Topografie Nederland: provincies en hoofdsteden

Kinderen op de basisschool leren meestal in groep 5 of groep 6, tijdens de lessen topografie, de provincies en hoofdsteden van Nederland aan. Hoe kun je als ouder je kind hierbij helpen? En wat is handig als je kind het wil oefenen? Je leest er in deze blog meer over.

Nederlandse provincies en hoofdsteden: een opfrisbeurt

De meeste volwassenen weten wel dat er 12 provincies in Nederland zijn. Maar kun jij alle Nederlandse provincies en hoofdsteden snel opsommen? Of is een opfrisbeurt welkom? Herhaling is altijd goed. 

Oefenbladen Klokkijken Groep 4/5 (Gratis)

Oefenbladen Rekenen Groep 5 (Gratis)

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 5 (Gratis)

Oefenbladen Spelling Groep 5 (Gratis)

Oefenbladen Rekenen Groep 6 (Gratis)

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 6 (Gratis)

Topografie Nederland provincies en hoofdsteden

Hierbij een overzicht van de provincies en hoofdsteden van Nederland:

  1. Groningen – Groningen
  2. Friesland – Leeuwarden
  3. Drenthe – Assen
  4. Overijssel – Zwolle
  5. Flevoland – Lelystad
  6. Gelderland – Arnhem
  7. Zuid-Holland – Den Haag
  8. Utrecht – Utrecht
  9. Noord-Holland – Haarlem
  10. Noord-Brabant – ‘s-Hertogenbosch
  11. Zeeland – Middelburg
  12. Limburg – Maastricht

Als je kind de Nederlandse provincies en hoofdsteden leert, is dit een mooi opfrismoment voor je eigen kennis. Tijdens de topografielessen komen ook de Nederlandse Waddeneilanden aan bod. Vind je kind het lastig om deze te onthouden? Geen nood, we schreven een blog over een handig ezelsbruggetje voor het leren van de Waddeneilanden.

Waarom provincies Nederland leren

Waarom leren kinderen nu de provincies en hoofdsteden van Nederland? Dat kunnen ze toch zo opzoeken via Google? Ja dat klopt. Tegelijk is het basiskennis die essentieel is. Het leert kinderen meer over ons land, de wereld om hen heen en geeft ook een stukje (ruimtelijk) inzicht. Daarbij is het super handig als ze later met de trein vanuit Limburg naar bijvoorbeeld Utrecht willen reizen en zo de route kunnen plannen. Je kunt topo leren dus ook wel zien als een hulpmiddel, in de weg naar zelfstandigheid van je kind.

In welke groep topografie?

In de groepen 5 tot en met 8 leren kinderen op de basisschool topografie. Dit loopt per groep op in hoeveelheid en moeilijkheidsgraad. Zo leren kinderen in groep 5 nog vooral de Nederlandse provincies en hoofdsteden, plus rivieren. In groep 8 gaat de topo kennis al over Europa en daarbuiten. 

Topografie Nederland provincies en hoofdsteden oefenen

Hoe pak je dat nu aan? De provincies en hoofdsteden oefenen? Vaak krijgen leerlingen van school een blad mee, met daarop getallen die linken aan het juiste woord. Dus bijvoorbeeld getal 1 staat in de provincie Groningen, getal 2 bij de hoofdstad van Groningen. Tip: gebruik vaste stappen bij het oefenen. Zorg dat je kind de oefenstof veel herhaalt, overhoor het liefste de stof mondeling en maak ook gebruik van topo werkbladen. Zo is de verwerking van de stof op mondeling en schriftelijk gebied.

Handige topo tips

  • Ezelsbruggetjes helpen goed. Bedenk bijvoorbeeld per provincie een woord, zin of kijk naar de vorm van provincie.
  • Is je kind een beelddenker? Maak dan visueel waar de provincie bekend om staat. Van de Utrechtse Dom tot de Friese vlag. Dit helpt voor de automatisering.
  • Oefen zelf ook mee! Laat zien dat je zelf ook niet alles hoeft te weten. Ook leuk: wie kent het eerste alle hoofdsteden en provincies? Let op: kinderen leren snel 😉
  • Maak gebruik van topo werkbladen. Oefen hiermee met zowel het invullen van de juiste provincie, als ook het noemen van een provincie waarna je kind de juiste plaats aanwijst.

Het voordeel van een kind dat topo leert? Dat zijn er veel natuurlijk. Al is het maar dat je kind weer een stukje wijzer wordt, meer leert over Nederland en vooral ook dat jij als ouder je eigen kennis weer opfrissen kunt. 

Lees ook onze andere artikelen over wereldoriëntatie:

Mirjam de Stigter, BEd

Mirjam heeft 13 jaar onderwijservaring in het basisonderwijs. Zo heeft ze ruim 8 jaar gewerkt in het fase onderwijs en draaide ze daar ieder half jaar fase 4/5 (2e half jaar groep 2 en 1e half jaar groep 3) of fase 5/6. ( 1e en 2e helft groep 3).

Gerelateerde artikelen

Reacties

2 reacties op “Topografie Nederland: provincies en hoofdsteden”
  1. Hallo,
    Leuke en leerzame site. Helaas heb ik wel een foutje ontdekt bij de hoofdsteden van de provincies. Volgens mij heb ik ooit geleerd dat de hoofdstad van Noord-Holland de stad Amsterdam is en niet Haarlem. Groetjes, R.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *