Help je kind met 6 keer een handig ezelsbruggetje rekenen

De basisschool is de start van een lang leerproces voor je kind. Om alle leerstof van rekenen te kunnen onthouden, komen ezelsbruggetjes rekenen prima van pas. Dit zijn handige hulpmiddeltjes om te zorgen dat we ons iets veel makkelijker kunnen herinneren.

Deze geheugensteuntjes worden al sinds de Middeleeuwen gebruikt. De naam ‘ezelsbruggetje’ is afgeleid van het Latijnse pons asinorum, dat letterlijk ‘brug van de ezels’ betekent. Het feit dat een ezel maar een smal paadje nodig heeft om van de ene plek op de andere te komen, is hiervoor de reden. Echter als ze het water onder de brug zien stromen durven ze de oversteek niet te maken. Door ze te begeleiden lopen ze toch naar de overkant.

De link van een fysieke ezelsbrug tot de fictieve variant is dat je met een hulpmiddeltje je geheugen makkelijker verbindt met bijvoorbeeld een definitie. Ezelsbruggetjes zijn dus ideaal voor het leerproces van kinderen en worden bij allerlei vakken ingezet. Ook voor het vak rekenen is er een serie handige ezelsbruggetjes. Kijk maar eens samen met je kind naar deze vijf handige ezelsbruggetjes. Het oplossen van sommen zal daardoor vast een stuk eenvoudiger worden.

1.  Ezelsbruggetje lengtematen

De volgorde van het metriek stelsel voor lengtematen is vaak een moeilijke om te onthouden. Want welke afkorting staat nu ook alweer voor de langste lengte? En vergeet je er misschien niet een te noemen als je ze moet opsommen? Gelukkig is er een heel makkelijk ezelsbruggetje voor lengtematen waardoor je moeiteloos het rijtje in de juiste volgorde kan opnoemen.

Onthoud namelijk gewoon deze zin:

Kan het dametje met de centimeter meten?

De eerste letter van ieder woord staat voor een lengtemaat. De zin begint met een verwijzing naar de grootste lengtemaat en eindigt met de kleinste:

De k van kan staat voor km (kilometer)
De h van het staat voor hm (hectometer)
De d van dametje staat voor dam (decameter)
De m van met staat voor m (meter)
De d van de staat voor dm (decimeter)
De c van centimeter is heel makkelijk, want die staat voor cm (centimeter)
De m van meten staat voor mm (millimeter)

Zie je hoe makkelijk het is? Een ezelsbruggetje is eigenlijk een soort geheimtaal. Door de zin ‘Kan het dametje met de centimeter meten?’ weet je zeker dat de maateenheden op de goede volgorde staan.

2. Noord-oost-zuid-west-ezelsbruggetje

Waar komt de zon op en waar gaat hij weer onder? De windroos laat de volgorde van de windrichtingen mooi zien. Maar wanneer je het plaatje niet voor je hebt, kan het best lastig zijn om uit je hoofd de juiste volgorde op te noemen. Gelukkig is er ook voor de windroos een handig ezelsbruggetje en dat is dit zinnetje:

Nooit op zonder wekker

Zo weet je de volgorde van de windroos altijd, want de eerste letter van ieder woord staat voor een windrichting:

De N van nooit is het noorden
De O van op hoort bij het oosten
De Z van zonder hoort bij het zuiden
De W van wekker is dan het westen

Handig toch dit noord-oost-zuid-west-ezelsbruggetje?

3. Ezelsbruggetje voor oppervlakte en omtrek

Nog een lastige om te onthouden, is het verschil tussen oppervlakte en omtrek. Wanneer je deze twee goed weet te onderscheiden, is veel rekenstof veel makkelijker te begrijpen. Met het ezelsbruggetje voor oppervlakte en omtrek kun je echter het verschil heel makkelijk onthouden.

In het woord oppervlakte zit namelijk een woord dat je kind vast al kent en dat is ‘op’. Daardoor weet je dat wanneer je de oppervlakte gaat berekenen je iets berekent dat op een figuur ligt. Eigenlijk is het de binnenkant van een vierkant, rechthoek of andere vorm.

Wanneer je de omtrek moet berekenen, dan ga je weer uit van ‘om’. Bij een omtrek reken je namelijk uit hoeveel meter of centimeter er om een figuur heen zit. Je kunt het verschil ook nog verduidelijken door je kind te laten zien dat de oppervlakte het deel op een figuur is wat je kunt inkleuren.

4. Welke kant is de lengte?

De lengtekant van een rechthoek vinden, is ook niet altijd makkelijk op jonge leeftijd. Ook hier is weer een ezelsbruggetje voor. Om de lengte van een oppervlak te bepalen, is het handigste als je deze in hokjes verdeeld. Door de hokjes te tellen weet je kind uit hoeveel hokjes elke kant van het oppervlakte bestaat. Dan hoeft hij of zij alleen nog maar te onthouden dat:

Lengte is altijd de lange kant, ofwel de kant met de meeste hokjes.

Met dit hulpmiddel heeft je kind altijd antwoord op de vraag: Welke kant is de lengte?

Leren rekenen met de beste uitleg

Meteen naar de meest bekeken rekenonderdelen?

5. Teller-noemer-ezelsbruggetje

Breuken vermenigvuldigen kan nog weleens tot verwarring leiden. Gelukkig is er het teller-noemer-ezelsbruggetje. Als voorbeeld nemen we de volgende som:

2/5 x 1/3 = 2/15

Nu komt er een handigheidje om te onthouden: Bij het vermenigvuldigen van een breuk doe je gewoon als volgt:

teller x teller dus 2 x 1 = 2

en

noemer x noemer dus 5 x 3 = 15

Maar let op! Vergeet niet om het antwoord altijd te vereenvoudigen of kleiner te maken.

6. Hoeveel nullen hebben grote getallen?

Hoeveel nullen heeft een miljoen?

Een miljoen heeft 6 nullen. 1.000.000

Hoeveel nullen een miljard

Een miljard heeft 9 nullen. 1.000.000.000

Ga aan de slag met de ezelsbruggetjes voor rekenen

Dit waren een paar belangrijke ezelsbruggetjes die vast helpen met het leren rekenen. Je kunt ook zelf een ezelsbruggetje voor rekenen gaan bedenken. Doe dat het liefste samen met je kind, want dat maakt het proces misschien nog leerzamer.

Naast ezelsbruggetjes voor rekenen, zijn er ook handige geheugensteuntjes voor andere vakken. Ontdek ook:

Werkbladen Werkwoordspelling Groep 7/8 (Gratis)

Begrijpend Lezen Groep 4 Werkblad (Gratis)

Werkbladen Groep 4 Rekenen (Gratis)

Maaike de Boer, MA

drs. Maaike de Boer is initiatiefneemster van Wijzeroverdebasisschool.nl

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.