Tips voor de doorstroomtoets groep 8

Je kind gaat dit jaar de doorstroomtoets maken! Voor alle kinderen in groep 8 is de doorstroomtoets verplicht. Meestal wordt de Cito- doorstroomtoets afgenomen, maar je kind kan ook een andere toets krijgen, zoals de IEP-toets.

In dit artikel geven wij je uitleg over de doorstroomtoets in groep 8. Wat houdt deze toets nu precies in?

Ook geven we je tips. Een hele berg tips, zodat jij je kind kunt helpen zich goed voor te bereiden. Zo gaat je kind straks vol vertrouwen de toets in.

We geven eerst wat algemene tips. Daarna volgen nog wat tips voor een paar specifieke onderdelen van taal en rekenen.

Download de oefenbladen Doorstroomtoets groep 8 (gratis)

Doorstroomtoets oefenbladen groep 8 (gratis)

Wat is de doorstroomtoets?

De doorstroomtoets in groep 8 is bedoeld om te testen wat je kind in de 8 jaar op de basisschool heeft geleerd. Er zijn 2 verplichte onderdelen: taal en rekenen.

De afname van de toets wordt verspreid over meerdere dagen. Logisch, want je kind moet best veel opgaven maken!

De onderdelen taal en rekenen zijn onderverdeeld in verschillende domeinen.

Taal:

  • Spelling niet-werkwoorden
  • Spelling werkwoorden
  • Begrijpend lezen
  • Opzoeken informatie
  • Hoofdletters en leestekens

Rekenen:

  • Getallen
  • Verhoudingen
  • Verbanden
  • Meten en meetkunde
wat is de doorstroomtoets groep 8

Van fout naar goed!

Je kind heeft in al die jaren basisschool natuurlijk al veel toetsen gemaakt. En misschien heeft het ook al een keer voor de doorstroomtoets in groep 8 geoefend. Voor alle toetsresultaten geldt: weet wat je fout hebt gedaan en waarom!

Het is dus niet genoeg om alleen maar te weten hoeveel vragen je kind goed of fout heeft. Je leert veel meer als je weet waar de fouten vandaan komen.

Een fout heeft altijd een van de volgende 4 oorzaken:

  1. Je kind begrijpt de leerstof niet goed.
  2. Je kind had het gevoel dat het te weinig tijd had.
  3. Je kind heeft de vraag niet goed gelezen/begrepen.
  4. Je kind heeft een slordigheidsfout gemaakt.

Als je weet waardoor je kind bepaalde fouten heeft gemaakt, kun je hier vervolgens samen gericht op oefenen. Bijvoorbeeld door de vragen langzamer te lezen, of ze twee keer te lezen.

Misschien heeft je kind sommige onderdelen nog niet goed onder de knie. Oefen dan extra op die specifieke onderdelen. Dat heeft meer zin dan dat je alle onderdelen van de doorstroomtoets in groep 8 eindeloos herhaalt.

doorstroomtoets groep 8 oefenen

Oefenboek Doorstroomtoets

Wij brengen speciaal voor de doorstroomtoets 2 Oefenboeken Doorstroomtoets uit (deel 1 en deel 2). Hierin komen alle onderdelen aan bod.

Met behulp van de Oefenboeken kan je kind naar hartelust oefenen. De opgaven sluiten naadloos aan bij de doorstroomtoetsen in groep 8 van Cito, IEP en andere aanbieders.

Ook nu geldt dat nakijken net zo belangrijk is als het oefenen zelf. Controleer samen met je kind de antwoorden. Goede antwoorden vier je natuurlijk groots. 🙂

Als je ziet dat je kind een fout heeft gemaakt, ga je samen terug naar de som. Laat je kind hardop benoemen hoe het de opgave heeft aangepakt. Zo kom je erachter wat voor soort fout je kind heeft gemaakt. Daardoor weet je kind ook wat het een volgende keer anders moet doen.

Aanbieding!
  1. Valerie

    Superfijne oefeningen! Duidelijk voor de kinderen

Oefenboek Doorstroomtoets Groep 8 deel 1 + deel 2

39,95

Beschikbaar via nabestelling

Oefenboek Doorstroomtoets Groep 8 deel 1

LET OP: wegens grote vraag naar het Oefenboek Doorstroomtoets is dit al uitverkocht. Geen zorgen! Je kunt dit boek gewoon alvast bestellen. Op 25 september verwachten we de nieuwe voorraad en dan sturen we meteen het boek naar je op.

Het Oefenboek Doorstroomtoets Deel 1 bereidt je kind voor op de belangrijke Doorstroomtoets Groep 8. Alle onderdelen van taal en rekenen staan in het boek, zodat je kind goed voorbereid de toets kan maken.

Een goede voorbereiding kan zorgen voor een beter toetsresultaat en een schooladvies dat echt bij jouw kind past

Beschikbaar via nabestelling

Oefenboek Doorstroomtoets Groep 8 deel 2

LET OP: wegens grote vraag naar het Oefenboek Doorstroomtoets is dit al uitverkocht. Geen zorgen! Je kunt dit boek gewoon alvast bestellen. Op 25 september verwachten we de nieuwe voorraad en dan sturen we meteen het boek naar je op.

Het Oefenboek Doorstroomtoets Deel 2* bereidt je kind voor op de belangrijke Doorstroomtoets Groep 8. Alle onderdelen van taal en rekenen staan in het boek, zodat je kind goed voorbereid de toets kan maken.

Een goede voorbereiding kan zorgen voor een beter toetsresultaat en een schooladvies dat echt bij jouw kind past!

* Dit oefenboek is een vervolg op het Oefenboek Doorstroomtoets Deel 1.

Beschikbaar via nabestelling

Selecteer het aantal

Zenuwachtig? Dit helpt!

Is je kind zenuwachtig voor de doorstroomtoets? Neem dan de volgende informatie samen door. De kans is groot dat met deze tips de zenuwen zienderogen afnemen.

Ondersteuning van het schooladvies

Goed om te weten: de doorstroomtoets is alleen maar bedoeld om het schooladvies dat al eerder is gegeven, te ondersteunen. Als je kind de toets slecht maakt, kan het geen lager advies krijgen. Er hangt dus eigenlijk niets van af.

Als het schooladvies van de toets veel hoger uitvalt dan het advies vanuit school, wordt het advies in een enkel geval nog naar boven aangepast. Dit verschilt echter erg per school.

Ademhalingsoefeningen

Doe de weken voor de toetsen ademhalingsoefeningen met je kind. Die zijn niet alleen goed tegen de stress, maar ook gewoon gezellig om samen te doen! Op YouTube zijn genoeg filmpjes met oefeningen te vinden.

Foutloos is bijna onmogelijk

Vertel je kind dat een foutloze toets bijna onmogelijk is. Natuurlijk is het goed om voor het beste te gaan, maar er zitten gewoon een paar hartstikke moeilijke vragen tussen. Daar moet je kind dan niet van schrikken.

Als je kind een moeilijke vraag tegenkomt waar hij het antwoord niet snel op weet, geef hem dan de tip door te gaan met de volgende vragen. Zo verliest hij geen kostbare tijd. Je kind kan de nummers van de moeilijke vragen opschrijven en hier aan het eind nog een keer naar kijken.

Vragen beantwoorden

Leer je kind dat er bij meerkeuzevragen altijd maar 1 antwoord goed is. Soms helpt het om de foute antwoorden weg te strepen; dan blijft het goede antwoord vanzelf over.

Twijfelt je kind bij vragen of weet hij het echt niet? Laat hem altijd een antwoord invullen! Wie weet is het uiteindelijk toch het goede antwoord. Als je kind niks invult, is het sowieso altijd fout.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Zorg dat je kind goed uitgerust is. Niet door de avond voor de toets vroeg naar bed te gaan, maar door minstens een week lang op tijd te gaan slapen. Het kost tenslotte best wat energie om een tijdlang geconcentreerd een toets te maken!

Laat je kind ook goed ontbijten en voldoende drinken. Maar deze tip geldt eigenlijk voor elke dag…

Met deze tips kun je jouw kind goed voorbereiden op de doorstroomtoets. Hij kan dan fit en met zelfvertrouwen aan de slag.

Hieronder geven we nog een aantal tips, specifiek voor begrijpend lezen en voor rekenen.

doorstroomtoets groep 8 tips

Tips voor begrijpend lezen

Meestal krijgen kinderen bij begrijpend lezen te horen dat ze eerst de hele tekst moeten lezen en daarna pas de vragen moeten  beantwoorden.

Bij lange teksten is het dan echter lastig om de aandacht erbij te houden. Daarbij komt dat er tijdsdruk is, waardoor je kind vaak niet de tijd neemt om onbegrepen zinnen nog een keer te lezen.

Wij adviseren daarom een andere manier van lezen. Neem de volgende tips door met je kind.

Informatieve teksten

Bij informatieve teksten geldt dat je de tekst het beste eerst globaal kan lezen. Dat doe je zo:

  • Lees de inleiding.
  • Bekijk eventuele afbeeldingen.
  • Lees de eerste en laatste regel van elke alinea.
  • Lees de conclusie.

Verhalende teksten

Bij verhalende teksten is er meestal niet zo’n duidelijke structuur. Maar als je de tekst een beetje ‘scant’ en als er afbeeldingen bij staan, krijg je toch al snel een idee van waar de tekst over gaat. 

De titel en de tussenkoppen kunnen ook veel informatie geven.

Vragen beantwoorden

Nu is het tijd om de vragen bij de informatieve of verhalende tekst te beantwoorden. Beantwoord eerst de vragen die over de hele tekst gaan. Daarna kun je doorgaan met vragen over specifieke stukken tekst. Vaak staan er dan regelnummers genoemd bij de vraag.Je leest eerst de vraag, daarna lees je het stuk tekst waar de vraag over gaat. Soms moet je ook de paar zinnen ervoor en erna lezen. En daarna weet je als het goed is het antwoord!

Zorg altijd dat je eerst de vraag goed begrijpt, voordat je op zoek gaat naar het antwoord!

Het antwoord staat in de tekst

Soms lijkt een antwoord heel logisch vanwege je voorkennis. Dat is de kennis die je al hebt over het onderwerp. Maar die voorkennis brengt je niet altijd naar het juiste antwoord!

Bij begrijpend lezen moet je het antwoord uit de tekst halen. Je moet dus altijd het bewijs zoeken in de tekst. Kijk dus altijd of je deze zin kunt aanvullen: dit antwoord is goed, want in de tekst staat….

Als je een tekst leest die je absoluut niet interessant vindt, heb je meer kans om fouten te maken. Daarom onze tip: lees elke tekst alsof je hem super-interessant vindt! Echt, het helpt. 😉

Tips bij rekenen

Hieronder volgen ook nog wat tips voor rekenopgaven. Vindt je kind rekenen lastig? Besteed dan wat extra aandacht aan deze tips.

Verhaalsommen

Veel kinderen maken fouten bij verhaalsommen (ook wel redactiesommen genoemd). Bijvoorbeeld omdat ze tijdens het maken van de som vergeten wat ze nu eigenlijk moeten berekenen.

Dat gebeurt vooral vaak wanneer een som uit 2 onderdelen bestaat. Je moet bijvoorbeeld uitrekenen hoe lang een fietstocht duurt en dan nog de pauzetijd erbij optellen. Vaak vergeten kinderen dan die laatste stap.

Daar hebben we iets op gevonden. Gebruik simpelweg dit stappenplan voor verhaalsommen:

  • Lees de som en maak er een voorstelling van in je hoofd.
  • Lees de vraag en bedenk welke informatie je nodig hebt om hem te beantwoorden.
  • Onderstreep de benodigde informatie.
  • Schrijf de volledige som op die je moet uitrekenen. In bovenstaand voorbeeld dus ‘van … tot … = … minuten + … minuten pauze = …
  • Daarna reken je de som pas uit.
  • Check nog een keer of je de vraag nu volledig beantwoord hebt.
  • De foute antwoorden zijn vaak zogenaamde instinkers! Ze lijken logisch en goed, maar kloppen net niet.

Quote: Controleer altijd of je de verhaalsom volledig hebt beantwoord.

doorstroomtoets groep 8 tips

Meetsommen: kijk of je antwoord logisch is

Bij meetsommen is het handig als je een aantal zogenaamde referentiematen weet. Als je weet dat een volwassen man ongeveer 1,80 m lang is, is het niet logisch dat het tuinhekje naast hem 50 m hoog is.

En als je weet dat een pakje broodbeleg meestal ongeveer 100 gram weegt, heb je duidelijk iets fout gedaan als je voor een meloen een gewicht van ongeveer 50 gram hebt uitgerekend.

Als je niet weet hoe je een som kunt uitrekenen (of gewoon om tijd te besparen), kun je ook de omgekeerde weg bewandelen. Kijk eerst welk antwoord je het meest logisch lijkt en reken dan uit of dat ook het goede antwoord is.

Vindt jouw kind maten omrekenen lastig? Ontdek dan dit handige ezelsbruggetje.

Vindt jouw kind het prettig om goed voorbereid op de doorstroomtoets te verschijnen? Start dan al tijdig met oefenen. Dat kan met de Oefenboeken Doorstroomtoets:

Wil je kind meer oefenen met specifieke onderdelen? Bij ons bestel je voor groep 8 bijvoorbeeld het Oefenboek Rekenen groep 8 en het Oefenboek Werkwoordspelling.

Ook hebben we verschillende online oefenprogramma’s, waaronder de Online uitleg Begrijpend Lezen (inclusief oefenboek) en de Online uitleg Breuken (inclusief oefenboek).

Al het oefenmateriaal voor groep 8 vind je in onze webshop.

Ook interessant:

Aanbieding!
  1. Valerie

    Superfijne oefeningen! Duidelijk voor de kinderen

Oefenboek Doorstroomtoets Groep 8 deel 1 + deel 2

39,95

Beschikbaar via nabestelling

Oefenboek Doorstroomtoets Groep 8 deel 1

LET OP: wegens grote vraag naar het Oefenboek Doorstroomtoets is dit al uitverkocht. Geen zorgen! Je kunt dit boek gewoon alvast bestellen. Op 25 september verwachten we de nieuwe voorraad en dan sturen we meteen het boek naar je op.

Het Oefenboek Doorstroomtoets Deel 1 bereidt je kind voor op de belangrijke Doorstroomtoets Groep 8. Alle onderdelen van taal en rekenen staan in het boek, zodat je kind goed voorbereid de toets kan maken.

Een goede voorbereiding kan zorgen voor een beter toetsresultaat en een schooladvies dat echt bij jouw kind past

Beschikbaar via nabestelling

Oefenboek Doorstroomtoets Groep 8 deel 2

LET OP: wegens grote vraag naar het Oefenboek Doorstroomtoets is dit al uitverkocht. Geen zorgen! Je kunt dit boek gewoon alvast bestellen. Op 25 september verwachten we de nieuwe voorraad en dan sturen we meteen het boek naar je op.

Het Oefenboek Doorstroomtoets Deel 2* bereidt je kind voor op de belangrijke Doorstroomtoets Groep 8. Alle onderdelen van taal en rekenen staan in het boek, zodat je kind goed voorbereid de toets kan maken.

Een goede voorbereiding kan zorgen voor een beter toetsresultaat en een schooladvies dat echt bij jouw kind past!

* Dit oefenboek is een vervolg op het Oefenboek Doorstroomtoets Deel 1.

Beschikbaar via nabestelling

Selecteer het aantal

Judith Kimenai, BEd

Judith was jarenlang docente Nederlands en (tweetalig) biologie binnen het voortgezet onderwijs. Tijdens haar onderwijscarrière was ze naast docente ook een bevlogen brugklasmentor en intern begeleider. Tegenwoordig is Judith freelance tekstschrijfster en richt ze zich voornamelijk op de educatieve sector.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *