Doorstroomtoets? Eindtoets? Hoe zit het?
Misschien heb je het al gehoord: de eindtoets in groep 8 krijgt vanaf schooljaar 2023/2024 een andere naam: doorstroomtoets. Ook wordt de doorstroomtoets al eerder in groep 8 afgenomen dan vroeger de eindtoets. Hoe dat zit en wat deze veranderingen voor jouw kind betekenen, lees je in dit artikel.
Andere naam, andere toets?
Je vraagt je misschien af of de naamsverandering betekent dat de hele eindtoets groep 8 op de schop gaat. Wees gerust, dat is niet het geval. Alleen de naam is veranderd. De inhoud van de toets blijft vergelijkbaar met de eindtoetsen van voorgaande jaren.
Werkbladen Doorstroomtoets groep 8 downloaden (gratis)
Doorstroomtoets oefenbladen groep 8 (gratis)
Waarom wordt de eindtoets nu doorstroomtoets?
Maar waarom krijgt de toets dan een andere naam? Dat heeft alles te maken met de ontwikkeling van je kind.
De naam ‘eindtoets’ zegt eigenlijk dat de toets een eind aanduidt. Het eind van de basisschool is natuurlijk in zicht als de eindtoets wordt afgenomen. Maar de ontwikkeling van je kind gaat daarna nog wel even door!
Vandaar dat nu gekozen is voor de naam ‘doorstroomtoets’. Na de toets stroomt je kind door naar een middelbare school. Een school waarvan het niveau passend is.
Wanneer wordt de eindtoets doorstroomtoets?
In het schooljaar 2023/2024 gaan de basisscholen voor het eerst de doorstroomtoets in groep 8 aanbieden. Er zijn verschillende aanbieders van deze toets, zoals Cito (Leerling in beeld), IEP, Route 8. Uiterlijk half november kiest elke school voor een van de doorstroomtoetsen.
Aanmelding voortgezet onderwijs
In datzelfde jaar verandert ook de aanmeldprocedure voor de middelbare school. Zodra de eindtoets van groep 8 doorstroomtoets gaat heten, komt er nog maar 1 aanmeldingsweek voor alle kinderen in Nederland.
De aanmeldweek vindt eind maart plaats en volgt na het definitieve advies van de groep 8-leerkracht.
De leerkracht neemt de score van de doorstroomtoets mee in de totstandkoming van het definitieve advies. Dat was bij de eindtoets niet het geval.
Rolt uit de doorstroomtoets een hoger niveau dan eerder geadviseerd? Voortaan moet de leerkracht het advies dan alsnog naar boven aanpassen.
Let op: de leerkracht mag ook besluiten om het niveau niet aan te passen, maar dat mag alleen als de leerkracht denkt dat een hoger niveau niet in het belang is van het kind. Vanuit school moeten er voor deze beslissing dan ook goede redenen worden gegeven.
Iedere basisschool is vanaf het schooljaar 2023/2024 verplicht om duidelijke informatie te geven over de manier waarop het schooladvies tot stand komt.
Wat verandert er voor jouw kind?
Nog even de veranderingen op een rijtje:
- De eindtoets in groep 8 heet voortaan doorstroomtoets. Alleen de naam verandert, de inhoud van de toets blijft vergelijkbaar met de eindtoets van nu.
- Deze laatste toets in groep 8 wordt in februari afgenomen in plaats van in april.
- De groep 8-leerkracht geeft het definitieve schooladvies pas ná de uitslag van de doorstroomtoets.
- Ieder kind in Nederland meldt zich daarna in dezelfde week aan op de gewenste middelbare school, met zijn definitieve schooladvies.
Doorstroomtoets kalender
- In januari krijgen leerlingen een voorlopig schooladvies.
- Papieren toetsafname: 6 en 7 februari 2024.
Combinatie van papieren en digitale toetsafname: 6 en 7 februari 2024.
Digitale toetsafname: 29 januari tot en met 16 februari 2024 (twee aaneengesloten dagen). - Uiterlijk half maart krijgen scholen de uitslag van de doorstroomtoets.
- Uiterlijk in de een-na-laatste week van maart krijgen leerlingen het definitieve schooladvies.
- In de laatste week van maart schrijven alle leerlingen zich tegelijk met hun definitieve schooladvies in op een middelbare school. (Voor leerlingen die overstappen naar het vso geldt de centrale aanmeldweek niet.)
Lees ook:
- Help, hoe maak je een toets?
- Route 8 doorstroomtoets
- Wat is Cito?
- Wat is het Cito volgsysteem?
- De overgang van basisschool naar middelbare school
Valerie –
Superfijne oefeningen! Duidelijk voor de kinderen