Wat leren kinderen in groep 4?

Klik hier voor de Oefenboeken Groep 4

Wat leert je kind in groep 4? En hoe kun jij jouw kind daar op voorbereiden of in ondersteunen? Bekijk ook alle tips en de uitleg en download de gratis werkbladen.

Dit artikel is geschreven door de onderwijsexperts van Wijzer over de Basisschool.

Gratis Oefenbladen groep 4

Download de gratis werkbladen voor groep 4 (PDF).

Begrijpend Lezen Groep 4 Werkblad (Gratis)

Werkbladen Groep 4 Rekenen (Gratis)

Werkbladen Klokkijken groep 4/5 (Gratis)

Werkbladen Spelling Groep 4 (Gratis)

Basisschool groep 4: jouw startpunt voor de beste uitleg over de lesstof in groep 4

Het is hard werken in groep 4. De basis die in groep 3 is gelegd, wordt met grote sprongen uitgebreid. Het lezen zal aan het eind van groep 4 vlot gaan. In groep 4 worden met schrijven alle hoofdletters aangeboden. Met spelling in groep 4 gaat je kind samengestelde woorden leren schrijven.

Met rekenen in groep 4 wordt er tot 100 gerekend en worden de tafels geleerd. Dit wordt ook weleens bewegend geoefend. Hier lees je meer over in ons artikel bewegend leren rekenen.
Het automatiseren van de sommen tot 20 is een belangrijk onderdeel van rekenen in groep 4.

 

 

Ook worden er cito-toetsen in groep 4 afgenomen. Bekijk hieronder de tips voor het maken van een toets.

 

 

Op sommige scholen, zoals bij het Montessorionderwijs, wordt groep 4 gecombineerd met groep 3. Kinderen horen dus afwisselend bij de oudsten en de jongsten van de groep.

 

Lezen in groep 4

Met lezen in groep 4 vindt de overgang plaats van het aanvankelijk naar het voortgezet technisch lezen. Het leestempo gaat een steeds belangrijker rol spelen. Met lezen vergroot je ook je woordenschat, hetgeen van belang is voor begrijpend lezen in groep 4 en de cito begrijpend lezen in groep 4.

Het is belangrijk om thuis het lezen te stimuleren. Ook af en toe samen lezen of toneellezen werkt bevorderend en zo hoor je ook meteen de vorderingen die je kind maakt. Laat je kind dus zoveel mogelijk ‘leeskilometers’ maken. Bekijk ook deze voorleesboeken voor elke leeftijd voor leuke tips.

 

7 Tips voor een spreekbeurt in groep 4

In groep 4 moeten de kinderen vaak voor het eerst een spreekbeurt houden. Dat is natuurlijk heel erg spannend! Wij hebben 7 tips voor je kind om een goede spreekbeurt te houden.

1. Kies een spreekbeurt-onderwerp waarover je al veel weet. Denk bijvoorbeeld aan de sport die je doet, of heb het over je konijn. Dat maakt een spreekbeurt ook veel leuker.

2. Heb je geen idee waarover je spreekbeurt moet gaan? Kijk dan voor inspiratie op de volgende website: het vinden van een onderwerp of ga naar de bibliotheek.

3. Begin niet de dag van tevoren, maar ruim op tijd. Het is handig om in ieder geval twee weken voordat je de spreekbeurt moet houden, te beginnen.

4. Maak een spiekbriefje. Het kan misschien zo zijn dat je de hele spreekbeurt graag uit je hoofd wil doen, maar het is handig om een spiekbriefje achter de hand te hebben.

5. Maak een powerpoint-presentatie bij je spreekbeurt met plaatjes, of neem spullen of plaatjes mee die je kan laten zien.

6. Zorg voor een goede indeling van je spreekbeurt. Vertel eerst wat je gaat vertellen (de inleiding), vervolgens doe je je verhaal (het middenstuk), waarbij je steeds elk onderdeel apart behandelt. Je sluit je spreekbeurt ook goed af.

7. Oefen de spreekbeurt veel voor je ouders en broertjes of zusjes. Als je het al vaak gedaan hebt, wordt het steeds minder eng.

 

TV-programma’s

Houdt je kind van TV kijken? Het is belangrijk dat kinderen uit groep 4 naar goede tv-programma’s kijken. Programma’s die bijvoorbeeld goed zijn voor de woordenschat-ontwikkeling:

zijn hier voorbeelden van.

Ook kun je educatief speelgoed gebruiken om de ontwikkeling van je kind te stimuleren.

Meer groep 4?

 

dictee groep 4

Alles over het dictee groep 4

In groep 4 komt je kind regelmatig in aanraking met dictees. De leerkracht leest woorden of zinnen voor die je kind vervolgens moet opschrijven. Dit soort oefeningen is van groot belang bij het aanleren van een goede spellingvaardigheid. In dit […]
Bekijk artikel
jongetje kalender

De kalender lezen, hoe leer je dat?

Jaren, maanden, dagen, uren….. Een belangrijk onderdeel van het vak rekenen is tijd. Dat gaat van uitrekenen hoeveel dagen het duurt voordat je jarig bent, tot uitrekenen hoe lang je over een autorit doet als je het aantal kilometers per […]
Bekijk artikel
moeder helpt zoon met schoolopdrachten aan tafel

Digitale klok oefenen en uitleg

Op de basisschool leert je kind klokkijken tijdens rekenen. Zowel de analoge tijd als de digitale tijd komen aan bod. In dit artikel geven we je tips om de digitale klok met je kind te oefenen.
Bekijk artikel

Producten

Video's met uitleg en leuke spelletjes

Bekijk de video’s. Abonneer je ook op ons Youtube-kanaal zodat je geen enkele video mist.