AVI Start boeken

In groep 3 leert je kind voor het eerst lezen en schrijven. Waar je je kind eerst hebt voorgelezen uit voorleesboeken, gaan ze hun leesvaardigheid vanaf nu zelf ontwikkelen.

Dit kan door middel van AVI Start boeken. In dit artikel lees je alles wat je over deze boeken moet weten.

Wat zijn AVI boeken?

AVI staat voor Analyse Voor Individualiseringsnormen. Het is een getal dat wordt gebruikt om de leesvaardigheid van je kind aan te tonen. De boeken zijn speciaal geschreven voor een specifiek niveau. Met behulp van deze opbouw kan een kind zich steeds verder ontwikkelingen. De niveaus lopen op tot AVI E7, het niveau dat bij eind groep 7 hoort.

Er zijn altijd 2 AVI-niveaus: het M-niveau en het E-niveau. De M staat voor het midden van het jaar; de E voor het einde van het jaar.  

AVI-boeken zijn gekoppeld aan een niveau en niet aan een bepaalde leeftijd. Zo kan je kind zich op zijn eigen tempo ontwikkelen. Het kan dus zijn dat je kind voor- of achterloopt op het gemiddelde AVI-niveau in de klas.

AVI Start boeken

De naam zegt het al een beetje: de AVI Start boeken zijn het startschot van het leren lezen op de basisschool. Het zijn de eerste boeken die je kind in zijn handen krijgt gedrukt om te oefenen met lezen. De inhoud van de boeken is luchtig en speelt in op thema’s waar je kleintje zich in die leeftijdscategorie mee bezighoudt. Denk aan het maken van nieuwe vriendjes of het logeren bij opa en oma.

AVI Start leeftijd

Je kind leert lezen in groep 3. Daar komt je kind voor het allereerst in aanraking met de wondere wereld van boeken. In het prille begin leest je kind uit AVI Start boeken. Op dat moment is je kind 6 of 7 jaar oud. Heb je thuis al veel voorgelezen? Dan is de kans groot dat je kind al snel de overstap maakt naar AVI M3 en uiteindelijk het schooljaar eindigt met AVI E3 of zelfs AVI M4.

Leren lezen met AVI Start boeken

Hoe leuker je het lezen maakt voor je kind, hoe makkelijker het leren van deze vaardigheid wordt. Wanneer je kind thuis al veel AVI Start boeken leest, gaat het leesniveau sneller vooruit. En misschien nog wel het belangrijkste: je kind krijgt er dan ook echt plezier in om zelfstandig nieuwe verhalen te ontdekken.

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 4 (Gratis)

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 5 (Gratis)

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 6 (Gratis)

De 5 leukste AVI Start boeken om mee te leren lezen

Wil jij je kind helpen met leren lezen? Dan zijn deze AVI Start boeken ideaal om mee te beginnen. Misschien wordt hij wel een echte boekenwurm!

#1 Ik lees! – AVI Start pakket

Een goed begin is het halve werk! Kies daarom voor dit Ik lees! startpakket met vijf verhalen. Met deze herkenbare verhalen is je kind uren zoet. Ze gaan over katten, honden en paarden. Er zit zelfs een spannend verhaal tussen over een reis naar de maan! De begeleidende illustraties maken lezen wel héél leuk.

ik lees startpakket

#2 Leren Lezen – AVI Start pakket

Nog zo’n pakket waar je kind blij van gaat worden. Met deze zes boeken leert je kind op een gezellige manier lezen. Door de kortere woorden en eenvoudige zinnen kan je kleintje het leesniveau goed bijbenen. Lezen wordt daardoor ook écht leuk!

AVI Start 6 boeken

 #3 Kleuters samen leesboek – AVI Start pakket

Als je samen leest, wordt het nóg leuker! Dit kleuters samen leesboek pakket (op AVI Start niveau) is speciaal geschreven voor kleuters die net leren lezen. Door de spannende verhalen en begrijpelijke taal kunnen kinderen van 6 tot 7 jaar oud samen het boek lezen. Als ouder mag je natuurlijk ook meeluisteren hoe je zoon of dochter het verhaal voorleest.

kleuter samen leesboek pakket

#4 Ik leer lezen stickerboek – Juliette Rosenkamp

Begint je kind net met lezen, maar kun je hem maar niet enthousiast krijgen voor boeken? Kies dan voor dit stickerboek! Het interactieve element maakt leren lezen minder lastig en daardoor ook leuker. Je kind leert op een leuke manier lezen mét herbruikbare stickers.

stickerboek ik leer lezen

#5 Junior Suske & Wiske

Laat je kind kennismaken met de stripfiguren Suske en Wiske met dit AVI Start boek. Met deze bekende figuren groeit de leesmotivatie van je kind direct. En het mooiste is dat je kind direct verder kan met de ‘normale’ Suske en Wiske stripboeken wanneer hij een hoger leesniveau heeft bereikt.

Suske en Wiske junior boek

Leren lezen wordt met deze boeken echt een feestje.

Wil je het leesniveau van je kind nog opkrikken? Dat kan met toneellezen! Deze interactieve manier van lezen maakt lezen leuk en je hebt meteen meer quality time met elkaar. Hoe gezellig is dat?

Ben je benieuwd naar meer tips en informatie over lezen? Bekijk ook:

Maaike de Boer, MA

drs. Maaike de Boer is initiatiefneemster van Wijzeroverdebasisschool.nl

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *