Onze videobijlessen zijn ontwikkeld door onderwijsexperts en sluiten volledig aan bij de lesstof op school. Dit betekent geen verwarring en geen ‘zo-doet-de-juf-het-niet-discussies’ meer. De uitleg is helder en volgt de aanpak die kinderen gewend zijn.
Veel video’s op onze website zijn volledig gratis te bekijken. Bij video’s met ‘Bekijk gratis preview’ is alleen een korte versie beschikbaar. Wil je toegang tot de volledige videobijles? Dan kun je het bijpassende pakket naar keuze bestellen via de pagina van voorbeeldvideo of in onze shop.
De videobijles helpt je kind om de stof goed te begrijpen, maar oefenen is net zo belangrijk. Daarom raden we aan om het bijpassende oefenboek erbij te bestellen. Hiermee kan je kind niet alleen online oefenen met de videolessen, maar ook offline aan de slag om het geleerde toe te passen.
Ja! Je kind kan zelf bepalen wanneer en hoe vaak hij of zij een videobijles bekijkt. De lessen zijn onbeperkt beschikbaar en kunnen op elk moment gepauzeerd of herhaald worden. Zo kan je kind leren op zijn eigen tempo.
Je betaalt eenmalig voor de pakketten met videobijles en krijgt direct toegang voor één jaar. Er is geen abonnement en dus geen gedoe met opzeggen. Na betaling kun je de lessen zo vaak bekijken als je wilt, zonder verdere verplichtingen.
In deze uitleg leer je hoe je een redactiesom goed aanpakt. Je ontdekt hoe je met een handig stappenplan verhaaltjessommen kunt oplossen, en hoe signaalwoorden je daarbij helpen.
De video hierboven laat precies zien hoe dit werkt, met duidelijke uitleg en voorbeelden.
Redactiesommen worden ook wel verhaaltjessommen of contextsommen genoemd. Het zijn sommen die verstopt zitten in een verhaaltje of tekst.
Soms hoort er ook een plaatje bij met informatie die je nodig hebt om de som uit te rekenen.
Werk altijd met dit handige stappenplan:
1. Lees de som twee keer. De eerste keer om te begrijpen waar het over gaat, de tweede keer om op belangrijke getallen en woorden te letten.
2. Schrijf de vraag op. Meestal staat die in de laatste zin van het verhaaltje.
3. Schrijf je berekening op. Zet netjes alle tussenstappen onder elkaar.
4. Controleer of je echt antwoord hebt gegeven op de vraag, en schrijf dat achter je berekening op.
In een redactiesom staan vaak woorden die je een hint geven over de soort bewerking die je moet doen. Dit noem je signaalwoorden.
Bij optellen: samen, bij elkaar, in totaal, meer.
Bij aftrekken: minder, eraf, verschil, over, afgenomen.
Bij vermenigvuldigen: keer, per, elke, in totaal.
Bij delen: verdelen, delen, per stuk, ieder, gelijk verdelen.
Let extra goed op het woord ‘in totaal’ – dat kan bij meerdere soorten sommen voorkomen.
Misschien heb je geen zin om een verhaaltje twee keer te lezen of de vraag op te schrijven. Toch helpt dit om fouten te voorkomen.
Door netjes en rustig te werken, vergroot je de kans op het juiste antwoord. Gebruik daarom altijd het stappenplan.
Wil je kind hiermee oefenen? Bekijk dan een oefenpakket met videobijles.