Omtrek berekenen: zo kun jij je kind helpen

In groep 5, 6 en 7 leert je kind alles over het meten van de omtrek. Hij of zij komt voor het eerst in aanraking met de term ‘omlijning’ en gaat rekensommen maken waarin de omtrek van verschillende vormen berekend moeten worden. In dit artikel lees je hoe jij kunt helpen zodat je kind het omtrek berekenen straks helemaal beheerst.

Wat is de omtrek?

De omtrek is de totale lengte van de buitenkant van een figuur. Denk bijvoorbeeld aan de buitenkant van een vierkant, rechthoek of cirkel. Je kunt het eenvoudig aan je kind uitleggen als: de afstand die je zou afleggen wanneer je zelf een rondje zou lopen rond het figuur.

In de meeste opdrachten wordt er ook nog gebruik gemaakt van realistische voorbeelden zoals een voetbalveld of een tuin. Dit maakt het voor je kind makkelijker om zich in te beelden in de som. Het visueel maken van een opdracht zorgt ervoor dat deze beter te begrijpen is.

verschil omtrek en oppervlakte

Oefenbladen Rekenen Groep 5 (Gratis)

Oefenbladen Rekenen Groep 6 (Gratis)

Oefenbladen Rekenen Groep 7 (Gratis)

Bekijk ook:

Bekijk ook deze video over het berekenen van de omtrek.

Omtrek en oppervlakte: dit is het verschil

Waar de omtrek gaat over de totale lengte van de buitenkant, is de oppervlakte het totaal van de binnenkant. Hier wordt dan gesproken over vierkante meters. Bij de omtrek blijf je meten in ‘normale’ centimeters, meters, decimeters etc. Omtrek berekenen vinden kinderen over het algemeen makkelijker dan het uitrekenen van de oppervlakte.

Een trucje om uit te leggen aan je kind is dat je bij de omtrek berekent hoeveel (centi)meters er OM een figuur zit. Bij oppervlakte bereken je wat er OP een figuur zit.

Hoe bereken je de omtrek?

Je berekent de omtrek van een figuur door de lengte van alle zijden bij elkaar op te tellen.

Bij een vierkant zijn alle zijden even lang. Je kunt dan op 2 verschillende manieren de omtrek uitrekenen:

  1. zijde 1 + zijde 2 + zijde 3 + zijde 4
  2. 4 x zijde 1

Bij een rechthoek zijn de breedte en de lengte verschillend. Om de omtrek van een rechthoek te kunnen berekenen, moet je weten hoe lang de breedte is en hoe lang de lengte is. Ook de omtrek van een rechthoek kun je op 2 verschillende manieren uitrekenen:

  1. zijde 1 + zijde 2 + zijde 3 + zijde 4
  2. (2 x de breedte) + (2 x de lengte), je rekent hier eerst uit wat er tussen de haakjes staat

Bij een driehoek kunnen de lengtes van de zijden allemaal gelijk zijn. Ze kunnen ook alle 3 verschillend zijn. En het kan ook nog zo zijn dat de lengte van 2 zijden hetzelfde is en er 1 anders is.
De omtrek van een driehoek kun je dus op 3 verschillende manieren uitrekenen:

  1. zijde 1 + zijde 2 + zijde 3
  2. 3 x zijde 1
  3. (2 x zijde 1) + zijde 2
uitleg omtrek berekenen

Gebruik deze omtrek formule

Over het algemeen is de formule voor het berekenen van de omtrek: zijkant 1 + zijkant 2 + zijkant 3 + zijkant 4. Heeft het figuur minder zijkanten of juist meer? Dan is de formule uiteraard ook anders.

Omtrek berekenen vierkant

Het berekenen van de omtrek van een vierkant is erg eenvoudig uit te leggen aan je kind. Een vierkant heeft namelijk dezelfde afmetingen aan alle zijden. De omtrek formule is hier dan ook: 4 x de zijde.

Omtrek rechthoek berekenen

Het berekenen van een rechthoek wordt alweer een stukje lastiger voor je kind. Je kunt helpen door de omtrek formule: 2x (lengte + breedte) te gebruiken.

Omtrek driehoek berekenen

Bij een driehoek is het belangrijk om te achterhalen of alle zijden dezelfde lengte hebben. Is dat het geval? Dan kun jij je kind helpen door de omtrek formule 3 x de zijde te gebruiken? Heeft het driehoek drie verschillende zijden? Dan is het zijde 1 + zijde 2 + zijde 3.

Met deze formules kun jij je kind goed assisteren wanneer hij of zij voor het eerst leert om de omtrek te berekenen. Onze tip: pak vooral pen en papier erbij en maak de opdrachten visueel voor je kind. Hier wordt omtrek berekenen een stuk eenvoudiger door.

Meer tips voor rekenen ontdekken? Bekijk ook deze populaire artikelen:

Rochelle Schaepkens, BEd Master EN

Rochelle behaalde een Bachelor en Master of Education (PABO en Master Leren en Innoveren). Daarnaast heeft ze de opleidingen tot Taalexpert, Rekenexpert en Remedial Teaching gevolgd. Ze heeft 20 jaar ervaring als leerkracht en unitleider op een basisschool. Nu werkt ze als docent op de Pabo en als Content Creator voor Wijzer over de basisschool.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *