Doorstroomtoets? Eindtoets? Hoe zit het?

Misschien heb je het al gehoord: de eindtoets in groep 8 krijgt vanaf schooljaar 2023/2024 een andere naam. Hij gaat dan doorstroomtoets heten. Hoe dat zit en wat deze verandering voor jouw kind betekent, lees je in dit artikel.

Andere naam, andere toets?

Je vraagt je misschien af of de naamsverandering betekent dat de hele eindtoets groep 8 op de schop gaat. Wees gerust, dat is niet het geval. Alleen de naam verandert; de inhoud van de toets blijft vergelijkbaar met de eindtoetsen van voorgaande jaren.

naamsverandering eindtoets doorstroomtoets

Waarom wordt de eindtoets nu doorstroomtoets?

Maar waarom vindt die naamsverandering dan plaats? Dat heeft alles te maken met de ontwikkeling van je kind.

De naam ‘eindtoets’ zegt eigenlijk dat de toets een eind aanduidt. Het eind van de basisschool is uiteraard in zicht als de eindtoets wordt afgenomen. Maar de ontwikkeling van je kind gaat daarna nog wel even door!

Vandaar dat nu gekozen is voor de naam ‘doorstroomtoets’. Na de toets stroomt je kind door naar een middelbare school. Een school waarvan het niveau passend is.

waarom doorstroomtoets

Wanneer wordt de eindtoets doorstroomtoets?

De veranderingen zijn pas net goedgekeurd door de Eerste Kamer. Dat betekent dat de aanpassingen in de praktijk nog wel even op zich laten wachten.

Pas in het schooljaar 2023/2024 gaan de basisscholen voor het eerst de doorstroomtoets in groep 8 aanbieden.

Werkbladen Werkwoordspelling Groep 7/8 (Gratis)

Werkbladen Groep 8 Rekenen (Gratis)

Begrijpend Lezen Groep 8 Werkbladen (Gratis)

Aanmelding voortgezet onderwijs

In datzelfde jaar verandert ook de aanmeldprocedure voor de middelbare school. De overheid vindt het belangrijk dat ieder kind dezelfde kansen krijgt om op een passende middelbare school terecht te komen.

Nu is dat niet altijd het geval, omdat de aanmeldingen vaak tijdens de hele maand maart plaats kunnen vinden. Dat gaat veranderen.

Zodra de eindtoets van groep 8 doorstroomtoets gaat heten, komt er nog maar 1 aanmeldingsweek voor alle kinderen in Nederland.

Die week vindt eind maart plaats en volgt na het definitieve advies van de groep 8-leerkracht.

De leerkracht neemt de score van de doorstroomtoets mee in de totstandkoming van het definitieve advies. Rolt uit de doorstroomtoets een hoger niveau dan eerder geadviseerd? Dan mag de leerkracht het advies alsnog naar boven aanpassen.

Let op: de leerkracht mag ook besluiten het niveau niet aan te passen. Die keuze zal hij vooral maken als hij vindt dat het eerdere advies meer in het belang van je kind is.

Iedere basisschool is vanaf het schooljaar 2023/2024 verplicht duidelijke informatie te geven over de manier waarop de advisering tot stand komt.

Wat verandert er voor jouw kind?

Start jouw kind in 2023 of later in groep 8? Dan verandert voor hem het volgende:

  • De eindtoets in groep 8 heet voortaan doorstroomtoets. Alleen de titel verandert; de inhoud van de toets blijft vergelijkbaar met de eindtoets van nu.
  • De groep 8-leerkracht geeft het definitieve schooladvies pas na de uitslag van de doorstroomtoets.
  • Ieder kind in Nederland meldt zich in dezelfde week aan op de gewenste middelbare school. Zo krijgt elk kind gelijke kansen op plaatsing op de gewenste school.
van eindtoets naar doorstroomtoets

Al met al hoef je dus niet bang te zijn dat je je kind voor moet gaan bereiden op een compleet andere toets. Jouw kind kan zich dus heerlijk op dezelfde manier blijven doorontwikkelen!

Lees ook:

Judith Kimenai, BEd

Judith was jarenlang docente Nederlands en (tweetalig) biologie binnen het voortgezet onderwijs. Tijdens haar onderwijscarrière was ze naast docente ook een bevlogen brugklasmentor en intern begeleider. Tegenwoordig is Judith freelance tekstschrijfster en richt ze zich voornamelijk op de educatieve sector.

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *