Wat is Cito?

Cito staat voor het Centraal Instituut voor Toets Ontwikkeling. Deze organisatie richt zich op het opstellen en afnemen van toetsen in het basisonderwijs. Zij is het meest bekend van de Citotoets aan het einde van groep 8.

Historie

De psycholoog en hoogleraar Adriaan de Groot (1914-2006) bedacht eind jaren vijftig een algemene toetsvorm. In 1958 raakte hij geïnspireerd door een studiereis naar de Verenigde Staten, waar hij het Educational Testing System (ETS) bestudeerde. Met deze toets meten de Amerikanen de intelligentie van leerlingen. Hierdoor wilde De Groot een Nederlandse tegenhanger ontwerpen.

Na zijn reis in de VS kwam Adriaan de Groot met het voorstel om capaciteiten te testen met meerkeuze vragen. Zoiets was nieuw en revolutionair voor dat tijdsbeeld. Het idee van De Groot om intelligentie te meten van leerlingen riep tegendruk op. Zo vond men de toets niet passen bij het Nederlandse onderwijs. Bovendien zou het ongepast zijn om jonge kinderen zo uitvoerig te testen op intelligentie.

Het duurde door deze weerstand dus lang voordat De Groot zijn plannen voor een systematische toets doorgang kregen. Om toch de mogelijkheden van een toetsvorm in Nederland te onderzoeken, richtte hij 1965 de Stichting voor onderzoek van het onderwijs (SVO) op. Dat deed hij samen met professor Idenburg. Laatstgenoemde werd de voorzitter van deze stichting.

Oprichting Cito

Het duo Idenburg en De Groot kreeg vervolgens ineens wel bijval van de politiek. Er kwamen twee successen in 1966. Zo schreef De Groot een Amsterdamse schooltest uit, waarmee hij de intelligentie van alle basisscholieren in Amsterdam.
Ook vroeg het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen aan het SVO om toch een centrale Nederlandse toets te ontwerpen.

Hierna gaf het ministerie definitief groen licht om het Centraal Instituut voor Toetsontwikkeling op te richten. In 1968 zag het CITO dus het levenslicht, met Wiel Solberg als directeur. Vandaag de dag is het CITO gevestigd in Arnhem en telt 600 medewerkers. Verder put het instituut uit een bestand van 2000 freelancers.

Maaike de Boer, MA

drs. Maaike de Boer is initiatiefneemster van Wijzeroverdebasisschool.nl

Gerelateerde artikelen

Reacties

2 reacties op “Wat is Cito?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *