Dit zegt de gemiddelde Cito-score over jouw kind

Je kind komt met het rapport thuis. Een mijlpaal! Maar wat betekenen die Cito-scores op het rapport toch? En wat zeggen ze over je kind? In dit blog lees je alles over de gemiddelde Cito-score.

Goede vraag. De Cito is een momentopname die aangeeft hoe vaardig je kind is in de leerstof van een bepaald vak. De score is verdeeld in 5 categorieën. Sommige scholen hanteren de categorieën I, II, III, IV en V. Andere werken met letters die hetzelfde betekenen: A,B, C, D en E. Hierbij staan I en A allebei voor de hoogste score. Daarna volgt niveau II of B. Dan niveau III of C. Niveau IV of D betekent onvoldoende. En niveau E of V is het laagste niveau dat behaald kan worden. 

De letter- en cijferscores betekenen niet 100% hetzelfde. In ons artikel De Cito-score op het rapport uitgelegd gaan we dieper in op de verschillen.

Lees ook:

Waarom wil je de gemiddelde Cito-score weten?

De kans is groot dat je erg nieuwsgierig bent naar de gemiddelde Cito-score. Van de klas, of zelfs van heel Nederland. Daarmee kun je namelijk achterhalen in welke range je kind zelf valt. Is de Cito-toets dit jaar goed gemaakt? En zo ja, wat is dan ‘goed’? Het is een oerbehoefte om te weten hoe de groep het gedaan heeft in vergelijking met het individu.

Belangrijk om te weten: De uiteindelijke Cito-score is enkel een richtlijn. School kan dit advies overnemen, maar mag ook een ander advies geven. Het schooladvies van je kind hangt dus echt niet alleen af van een goed (of slecht) gemaakte Cito-toets!

Cito-score slechts een richtlijn

Werkbladen Groep 4 Rekenen (Gratis)

Werkbladen Groep 5 Rekenen (Gratis)

Begrijpend Lezen Groep 5 Werkbladen (Gratis)

Werkbladen Groep 6 Rekenen (Gratis)

Begrijpend Lezen Groep 6 Werkbladen (Gratis)

Werkbladen Groep 7 Rekenen (Gratis)

Wat is de gemiddelde Cito-score?

Op de Cito in groep 8 kunnen leerlingen een score behalen tussen de 501 en 550 punten. Dat is een behoorlijk groot gebied. Gemiddeld ligt de Cito-score op 535. 

De uitslag van de Cito geeft een indicitatie voor het vervolgonderwijs. Globaal gezegd wordt deze hantering gebruikt:

  • tussen de 501 en 522: basisberoepsgerichte leerweg
  • tussen de 522 en 527: basis- of kaderberoepsgerichte leerweg
  • tussen de 524 en 528: kaderberoepsgerichte leerweg
  • tussen de 528 en 532: kaderberoepsgerichte leerweg en gemengde/theoretische leerweg (de vroegere Mavo)
  • tussen de 530 en 535: gemengde en theoretische leerweg
  • tussen de 535 en 540: havo
  • tussen de 540 en 545: havo/vwo brugklas
  • tussen de 545 en 550: vwo (atheneum, gymnasium)

De gemiddelde Cito-score is vastgesteld op 535.

Cito-score indicatie vervolgonderwijs

Gemiddelde Cito-score in 2022

Cito houdt zelf ook bij wat de gemiddelde Cito-score is. Voor 2022 kwam dit uit op 535,2. Iets hoger dan gemiddeld dus. Hoe heeft jouw kind gescoord ten opzichte van het gemiddelde?

Ook interessant:

Mirjam de Stigter

Mirjam heeft 13 jaar onderwijservaring in het basisonderwijs. Zo heeft ze ruim 8 jaar gewerkt in het fase onderwijs en draaide ze daar ieder half jaar fase 4/5 (2e half jaar groep 2 en 1e half jaar groep 3) of fase 5/6. ( 1e en 2e helft groep 3).

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.