Huiswerk basisschool: zo help je je kind

Het is per school verschillend, maar een groot deel van de Nederlandse basisschoolkinderen krijgt vanaf groep vier het eerste huiswerk mee. En dan staat er als ouders je een uitdaging te wachten. Gelukkig kom je met de tips in dit artikel een heel eind, om je kind met het huiswerk van de basisschool goed te helpen!

De overgang van spelen naar leren

In de meeste kleutergroepen krijgen de kinderen geen huiswerk mee. In ieder geval niet structureel. De nadruk bij de kleutergroepen ligt sterk op het spelen en het ontwikkelen in de klas daarvan. Het kan zijn dat de leerkracht vraagt of je thuis wilt oefenen met het veterstrikken of het aanleren van een goede potloodgreep, maar dat is het vaak wel. In groep drie kan het eerste huiswerk eruit zien als extra leeswerk. 

Vanaf groep 4 krijgen kinderen steeds meer huiswerk mee. Het huiswerk op de basisschool in groep vier kan bestaan uit spelling, dicteewoorden oefenen en soms woorden uit je hoofd leren en de tafels van 1,2, 5 en 10 leren. Als deze tafels beheerst zijn door je kind, worden ze uitgebreid met de andere tafels. Is het oefenen van de tafels lastig thuis? Ontdek dan de handige oefenboeken, die je kind en jou helpen om alle tafels onder de knie te krijgen.

Vanaf groep 5 komen hier extra zaakvakken bij zoals topografie, aardrijkskunde, biologie en geschiedenis. Ook begrijpend lezen neemt in deze groep, en de jaren erna, een belangrijke plaats in. Begrijpend lezen is een belangrijke vaardigheid. Als je kind veel moeite heeft met rekenen, begrijpend lezen of (technisch) lezen, kan school in overleg extra huiswerk meegeven. 

Oefenbladen Rekenen Groep 4 (Gratis)

Oefenbladen Rekenen Groep 5 (Gratis)

Oefenbladen Rekenen Groep 6 (Gratis)

Waarom krijgen kinderen huiswerk?

Huiswerk op de basisschool is enerzijds bedoeld om je kind in alle rust en op het eigen tempo te laten oefenen met de stof. Anderzijds is het ook een middel om je kind te leren plannen en voor een toets te leren. Dit omdat het voortgezet onderwijs ook op deze manier werkt. Het aantal toetsen en huiswerk zal in de loop van het ouder worden dus vaak alleen maar toenemen. Alleen op een huiswerkvrije school krijgt een kind geen huiswerk mee naar huis.

Hoe je als ouder het best kunt helpen

Het is niet vreemd als je kind niet staat te springen om huiswerk te maken. Zeker niet als het met iets oefent, wat eigenlijk best heel lastig is voor hem. Er zijn wat tips die helpen om zonder stress aan het huiswerk te beginnen.

huiswerk basisschool helpen ouder
  • Begin niet direct uit school met het maken van huiswerk. Laat je kind eerst ‘landen’ door te vragen hoe de dag geweest is. Biedt een rustmoment in de vorm van eerst wat drinken en eten aan te bieden. Je kunt ervoor kiezen om een afspraak te maken over de tijd wanneer het huiswerk gemaakt wordt. Veel gezinnen kiezen de tijd als je zelf net het eten gaat maken. Terwijl jij het eten maakt, maakt je kind het huiswerk en kun je ondertussen bijsturen, vragen stellen of overhoren.
  • Ga liever geen strijd aan. Huiswerk maken is meer dan alleen kennis opdoen. Het is ook goed leren plannen. Hoe ouder je kind, hoe meer deze zelf de verantwoordelijkheid hiervoor kan dragen. Besluit je kind om de dag van tevoren aan een groot werkstuk te beginnen? Hoe verleidelijk ook: ga niet zelf dat hele werkstuk in elkaar zetten. Het kan een hele wijze levensles zijn als je kind erachter komt dat het eerder had moeten beginnen. 
  • Wat helpt jouw kind? Het ene kind leert door de stof in een samenvatting te gieten, weer een ander maakt het liever visueel met een mindmap en een derde wil graag overhoord worden. Door te oefenen met wat voor jouw kind werkt, kun je gerichter begeleiding bieden. En dat leidt weer tot een succeservaring.

Zo kun je je kind stimuleren

Huiswerk maken draait ook om het vieren van successen. Heeft je kind een voldoende gehaald? Is het plannen goed gegaan? Vier het! Dit hoeft niet duur of groots te zijn, een compliment geven of laten kiezen wat je kind als toetje wil na het avondeten kan al een stimulans zijn. Geniet ook van hoe je kind zich ontwikkelt, ook met het huiswerk maken!

Ook interessant:

Mirjam de Stigter, BEd

Mirjam heeft 13 jaar onderwijservaring in het basisonderwijs. Zo heeft ze ruim 8 jaar gewerkt in het fase onderwijs en draaide ze daar ieder half jaar fase 4/5 (2e half jaar groep 2 en 1e half jaar groep 3) of fase 5/6. ( 1e en 2e helft groep 3).

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *