Wat zijn AVI-toetsen?

AVI-toetsen testen hoe vlot en nauwkeurig een kind kan lezen. De afkorting AVI staat voor Analyse van Individualiseringsvormen. Het begrip is afgeleid van het AVI-systeem, dat teksten indeelt naar niveau. Schoolboeken vermelden vaak de AVI-norm. Zo zie je meteen welke moeilijkheidsgraad het boek heeft.

Kort gezegd test en beoordeelt de leerkracht bij de AVI-toets (een Cito-toets) hoe gemakkelijk iemand de gelezen woorden vertaalt in klanken. Hij toetst dus eigenlijk de techniek van het lezen, ofwel het technisch lezen. Het gaat bij een AVI-toets dus niet zozeer om het begrijpend lezen.

Kaarten AVI-toets

Bij een AVI-toets gebruikt de docent leeskaarten waarop een tekst staat. In totaal heeft de leerkracht 12 leeskaarten: AVI-start, AVI-M3, AVI-E3, AVI-M4, AVI-E4, AVI-M5, AVI-E5, AVI-M6, AVI-E6, AVI-M7, AVI-E7 en AVI-plus (niveau M8). De leeskaarten lopen op in moeilijkheidsgraad.

Een AVI-M3 kaart toetst bijvoorbeeld het leesniveau dat een kind midden groep 3 moet hebben. De M staat dus voor ‘midden’ en de 3 voor het leerjaar; in dit geval groep 3. De AVI-E6 kaart toetst het niveau dat een kind eind groep 6 behoort te hebben. De E staat dus voor ‘eind’ en de 6 voor ‘groep 6’.

Afname AVI-toets

Bij een AVI-toets leest een kind de tekst van de leeskaart hardop voor aan de docent. Op een scorekaart houdt de leerkracht bij welke woorden de leerling foutief opleest. Ook wordt bijgehouden hoelang de leerling over de taak doet. De leerkracht kijkt in hoeverre de leerling binnen de vooraf vastgestelde tijds- en foutenlimieten blijft. De uitslag die hieruit volgt, bepaalt het AVI-niveau (het leesniveau).

De uitkomst van de test is relevant, omdat een leerkracht van daaruit literatuur en leesstof voor de leerling kan aanbevelen om beter te leren lezen.

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 4 (Gratis)

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 5 (Gratis)

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 6 (Gratis)

Lees- en leerachterstand

Soms maken leerlingen te veel fouten of blijven ze niet binnen de toegestane tijd. Als de leerkracht daardoor constateert dat de leesvaardigheid van een leerling onder het niveau zit, achterhaalt hij eerst de werkwijze van de leerling. Op basis van de bevindingen stelt de leerkracht een pakket samen dat de leerling kan helpen in niveau te stijgen.

Toetsmomenten

De AVI-toetsen beginnen als een kind leert lezen, dus in groep 3. Daarna worden de toetsen elk leerjaar 2 keer afgenomen. De docent neemt de testen af in:

 • januari/februari
 • mei/juni

Groep 8 vormt als laatste jaar de uitzondering, want dan vindt de toets alleen in januari/februari plaats.

Verschil DMT

Je vraagt je misschien af wat het verschil is tussen de AVI-toetsen en de DMT (Drie Minuten Toets). Bij een AVI-toets wordt het technisch lezen van een hele tekst getoetst, terwijl de DMT alleen het pure technische lezen meet. De DMT bestaat alleen uit losse woorden. De leerling heeft dan dus geen context om de betekenis van woorden af te leiden. Bij AVI heeft hij die wel. Die context kan helpend zijn, maar kan ook het kind belemmeren. Als een kind de tekst niet goed begrijpt, gaat hij waarschijnlijk langzamer lezen.

Bekijk ook:

Maaike de Boer, MA

drs. Maaike de Boer is initiatiefneemster van Wijzeroverdebasisschool.nl

Gerelateerde artikelen

Reacties

8 reacties op “Wat zijn AVI-toetsen?”
 1. Hoeveel kaarten worden er maximaal afgenomen per toetsmoment? Mag je doortoetsen tot het hoogste niveau als het goed gaat? Of is er een maximum?

  • Beste Elke,

   De meeste leerlingen lezen meer dan één kaart.
   Aan de hand van het resultaat van de eerste leeskaart krijgt de leerling een kaart van een lager of hoger AVI-niveau.
   Afhankelijk van het resultaat van deze kaart leest de leerling eventueel nog een kaart enzovoort.
   Of en met welke kaart er wordt doorgetoetst ligt aan de score van de eerste kaart en de gekozen afnameoptie.
   Er zijn drie afnameopties:
   1. doortoetsen tot het laagste instructieniveau (het beheersingsniveau van de groep en het laagste instructieniveau worden duidelijk)
   2. doortoetsen tot het frustratieniveau (het beheersingsniveau van de groep en het hoogste instructieniveau van de groep worden duidelijk)
   3. doortoetsen tot het afnamemoment van de jaargroep

   Mocht je hier meer over willen weten, dan kun je hier de wetenschappelijke verantwoording van Cito raadplegen:

   https://cito.nl/media/hdqkk1if/109-cito_lvs-avi_gr-3-tm-halverwege-gr-8-wet-verantwoording.pdf

   Hartelijke groet,

   Carola

 2. Beste Carola,

  Vraagje.. als je Avi uit bent mag je dan nogmaals getest worden? Mijn zoontje was in groep 6 Avi uit en is opnieuw getest in groep 7. maar mijn zus die Juf is zegt van niet. Dat kinderen bij haar op school niet nogmaals getest worden als ze Avi-uit zijn. En de juf van mijn zoon geeft aan van wel. ZO onduidelijk voor mij als ouder.

  Is daar landelijk iets voor bepaald?

  Alvast bedankt,
  Mirfat

  • Beste Mirfat,
   Als een kind AVI uit is, hoeft er in principe niet opnieuw te worden getest. Het leesniveau is dan goed.
   De afname momenten van de AVI-toetsen liggen vast. Wellicht dat de leerkracht van je zoon twijfelde aan zijn leesniveau en voor de zekerheid nog een keer wilde testen. Dit kan.
   Je kunt het beste even aan de leerkracht vragen waarom hij/zij dit gedaan heeft.

   Hartelijke groet,

   Carola de Koning
   wijzeroverdebasisschool.nl

 3. Is het okay om deze toets af te nemen in het klaslokaal, terwijl andere leerlingen aan het werk zijn? Mijn zoon zei vanmorgen dat hij een herkansing gehad had, omdat er kinderen binnen kwamen, en er toen gepraat werd. Hij is erg afleidbaar. Ik begrijp niet goed waarom ze niet even in “een kamertje” gaan zitten.

  • Beste Harjet,
   Er zijn inderdaad leerkrachten die de AVI-toetsen in de klas afnemen, omdat de groep anders alleen gelaten moet worden.
   Je kunt je vraag het beste even aan de leerkracht stellen. Wellicht is er een andere oplossing.

   Hartelijke groet,
   Carola

 4. Hoe wordt het avi-niveau vertaalt naar de cito-score? Welke score (a, b etc) heb je als je eind groep 6 een AVI van m7 hebt?

  • Beste Kim,
   Voor zover ik weet, is er geen lijst of tabel waar dit in staat. AVI m7 betekent dat je kind leest op het niveau van ‘midden groep 7’. Het leesniveau van je zoon of dochter ligt dus boven het gemiddelde. Hij/zij loopt een half jaar voor. In dit artikel lees je alles over het AVI niveau (in de video onderaan het artikel wordt ook duidelijk uitgelegd wat AVI precies is): https://wijzeroverdebasisschool.nl/uitleg/leesniveau

   Hartelijke groet,
   Carola

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *