Help je kind met 5 keer een handig ezelsbruggetje rekenen (+ 1 bonustip!)

De basisschool is de start van een lang leerproces voor je kind. Om alle leerstof van rekenen te kunnen onthouden, komen ezelsbruggetjes rekenen prima van pas. Dit zijn handige hulpmiddeltjes om te zorgen dat je kind zich iets veel makkelijker kan herinneren.

Deze geheugensteuntjes worden al sinds de Middeleeuwen gebruikt. De naam ‘ezelsbruggetje’ is afgeleid van het Latijnse pons asinorum, dat letterlijk ‘brug van de ezels’ betekent. Een ezel heeft maar een smal paadje nodig om van de ene plek op de andere te komen. Als hij echter het water onder de brug ziet stromen, durft hij de oversteek niet te maken. Door hem te begeleiden, loopt de ezel toch naar de overkant.

De link van een fysieke ezelsbrug naar de fictieve variant is dat je met een hulpmiddeltje je geheugen makkelijker verbindt aan bijvoorbeeld een definitie. Ezelsbruggetjes zijn dus ideaal voor het leerproces van je kind. Ze worden bij allerlei vakken ingezet. Ook voor het vak rekenen is er een serie handige ezelsbruggetjes. Kijk maar eens samen met je kind naar deze 5 handige ezelsbruggetjes. Het oplossen van sommen zal met die ezelsbruggetjes vast een stuk eenvoudiger worden.

Onder de video leggen we alle ezelsbruggetjes uit de video nog eens uit. Én je krijgt er nog eentje extra!

1.  Ezelsbruggetje lengtematen

De volgorde van het metriek stelsel voor lengtematen is vaak een moeilijke om te onthouden. Want welke afkorting staat nu ook alweer voor de langste lengte? Misschien vergeet je kind er regelmatig 1 te noemen als hij ze moet opsommen. Gelukkig is er een heel makkelijk ezelsbruggetje voor lengtematen, waardoor je kind van nu af aan moeiteloos het rijtje in de juiste volgorde kan opnoemen.

Je kind hoeft alleen maar deze zin te onthouden:

Kan het dametje met de centimeter meten?

De eerste letter van ieder woord staat voor een lengtemaat. De zin begint met een verwijzing naar de grootste lengtemaat en eindigt met de kleinste:

 • De k van kan staat voor km (kilometer).
 • De h van het staat voor hm (hectometer).
 • De d van dametje staat voor dam (decameter).
 • De m van met staat voor m (meter).
 • De d van de staat voor dm (decimeter).
 • De c van centimeter is heel makkelijk, want die staat voor cm (centimeter).
 • De m van meten staat voor mm (millimeter).

Zie je hoe makkelijk het is? Een ezelsbruggetje is eigenlijk een soort geheimtaal. Door de zin Kan het dametje met de centimeter meten? weet je zeker dat de maateenheden op de goede volgorde staan.

2. Noord-oost-zuid-west-ezelsbruggetje

Waar komt de zon op en waar gaat hij weer onder? De windroos laat de volgorde van de windrichtingen mooi zien. Maar wanneer je kind het plaatje niet voor zich heeft, kan het best lastig zijn om uit het hoofd de juiste volgorde op te noemen. Gelukkig is er ook voor de windroos een handig ezelsbruggetje en dat is dit zinnetje:

Nooit op zonder wekker.

Zo weet je de volgorde van de windroos altijd, want de eerste letter van ieder woord staat voor een windrichting:

 • De N van nooit is het noorden.
 • De O van op hoort bij het oosten.
 • De Z van zonder hoort bij het zuiden.
 • De W van wekker is dan het westen.

Handig toch, dit noord-oost-zuid-west-ezelsbruggetje?

3. Ezelsbruggetje voor oppervlakte en omtrek

Nog een lastige om te onthouden is het verschil tussen oppervlakte en omtrek. Wanneer je deze 2 goed weet te onderscheiden, is veel rekenstof makkelijker te begrijpen. Met het ezelsbruggetje voor oppervlakte en omtrek kun je het verschil heel makkelijk onthouden.

In het woord oppervlakte zit namelijk een woord dat je kind vast al kent, namelijk ‘op’. Daardoor weet je dat je gaat kijken naar het deel dat op de figuur ligt wanneer je de oppervlakte gaat berekenen. Eigenlijk gaat het om de binnenkant van een vierkant, rechthoek of andere vorm.

Wanneer je de omtrek moet berekenen, dan ga je juist uit van een deel van dit woord: ‘om’. Bij een omtrek reken je namelijk uit hoeveel meter of centimeter er om een figuur heen zit.

Je kunt het verschil ook nog verduidelijken door met je kind een figuur te tekenen, bijvoorbeeld een rechthoek. Kleur vervolgens eerst de oppervlakte in; dus het deel dat op de figuur ligt. Daarna markeer je de omtrek; dus de randen die om de figuur liggen.

4. Welke kant is de lengte?

De lengtekant van een rechthoek vinden is ook niet altijd makkelijk op jonge leeftijd. Ook hier is weer een ezelsbruggetje voor. Om de lengte van een oppervlak te bepalen, is het het handigst als je de hele oppervlakte in hokjes verdeelt. Laat je kind vervolgens de hokjes tellen. Zo weet je kind uit hoeveel hokjes elke kant van het oppervlak bestaat. Nu hoeft hij alleen nog maar het volgende te onthouden:

De lengte is altijd de lange kant, ofwel de kant met de meeste hokjes. Zie je dat ‘lengte’ en ‘lang’ allebei met een L beginnen? Best een handig ezelsbruggetje!

Met dit hulpmiddel heeft je kind altijd antwoord op de vraag welke kant de lengte is?

Leren rekenen met de beste uitleg

Meteen naar de meest bekeken rekenonderdelen?

5. Teller-noemer-ezelsbruggetje

Breuken vermenigvuldigen kan nog weleens tot verwarring leiden. Gelukkig is er het teller-noemer-ezelsbruggetje. Als voorbeeld nemen we de volgende som:

2/5 x 1/3 = 2/15

We geven een handigheidje om te onthouden wat je kind moet doen.

Bij het vermenigvuldigen van een breuk doe je gewoon altijd het volgende:

teller x teller (dus hier: 2 x 1 = 2)

en

noemer x noemer (dus hier: 5 x 3 = 15)

Maar let op! Vergeet niet om het antwoord altijd te vereenvoudigen of kleiner te maken.

Bonustip: hoeveel nullen hebben grote getallen?

Veel kinderen vinden het lastig om te onthouden hoeveel nullen de grote getallen hebben. Daarom hebben we hieronder de belangrijkste grote getallen op een rijtje gezet.

Hoeveel nullen heeft een miljoen?

Een miljoen heeft 6 nullen. 1.000.000

Hoeveel nullen een miljard?

Een miljard heeft 9 nullen. 1.000.000.000

Ga aan de slag met de ezelsbruggetjes voor rekenen

Dit waren een paar belangrijke ezelsbruggetjes die vast helpen met het leren rekenen. Je kunt ook zelf een ezelsbruggetje voor rekenen bedenken. Doe dat het liefste samen met je kind, want dat maakt het proces nog leerzamer.

Naast ezelsbruggetjes voor rekenen zijn er ook handige geheugensteuntjes voor andere vakken. Ontdek ook:

Oefenbladen Rekenen Groep 4 (Gratis)

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 4 (Gratis)

Oefenbladen Spelling Groep 4 (Gratis)

Maaike de Boer, MA

drs. Maaike de Boer is initiatiefneemster van Wijzeroverdebasisschool.nl

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *