Ezelsbruggetje Waddeneilanden: simpel én handig!

Tijdens de lessen topografie op de basisschool, komen ook de Nederlandse Waddeneilanden aan bod. Vindt jouw kind het lastig om de volgorde van de Waddeneilanden te onthouden? Geen nood, want er zijn een heleboel Waddeneilanden ezelsbruggetjes die hem kunnen helpen! In deze blog zetten we ze voor je op een rijtje.

Welk woord dient als ezelsbruggetje voor de volgorde van de Nederlandse Waddeneilanden?

Op school komt topografie regelmatig aan bod. Het doel van dit onderdeel van aardrijkskunde is dat je kind een aantal plaatsen op een kaart weet aan te wijzen. De leerkracht toetst deze kennis daarna met overhoringen. Uiteraard wil je kind die toetsen goed maken.

Om dat voor elkaar te krijgen zijn ezelsbruggetjes superhandig. Bijvoorbeeld als het gaat om de volgorde van de Nederlandse Waddeneilanden!

Voor deze volgorde zijn verschillende ezelsbruggetjes verzonnen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

TV-TAS

Het bekendste ezelsbruggetje om de volgorde van de Waddeneilanden te onthouden is wel ‘TV-TAS’. Misschien heb je dit ezelsbruggetje zelf vroeger ook geleerd.

Als dat niet zo is, vraag je je misschien af wat een tv-tas met de Waddeneilanden te maken heeft. We laten het je zien. Allereerst zetten we de letters van TV-TAS onder elkaar:

 • T
 • V
 • T
 • A
 • S

Deze letters vallen samen met de beginletters van de Nederlandse Waddeneilanden. En ze staan nog op de juiste volgorde ook! Kijk maar:

 • Texel
 • Vlieland
 • Terschelling
 • Ameland
 • Schiermonnikoog

Texel is het grootste Waddeneiland en ligt het verst naar het westen (links op de kaart). Daarnaast ligt Vlieland enzovoort.

ezelsbruggetje tv-tas

Misschien is je opgevallen dat dit ezelsbruggetje niet alle Waddeneilanden benoemt. Dat klopt; er horen eigenlijk nog 2 onbewoonde eilanden bij: Rottumerplaat en Rottumeroog.

Dat is de reden dat het ezelsbruggetje in de loop van de jaren een beetje is aangepast. Tegenwoordig gebruiken mensen deze zin:

 • Je valt over de TV-TAS op je PLAAT en dan krijg je een splinter in je OOG.

Met de dikgedrukte woorden zou je kind in staat moeten zijn de hele volgorde te onthouden.

Oefenbladen Klokkijken Groep 4/5 (Gratis)

Oefenbladen Rekenen Groep 5 (Gratis)

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 5 (Gratis)

Oefenbladen Spelling Groep 5 (Gratis)

Oefenbladen Rekenen Groep 6 (Gratis)

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 6 (Gratis)

Thee Van Tante Annie

Enkele creatievelingen hebben in de loop der jaren nog wat andere ezelsbruggetjes bedacht om de volgorde van de Nederlandse Waddeneilanden te onthouden.

En blijkbaar waren dat mensen die erg veel van thee hielden (en minder van hun tantes…). Daar zijn deze zinnen uit voortgekomen:

 • Thee Van Tante Annie Smaakt Rot.
 • Thee Van Tante Agaat Smaakt Ranzig.
Thee van tante agaat smaakt ranzig

Zoals je kunt zien is in deze 2 zinnetjes de R van de laatste 2 eilanden wel meegenomen. Rottumerplaat en Rottumeroog worden samen ook wel Rottum genoemd. Vandaar dat er maar 1 R in de zin staat.

Als je echt volledig wilt zijn, kun je dus beter uitgaan van de zin over de tv-tas. Tenzij je zelf nog een woord met een R toevoegt aan de zinnen over thee van de tantes natuurlijk.

Andere ezelsbruggetjes Waddeneilanden

Nog een paar andere zinnetjes die kinderen wel eens gebruiken om de volgorde van de Waddeneilanden te onthouden zijn:

 • Truus Van Tante Ans Slaapt Rustig.
 • Te Veel Televisie Aan Staan.

Texel en Terschelling

Het is je misschien opgevallen dat er steeds 2 T’s in de gebruikte zinnen staan. Kinderen vragen zich soms af hoe ze kunnen onthouden welk eiland Texel is en welk eiland Terschelling.

Ook daarvoor zijn ezelsbruggetjes te bedenken.

Bijvoorbeeld:

Texel is het grootste Waddeneiland. Op de kaart kun je zien waar het grootste Waddeneiland ligt: helemaal aan de linkerkant. In de naam Texel zit de afkorting ‘XL’ verstopt. En XL staat voor extra large. Extra groot dus!

ezelsbruggetje texel XL

Zelf een ezelsbruggetje verzinnen

Je ziet het: het maakt eigenlijk niet eens zo veel uit welk ezelsbruggetje je gebruikt. Het idee van bovenstaande zinnetjes is altijd hetzelfde: je gebruikt de beginletters van de eilanden en maakt daar woorden van. De volgorde van die woorden helpt je bij het onthouden van de volgorde van de eilanden.

Het wordt nóg leuker als je kind zelf een ezelsbruggetje mag verzinnen! Kinderen onthouden leerstof het best als ze zelf een manier mogen verzinnen om dat te doen.

Stimuleer je kind daarom vooral zelf dingen te bedenken. Welke vorm hij daarvoor gebruikt, maakt helemaal niets uit. Hij kan een zin maken, zoals hierboven. Maar sommige kinderen onthouden de volgorde beter als ze een tekening maken. Of als ze er bewegingen bij verzinnen!

leerstof onthouden

Ezelsbruggetje Waddeneilanden: de keuze is reuze

Welk ezelsbruggetje je kind gebruikt om de volgorde van de Waddeneilanden te onthouden, doet er niet toe. Het gaat er vooral om dat het ezelsbruggetje goed blijft hangen en dus werkt voor jouw kind.

Zie je dat bovenstaande ezelsbruggetjes niet werken? Nodig je kind dan uit er zelf eentje te verzinnen. Je zult versteld staan van het resultaat!

Ook interessant:

Judith Kimenai, BEd

Judith was jarenlang docente Nederlands en (tweetalig) biologie binnen het voortgezet onderwijs. Tijdens haar onderwijscarrière was ze naast docente ook een bevlogen brugklasmentor en intern begeleider. Tegenwoordig is Judith freelance tekstschrijfster en richt ze zich voornamelijk op de educatieve sector.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *