Wat leren kinderen in groep 4?

Klik hier voor de Oefenboeken Groep 4

Wat leert je kind in groep 4? En hoe kun jij jouw kind daarop voorbereiden of -in ondersteunen? Bekijk alle tips en uitleg en download de gratis werkbladen.

Dit artikel is geschreven door de onderwijsexperts van Wijzer over de Basisschool.

Gratis Oefenbladen groep 4

Download de gratis werkbladen voor groep 4 (PDF).

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 4 (Gratis)

Oefenbladen Klokkijken Groep 4/5 (Gratis)

Oefenbladen Rekenen Groep 4 (Gratis)

Oefenbladen Spelling Groep 4 (Gratis)

Basisschool groep 4: de beste uitleg over de lesstof in groep 4

Het is hard werken in groep 4. De basis die in groep 3 is gelegd, breidt je kind met grote sprongen uit. Je kind zal aan het eind van groep 4 al vlot lezen. Het leert bovendien alle hoofdletters schrijven. Met spelling in groep 4 leert het bovendien samengestelde woorden schrijven.

Bij rekenen in groep 4 gaat je kind tot 100 rekenen en leert het de tafels. Die tafels oefent je kind ook weleens terwijl het beweegt. Hierover lees je meer in dit artikel: Bewegend leren rekenen.

Ook het automatiseren van de sommen tot 20 is een belangrijk onderdeel van rekenen in groep 4.

 

 

Verder neemt de leerkracht Cito-toetsen in groep 4 af. Bekijk hieronder de tips voor het maken van een toets.

 

 

Op sommige scholen, zoals in het montessori-onderwijs, wordt groep 4 gecombineerd met groep 3. Kinderen horen dus afwisselend bij de oudsten en de jongsten van de groep.

 

Lezen in groep 4

Met lezen in groep 4 vindt de overgang plaats van het aanvankelijk naar het voortgezet technisch lezen. Het leestempo gaat een steeds belangrijkere rol spelen. Met lezen vergroot je kind ook zijn woordenschat, wat van belang is voor begrijpend lezen in groep 4 en de Cito begrijpend lezen in groep 4.

Het is belangrijk om thuis lezen te stimuleren. Af en toe samen lezen of toneellezen werkt bevorderend. Zo hoor je meteen de vorderingen die je kind maakt. Laat je kind dus zoveel mogelijk ‘leeskilometers’ maken.

Bekijk deze voorleesboeken voor elke leeftijd voor leuke tips.

 

7 tips voor een spreekbeurt in groep 4

In groep 4 moeten kinderen vaak voor het eerst een spreekbeurt houden. Dat is natuurlijk heel erg spannend! Hieronder vind je 7 tips voor je kind om een goede spreekbeurt te houden.

1. Kies een spreekbeurtonderwerp waarover je al veel weet. Denk bijvoorbeeld aan de sport die je doet, of vertel over je huisdier. Dat maakt een spreekbeurt ook veel leuker.

2. Heb je geen idee waarover je spreekbeurt moet gaan? Kijk dan voor inspiratie op de volgende website: Het vinden van een onderwerp. Of ga naar de bibliotheek.

3. Begin ruim op tijd met je voorbereiding. Neem in ieder geval twee weken de tijd, zodat je genoeg tijd hebt om informatie op te zoeken en uit te werken.

4. Maak een spiekbriefje. Misschien wil je de hele spreekbeurt graag uit je hoofd doen, maar het is altijd handig om een spiekbriefje achter de hand te hebben.

5. Maak een powerpointpresentatie bij je spreekbeurt met plaatjes. Of neem spullen of plaatjes mee die je kan laten zien.

6. Zorg voor een goede indeling van je spreekbeurt. Vertel eerst wat je gaat vertellen (de inleiding), vervolgens doe je je verhaal (het middenstuk), waarin je elk onderdeel apart behandelt. Sluit je spreekbeurt daarna goed af.

7. Oefen de spreekbeurt regelmatig voor je familieleden of voor de spiegel. Als je het al vaak gedaan hebt, wordt het steeds minder eng.

 

Tv-programma’s

Houdt je kind van tv-kijken? Laat je kind dan regelmatig programma’s zien die goed zijn voor de woordenschatontwikkeling en zijn kennis van de wereld:

Op internet zijn bovendien uitzendingen van Schooltv en Zapp te vinden die aansluiten bij deze leeftijdsgroep.

Ook kun je educatief speelgoed gebruiken om de ontwikkeling van je kind te stimuleren.

Meer groep 4?

 

dictee groep 4

Alles over het dictee groep 4

In groep 4 komt je kind regelmatig in aanraking met dictees. De leerkracht leest woorden of zinnen voor die je kind vervolgens moet opschrijven. Dit soort oefeningen is van groot belang bij het aanleren van een goede spellingvaardigheid. In dit […]
Bekijk artikel
jongetje kalender

De kalender lezen, hoe leer je dat?

Jaren, maanden, dagen, uren….. Een belangrijk onderdeel van het vak rekenen is tijd. Dat gaat van uitrekenen hoeveel dagen het duurt voordat je jarig bent, tot uitrekenen hoe lang je over een autorit doet als je het aantal kilometers per […]
Bekijk artikel
moeder helpt zoon met schoolopdrachten aan tafel

Digitale klok oefenen en uitleg

Op de basisschool leert je kind klokkijken tijdens rekenen. Zowel de analoge tijd als de digitale tijd komen aan bod. In dit artikel geven we je tips om de digitale klok met je kind te oefenen.
Bekijk artikel

Producten

Video's met uitleg en leuke spelletjes

Bekijk de video’s. Abonneer je ook op ons Youtube-kanaal zodat je geen enkele video mist.