Kan het dametje met de centimeter meten

km hm dam m dm cm mm: zoveel maten om te onthouden! Daar is een handig ezelsbruggetje voor: kan het dametje met de centimeter meten.

Bij het vak rekenen krijg je te maken met het metriek stelsel. Daar leer je ook over de lengtematen. Vind je het lastig om de juiste volgorde van de lengtematen te onthouden, of om jouw kind te begeleiden deze maten uit het hoofd te leren? Geen zorgen: daar is een heel handig ezelsbruggetje voor. Je hoeft daarvoor maar één zin voor te onthouden, en je weet altijd de juiste volgorde. De zin is als volgt:

‘kan het dametje met de centimeter meten’

Hoe werkt dit ezelsbruggetje precies? De eerste letters van de woorden in deze zin helpen jou om de goede volgorde te herinneren van alle lengtematen: km hm dam m dm cm mm.

Kijk maar:

Kan = km

Het = hm

Dametje = dam

Met = m

De = dm

Centimeter = cm

Meten = mm

Kan het dametje met de centimeter meten

Bekijk ook:

Ezelsbruggetje liters

De ‘kan het dametje met de centimeter meten’ zin kan ook gebruikt worden als ezelsbruggetje voor liters! De ‘m’ is eigenlijk meter, maar we werken nu met de trap van de liters dus daar vullen we ‘liter’ in. Kijk maar:

Kan = kl

Het = hl

Dametje = dal

Met = l

De = dl

Centimeter = cl Meten = ml

Van de ene maat naar de andere maat

Nu vraag je je misschien af: maar hoe ga ik nu van de ene maat naar de andere maat?

Daarvoor is het belangrijk te weten dat 1 centimeter net zo groot is als 10 millimeter. Je weet nu dus dat het getal van centimeter naar millimeter, 10 keer zo groot is geworden. Wil je het getal van milimeter naar centimeter berekenen? Dan bereken je dat andersom: het getal wordt nu 10 keer kleiner. Je deelt je getal dus door 10. Dit werkt hetzelfde voor iedere stap op de trap van de lengtematen.

Onthoud dus goed: wanneer je naar rechts gaat op de trap, dan wordt jouw getal groter (vermenigvuldigd met 10), en wanneer je naar links gaat op de trap, dan wordt het getal kleiner (gedeeld door 10).

Zorg je er dus voor dat je dit ezelsbruggetje goed in je hoofd hebt zitten, dan hoef je je niet meer druk te maken om het onthouden van de juiste volgorde van de lengtematen.

Oefenbladen Rekenen Groep 6 (Gratis)

Oefenbladen Rekenen Groep 7 (Gratis)

Oefenbladen Rekenen Groep 8 (Gratis)

Maaike de Boer, MA

drs. Maaike de Boer is initiatiefneemster van Wijzeroverdebasisschool.nl

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *