Toneellezen met je kind: de leukste boeken voor alle niveaus
Als ouder wil je het leesplezier van je kind vergroten. Je wilt dat je kind leert lezen, maar ook dat het lezen leuk vindt om te doen. Door toneellezen wordt lezen geen vervelende taak, maar een plezierige manier om nieuwe woorden te leren. Wat toneellezen precies is, leggen we je hier uit.
Wat is toneellezen?
Toneellezen is een interactieve manier van lezen waarbij jij en je kind samen een soort toneelstukje opvoeren. Vandaar dat er ook gekozen is voor de naam: toneellezen. Jij en je kind nemen allebei een rol in van een van de personages. Je leest bij het toneellezen het verhaal hardop voor in de stem van het personage dat je vertolkt in het verhaal. Bijvoorbeeld een sluwe vos of een prinses in een kasteel.
Je gebruikt misschien wel een gek stemmetje om het personage en het verhaal echt tot leven te laten komen. Dit maakt voorlezen echt een feestje. Aangezien er bij sommige boeken en voorleesboeken meerdere personages zijn, kun je dit zelfs met meerdere mensen doen!
Toneellezen is niet alleen goed voor de woordenschat; je kind leert zich ook verplaatsen in een ander. Dit maakt het een populaire manier om kinderen begrijpend lezen te leren. Toneellezen werkt daarom ook goed bij kinderen die uit zichzelf niet snel een boek uit de kast zullen pakken.
Toneellezen met een dobbelsteen
Heb je geen boeken in de boekenkast met een dialoog? Ook dan kun je samen met je kind aan de slag met toneellezen. Je hebt er alleen een dobbelsteen voor nodig. Pak het favoriete boek van je kind erbij en gooi samen met de dobbelsteen. Het aantal ogen op de dobbelsteen geeft aan met welke gemoedstoestand je een bladzijde moet lezen. Denk bijvoorbeeld aan blij, boos, verdrietig, verliefd etc.
Je kunt dit helemaal aanpassen op het niveau van je kind. Hoe ouder hij of zij is, hoe gecompliceerder de emoties of gevoelens kunnen zijn. De wisselende emoties en gezichtsuitdrukkingen maken dit een speelse manier om de leesvaardigheid van je kind te vergroten.
Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 4 (Gratis)
Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 5 (Gratis)
Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 6 (Gratis)
Toneellezen groep 3 (AVI M3 en AVI E3)
Je kind leert in groep 3 voor het eerst lezen. Het ontdekt de wereld van woorden, lettergrepen en klanken. De letters worden stuk voor stuk behandeld en je kind oefent ook met schrijven. Nu het hier voor het eerst mee bezig is, is het een goed idee om hier thuis vaak mee te oefenen. Aangezien de meeste woorden nog nieuw zijn voor je kind, is de herhaling belangrijk. Toneellezen is een leuke manier om te oefenen met lezen in groep 3. Je laat je kind op een plezierige manier kennismaken met het lezen van boeken.
Toneellezen in groep 3: onze favoriete boeken
Volg de pijlen van Monique van der Zanden
De honing en de honingin van Manon Sikkel
Dirk speelt met vuur van Elisa van Spronsen
Toneellezen groep 4 (AVI M4 en AVI E4)
In groep 4 worden de zinnen steeds langer en wordt er in de klas meer aandacht besteed aan het leestempo. Ook leert je kind nieuwe woorden die weer een stukje moeilijker zijn dan de woorden die je kind heeft geleerd in groep 3. Als je veelvuldig oefent met toneellezen, help jij je kind met het creëren van het gewenste leestempo.
Wanneer je samen een dialoog opvoert, leert je kind voorlezen op een tempo waarop het normaal gesproken zou spreken. En ook in groep 4 telt: hoe meer leeskilometers je kind maakt, hoe eerder het op het gewenste leesniveau zit van groep 4.
Toneellezen groep 4: onze favoriete boeken
Hier waak ik! van Chris Winsemius
De heks van de toffeestraat van Monique van der Zanden
Attentie, koe op het spoor! van Selma Noort
Toneellezen groep 5 (AVI M5 en AVI E5)
Omdat het niveau van de kinderen aan het einde van groep 4 nog van elkaar kan verschillen, ligt de focus in groep 5 nog steeds op technisch lezen. De leerkracht besteedt wederom aandacht aan het leestempo van je kind en houdt ook bij hoeveel leesfouten je kind maakt.
Nieuw in groep 5 is dat je kind leert voorspellingen te doen over het einde van een verhaal. Oorzaak en gevolg worden uitgelegd, net als het concept van middel en doel. Die voorspellingen kun je door middel van toneellezen op een leuke manier oefenen. Je kind vertelt samen met jou namelijk een verhaal. Door een dialoog samen met jou te voeren, went het daarnaast aan het ‘normale’ leestempo dat gewenst is in groep 5.
Toneellezen groep 5: onze favoriete boeken
Kijk uit voor de mammoet! van Marco Kunst
SuperZwerver van Danielle Schothorst
Toneellezen groep 6 (AVI M6 en AVI E6)
De techniek van het lezen heeft je kind in groep 6 grotendeels onder de knie. Hierdoor wordt de focus verplaatst naar de inhoud van het boek dat je samen leest. Wanneer je thuis samen gaat toneellezen, is het dus handig om achteraf te vragen of je kind het verhaal heeft begrepen. Hier wordt het namelijk op getoetst in de groep.
De leesboeken voor groep 6 bevatten moeilijkere woorden om de woordenschat nog verder uit te breiden. Maar ook de verhaallijn en de zinsopbouw liggen in groep 6 op een hoger niveau dan dat je kind gewend was van voorgaande jaren. De personages uit de boeken beleven ook steeds spannendere avonturen!
Toneellezen groep 6: onze favoriete boeken
De gruwelijke griezeltest van Henk Hardeman
De Bakkersstraat Bende van Suzanne Wouda
Verdwaald in Amsterdam van Anke Kranendonk
Toneellezen groep 7 (AVI M7 en AVI E7)
Je kind zit in de bovenbouw, maar toch moet het blijven oefenen met het lezen van boeken. Als het goed is, is de leestechniek nu helemaal op orde. Is dat nog niet het geval? Dan is groep 7 dé plek om daaraan te werken. De leerkracht legt in de klas veel nadruk op het leestempo. Kinderen die het nog moeilijk vinden om technisch te lezen, zijn nog te veel tijd kwijt aan het ontrafelen van de afzonderlijke woorden.
Toneellezen komt daarom ook in groep 7 nog goed van pas. De boeken zijn moeilijker en de avonturen worden zó spannend dat je kind het nog steeds heel leuk vindt om samen met jou verder te lezen. Misschien is het wel zo nieuwsgierig naar het einde van het verhaal, dat zijn leestempo er vanzelf op vooruitgaat!
Toneellezen groep 7: onze favoriete boeken
Verboden tuin van toen van Monique van der Zanden
Stilte in de studio van Blies van Ede
Geheugen kwijt van Carla van Krollenburg
Toneellezen groep 8
Het is bijna zover! Je kind zet aan het einde van het schooljaar de stap van de basisschool naar de ‘grote’ middelbare school. Maar voor het zover is, moet er thuis nog flink geoefend worden om het leesniveau zó te krijgen dat je kind zonder blikken of blozen de overgang maakt naar het voortgezet onderwijs. Het is heel belangrijk dat je kind aan het einde van groep 8 het juiste leesniveau heeft.
Een leesachterstand kan er namelijk voor zorgen dat je kind het op de middelbare school moeilijk vindt om sommen en andere opdrachten goed te begrijpen.
Oefenen met toneellezen in groep 8 kan dus absoluut geen kwaad. Het is ook een leuke activiteit om met je kind te doen voordat hij naar de grote school vertrekt.
Bekijk ook:
- Het belang van lezen
- Zo kun je lezen stimuleren bij kinderen
- Woordenschat vergroten? Lees veel strips!
- Woordenschat groep 5
- Woordenschat groep 7
- Hoe vind je de hoofdgedachte van een tekst?
- Verwijswoorden uitleg
- Signaalwoorden en tekstverbanden: uitleg en oefenen
- Nieuwsbegrip en andere begrijpend lezen methodes
- Stappenplan samenvatting maken
- Cito Begrijpend lezen
- Leesstrategieën
- Tekstbegrip: waar gaat de tekst over?
- Wat is Close Reading?
- Oorzaak en gevolg
- Wat zijn sleutelwoorden? (Begrijpend lezen)
- Educatief speelgoed voor jouw kind
- Leesboek groep 4: de leukste exemplaren op een rij
- Woordzoeker groep 4 maken