken samengesteld. Bekijk de onderstaande video’s om de tips te bekijken.

Top 5 leesboeken AVI-M7

 

 

Top 5 leesboeken AVI-E7

 

Comment Section

5 reacties op “Groep 7


Door Vincent op 15 mei 2019

Mijn dochter gaat na de zomervakantie ook naar groep 7. Wij hoorden ook van andere ouders dat dit een van de moeilijkste jaren is van het basisonderwijs. Goed om te weten dat de Engelse taal dit jaar geïntroduceerd wordt. Wellicht kan ik alvast met mijn dochter oefenen, omdat ze talen lastig vind.


Door roos op 12 april 2016

oja m.poblete begrijpend lezen sttat wel op de site en die kan je ook gewoon oefenen


Door ali op 12 april 2016

echte een informatieve site alleen zou ik niet alleen rekenen doen maar ook gewoon alle andere dingen om te oefenen dus niet alleen rekenen verder is het een hele goede site


Door Anoniem op 17 mei 2015

interessante website, leuk gebouwd ook


Door m.poblete op 15 januari 2015

leuke website zeg maar willen jullie ook over begrjpend lezen en engels taal of spelling gewoon alles

Plaats een reactie


*