Help, hoe maak je een toets?

Oh nee, je hebt een toets in je agenda staan! Je krijgt al meteen paniek, want hoe maak je een toets eigenlijk? Wij geven je een aantal handige tips.

Waarom moet je eigenlijk toetsen maken?

Vind je toetsen stom? Je bent niet de enige! Maar het maken van toetsen is toch erg nuttig. Zo kan jouw leerkracht op school namelijk je niveau bepalen.

Een toets meet hoe goed je bent in een vak. Of je bijvoorbeeld alle rekenformules al snapt en of je alle spellingregels goed kunt toepassen. Of je het nu leuk vindt of niet, het maken van toetsen hoort er nu eenmaal bij. Je leerkracht bekijkt met behulp van de toetsen welke onderdelen van een schoolvak je al snapt en hoe goed je ze kunt toepassen.

Als je je toets hebt gemaakt, weet je daarna precies wat je nog moet leren in de klas. Ook weet je waar jij de hulp van je juf of meester extra bij nodig hebt.

Verschillende soorten toetsen

Er bestaan verschillende soorten toetsen. Zo heb je vast al eens moeten leren voor een:

  • topo-toets
  • rekentoets
  • taaltoets
  • begrijpend lezen toets
  • geschiedenistoets
  • biologietoets
  • aardrijkskundetoets
  • verkeertoets

Ook heb je 2 keer in het jaar een Cito-toets voor de onderdelen lezen, rekenen, spelling en begrijpend lezen. Deze toetsen horen niet bij de websites en boeken die je in de klas gebruikt, maar bij het zogeheten leerlingvolgsysteem. Daarin houden de leerkrachten jouw voortgang bij. Ze bekijken al jouw resultaten en bepalen zo je algemene niveau voordat je naar de middelbare school gaat.

Wil je meer te weten komen over Cito-toetsen? Bekijk dan de volgende artikelen:

Meer weten over ander toetsvormen? Kijk ook eens naar deze artikelen:

Wat moet je weten voordat je een toets gaat maken?

Maar ja, waar moet je nu rekening mee houden als er een toets in je agenda staat? Het belangrijkste is dat jij je goed voelt. Als je lekker hebt geslapen, vrolijk bent en zelfvertrouwen hebt, kun jij echt presteren.

Denk maar eens aan het Nederlands elftal. Wanneer zij gapend op het veld staan, zullen zij nooit een wedstrijd kunnen winnen. Ga dus lekker vroeg naar bed en zet gezellige muziek op als je wakker wordt.

Helpende gedachten voor het maken van een toets

Ik kan het!

Je hoort de spelers van het Nederlands elftal nooit tegen elkaar zeggen dat de tegenstander veel te goed is om van te winnen. Ze overtuigen zichzelf en elkaar van hun eigen kracht. En dat is precies wat jij ook het beste kunt doen voor een toets: zeggen dat je het kan!

Bij het maken van een toets heb je zelfvertrouwen en helpende gedachten nodig. Zeg tegen jezelf: “Ik kan dit, ik heb dit al heel vaak geoefend, dus het gaat mij lukken!” Positief denken is erg belangrijk.

In de onderstaande video worden nog drie belangrijke tips gedeeld, waarmee je vol zelfvertrouwen aan een toets kunt beginnen!

Hoe pak je het maken van een toets het beste aan?

Je krijgt de toets van je juf of meester voor je neus. Misschien twijfel je nu hoe je de toets het beste aan kunt pakken. Geen zorgen, met deze tips wordt het maken van een toets echt een makkie.

Tip #1: goed lezen

Nogal logisch, denk je misschien. Maar goed lezen is echt heel belangrijk tijdens het maken van een toets. Lees de vragen rustig en precies door. Lees ALLE woorden die er staan. Lees de vraag misschien wel 2 keer door en dan het liefst in een laag tempo. 1 keer om te weten waar de vraag over gaat 1 keer om precies te weten wat er nu van je gevraagd wordt.

Bestaat je toets uit meerkeuzevragen? Lees dan ook alle antwoorden goed door.

Tip: let op woorden zoals niet, wel, minder, meer, grootst of kleinst. Deze bepalen uiteindelijk wat je moet doen bij een vraag.

Tip #2: kijk naar de plaatjes in de tekst

Plaatjes zijn leuk om naar te kijken, maar staan niet zomaar bij een tekst. Ze hebben altijd iets met de tekst te maken: er is een verband. Een plaatje geeft uitleg over de tekst. Of er staat misschien wel heel belangrijke informatie op het plaatje die je nodig hebt om de vraag te beantwoorden.

Tip #3: gebruik een kladblaadje

Geen zorgen, want je hoeft bij een toets echt niet alles uit je hoofd te kunnen. Mag je een kladblaadje gebruiken? Doe dat dan zeker! Op zo’n kladblaadje schrijf je bijvoorbeeld alle tussenstappen die je neemt, berekeningen die je doet, ezelsbruggetjes die je gebruikt en dingen die je niet wilt vergeten.

Lees ook:

Tip #4: doe wat je gevraagd wordt

Stel, in de toets staat een vraag die begint met: lees regel 13 tot en met 18 nog eens. Doe dat dan ook! Dat hoeft niet te betekenen dat je die regels uit je hoofd moet leren, maar je kunt ze op een rustig tempo nog een keer lezen. Het staat niet voor niets in de vraag! Kun je het alsnog niet vinden? Lees dan ook de regels voor en na de geselecteerde regels. Misschien vind je het antwoord daar wel.

Tips voor het maken van een toets

Tips voor een rekentoets

Staat er een rekentoets op de planning? Dan kun je daar best zenuwachtig voor zijn. Vooral als rekenen niet je sterkste vak is. Maar met deze tips gaat het je een stuk makkelijker af.

Tip #1: schatten is hetzelfde als ongeveer

Als je een antwoord moet schatten, betekent dat hetzelfde als een som ongeveer uitrekenen. Wanneer je de som eerst schat en dus eerst ongeveer uitrekent, weet je eerder of het antwoord zou kunnen kloppen. Liggen de twee antwoorden wel heel ver uit elkaar? Dan heb je waarschijnlijk een rekenfout gemaakt. 

Tip #2: controleer je antwoord altijd

Heb je een antwoord? Controleer het dan altijd. Kan je antwoord wel kloppen? Is het een logisch antwoord bij deze som? Twijfel je? Dan kun je de som altijd nog een keer uitrekenen.

Tip #3: let op de maten

Kijk goed naar de maten die je moet berekenen. Zijn het liters, uren of seconden? Kijk goed naar de maten die al in de tekst staan en bekijk welke maten je in het antwoord moet zetten.

Tip #4: zie het voor je

Maak de som makkelijker voor jezelf door hem visueel te maken. Dit kan door de situatie te tekenen of voor je te zien. Wanneer je dat doet, snap je de som veel beter.

Bekijk ook:

Oefening Rekenen Groep 2 (Gratis)

Oefenbladen Groep 3 Rekenen (Gratis)

Oefenbladen Rekenen Groep 4 (Gratis)

Oefenbladen Rekenen Groep 5 (Gratis)

Oefenbladen Rekenen Groep 6 (Gratis)

Oefenbladen Rekenen Groep 7 (Gratis)

Tips voor meerkeuzevragen

Je krijgt op de basisschool ook meerkeuzevragen, ook wel multiple choice-vragen genoemd. Bij deze vragen moet je kiezen uit meerdere antwoorden. Ook voor deze vragen hebben we een aantal handige tips, dus lees snel verder.

Tip #1: lees de vraag goed door

Lees eerst altijd de vraag rustig en goed door, zoals je bij een open vraag ook zou doen.

Tip #2: bedenk eerst zelf het antwoord

Bedenk eerst zelf het antwoord. Doe dat nog voordat je naar de mogelijke antwoorden kijkt. Komt jouw antwoord overeen met 1 van de opties A, B, C of D? Dan is dat het goede antwoord. Komt het antwoord niet overeen? Lees dan de vraag nog een keer en probeer opnieuw tot het juiste antwoord te komen.

Tip #3: streep de foute antwoorden weg

Heb je echt geen idee wat het antwoord is? Dan kan een fout multiple choice-antwoord je ook helpen. Streep – nadat je de vraag hebt gelezen – de antwoorden weg waarvan je zeker weet dat ze niet goed kunnen zijn. Je hebt nu al minder antwoorden om uit te kiezen. Check of de overgebleven antwoorden goed zijn door goed in de vraag te lezen of de som uit te rekenen.

Tip #4: twijfel niet

Stel, er staat op je antwoordblad 6x het antwoord A. Je kunt dan gaan denken dat dit niet klopt. Toch hoef je hier niet onzeker over te worden, want alle antwoordcombinaties zijn bij meerkeuzevragen mogelijk! Soms staan de antwoorden op alfabetische volgorde, waardoor je vaker op hetzelfde antwoord uitkomt.

Extra tips bij het maken van een toets

Tip #1: weet je een vraag niet? Sla hem even over

Raak niet meteen in paniek wanneer je het antwoord op een vraag even niet weet. Zeg tegen jezelf: “Ik sla deze vraag even over, want ik weet het antwoord misschien straks wel.” Dat noemen we een helpende gedachte. Ben je een meerkeuzetoets aan het maken? Vergeet dan ook niet in het antwoordblad een regel over te slaan. Anders kloppen je antwoorden niet meer. Zet bijvoorbeeld een rondje om de vraag die later wilt maken, zodat je hem niet meer kunt vergeten.

Tip #2: vul altijd iets in

Weet je het antwoord echt niet? Vul dan altijd iets in. Wanneer je niks invult, is het namelijk altijd fout. Doe een gok en verdien daarmee misschien toch nog een punt.

Tip #3: wees lief voor jezelf

Word niet meteen onzeker en boos op jezelf wanneer je een antwoord niet weet. Daar raak je alleen maar gestrest van. Je mag best wat aardiger zijn voor jezelf.

In plaats van nerveus te worden zeg je tegen jezelf: “Geen paniek! Ik ga even rustig lezen, kijken en concentreren. Dat kan ik best.”

Conclusie: wat heb je geleerd?

In deze blog hebben we je uitgelegd…

  • welke tips je helpen tijdens het maken van een (lastige) toets;
  • hoe je een vraag op de toets het beste kunt lezen;
  • wat je moet doen als je het antwoord niet weet.

Succes met de toets!

Rochelle Schaepkens, BEd Master EN

Rochelle behaalde een Bachelor en Master of Education (PABO en Master Leren en Innoveren). Daarnaast heeft ze de opleidingen tot Taalexpert, Rekenexpert en Remedial Teaching gevolgd. Ze heeft 20 jaar ervaring als leerkracht en unitleider op een basisschool. Nu werkt ze als docent op de Pabo en als Content Creator voor Wijzer over de basisschool.

Gerelateerde artikelen

Reacties

Eén reactie op “Help, hoe maak je een toets?”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *