Woordenschat groep 5
Op de basisschool leert jouw kind lezen vanaf groep 3. Naast lezen, zijn spelling en woordenschat belangrijke onderdelen van het vak taal in groep 5. In dit artikel gaan we verder in op het vak woordenschat groep 5.
Woordenschat is de schat aan woorden, die een kind beheerst. In de basisschoolleeftijd leert een kind er elke dag nieuwe woorden bij. Aan het einde van de basisschool heeft een gemiddeld kind zo’n 24.000 woorden in zijn schatkist.
Bekijk ook:
- Woordenschat groep 1
- Woordenschat groep 2
- Woordenschat groep 3
- Woordenschat groep 4
- Woordenschat groep 6
- Woordenschat groep 7
- Woordenschat groep 8
Oefenbladen Klokkijken Groep 4/5 (Gratis)
Oefenbladen Rekenen Groep 5 (Gratis)
Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 5 (Gratis)
Oefenbladen Spelling Groep 5 (Gratis)
Een grote woordenschat is belangrijk voor het begrijpen van teksten. Teksten van begrijpend lezen of van wereldoriëntatie begrijp je immers beter wanneer je meer woorden kent.
In dit artikel gaan we verder in op woordenschat in groep 5. Hoe zit het met woordenschat in groep 5 van de basisschool? Hoe kun jij als ouder helpen de woordenschat van je kind te vergroten? We geven je hier informatie en enkele tips voor thuis!
Woordenschat oefenen in groep 5
Woordenschat is vaak een apart vak op de basisschool, wat valt onder het vak taal. Nieuwe woorden worden aangeleerd in de klas met behulp van filmpjes en plaatjes. We noemen dat visuele ondersteuning. Zo krijgt je kind gelijk een beeld bij een nieuw woord.
Voor een grote woordenschat geldt dat herhaling zorgt voor het beter onthouden van nieuwe woorden. Als je een nieuw woord aanbiedt in een bepaalde context, is het belangrijk dat woord ook eens aan te bieden in een andere context.
Bijvoorbeeld:
Speurtocht
- Tijdens de speurtocht op kamp, raakten de kinderen de weg kwijt.
- Een trui vinden in mijn kledingkast is een hele speurtocht.
- Na een speurtocht door de school, vond ik het lokaal van juf Anja.
Mistig
- Vanochtend was het zo mistig, dat onze fietslamp aan moest.
- Doordat het zo mistig was, konden we de bergtoppen niet zien.
- Bij mistig weer gebeuren er vaak auto-ongelukken.
Cito woordenschat groep 5
Niet iedere basisschool neemt deze Citotoets af. Het is namelijk lastig voor ieder kind betekenisvol woordenschatonderwijs te geven. Kinderen groeien op in verschillende omgevingen. De verschillen in woordenschat zijn dus vaak groot.
Kinderen die opgroeien in een gezin waar veel wordt gesport, zullen daar veel vanaf weten. Kinderen die opgroeien in een muzikaal gezin, zullen veel van muziek en instrumenten weten. Een woordenschattoets geeft dan niet veel informatie aan de leerkracht.
Dit betekent wel dat de woordenschat van jouw kind steeds rijker wordt, als je zijn omgeving rijk maakt. Bezoekjes aan musea, bibliotheek en andere uitjes kunnen daar zeker bij helpen. Hieronder zetten we nog meer tips voor je op een rijtje.
Enkele tips voor thuis
Een rijke omgeving creëren school en thuis samen voor kinderen. Op de basisschool komt je kind in aanraking met verschillende vakken, culturen en feesten. De basisschool doet meestal ook aan cultuureducatie en zo zijn er regelmatig excursies naar natuur en cultuur.
Ook thuis kun je als ouder bijdragen aan het vergroten van de woordenschat van jouw kind. Wat kun je thuis allemaal doen? Bekijk onderstaande video eens voor tips:
Dat het lezen van boeken je woordenschat vergroot is algemeen bekend. Ook voorlezen is erg belangrijk. Probeer bij het kiezen van een (voorlees)boek altijd een leesniveau hoger te kiezen. Zo daag je je kind uit en breng je hem in aanraking met nieuwe woorden.
Hier volgen alle tips om de woordenschat van jouw kind te vergroten nog even op een rijtje:
- Voorlezen
- Lezen
- Toneellezen
- Liedjes zingen
- Samen boodschappen doen en een lijstje maken
- Woord- en taalspelletjes, zoals Gevonden!, Scrabble en Pim, pam, pet
- Puzzels, zoals woordzoekers
- Klokhuis kijken