Taalspellen

We weten allemaal dat spelenderwijs leren leuk en nuttig is. Als een spel leerzaam en leuk is, beklijft de leerstof beter. Bij spelletjes spelen komt ook een stukje sociale ontwikkeling kijken. Op je beurt wachten, een beurt overslaan, winnen en verliezen: dit zijn allemaal onderdelen van spel die belangrijk zijn voor jouw kind om te leren. Thuis spelletjes spelen met je kind is dus niet alleen belangrijk voor de taalontwikkeling. Dat spelletjes tegelijk leerzaam én leuk kunnen zijn, vertellen we je in dit artikel. We geven tips en uitleg bij diverse taalspellen voor verschillende leeftijden.

Taalspelletjes op de basisschool

Het vak taal op de basisschool bestaat uit de onderdelen taal, spelling en woordenschat. Ook lezen en begrijpend lezen maken een groot deel uit van het rooster. Taal en begrijpend lezen heb je tenslotte nodig om teksten van alle andere vakken, zoals geschiedenis, te begrijpen.

Oefenbladen Groep 3 Spelling (Gratis)

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 4 (Gratis)

Oefenbladen Spelling Groep 4 (Gratis)

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 5 (Gratis)

Ook op school zie je dat leerkrachten regelmatig gebruik maken van spel om te leren. Zo vind je bijvoorbeeld in methodes van woordenschat vaak puzzels, rebussen en woordzoekers. Ook bij andere vakken, zoals rekenen, spelen kinderen op school wel eens spelletjes. Denk bij rekenen maar aan tafels oefenen met dobbelstenen en breuken oefenen met lego. Neem voor meer rekenspelletjes eens een kijkje in onze webshop.

taalspelletjes basisschool

Taalspelletjes groep 1-2

Jouw kind gaat voor het eerst naar school. Dat is even wennen. Je kind leert in groep 1 vooral de belangrijkste routines op school kennen, zoals in de kring zitten, jas aantrekken, buiten spelen en opruimen. Zelfs met hele jonge kinderen kun je al spelenderwijs bezig zijn met taal. Denk maar aan voorlezen, verstoppertje spelen, een zoekspel en hinkelen. Je gebruikt daarbij woorden die jouw kind misschien nog niet kent.

Kinderen zijn zo jong al heel leerbaar en spelletjes spelen kun je ze makkelijk leren. Zo kun bijvoorbeeld al in een plaatjesboek de kleuren en dierennamen aanleren. Aanwijzen, voordoen en benoemen zijn daarbij belangrijk. Kijk eens samen naar een zoekboek en benoem wat je kind aanwijst. Zo groeit de woordenschat van jouw kind, gewoon terwijl jullie gezellig een boek aan het lezen zijn!

Taalspelletjes groep 3-4

In groep 3 gaat het echte werk beginnen. Achter een eigen tafeltje luisteren naar de leerkracht en kijken naar het bord. De eerste letters worden verklankt en de eerste woordjes worden aangeleerd. Je merkt als ouder, dat het leren van nieuwe dingen op school ineens heel snel gaat. Voor het beginnend schrijven is het handig en leuk om thuis wat oefeningen te doen voor de fijne motoriek.

Thuis kun je verder ook mooi inspelen op taal, door wat leuke letter- en leesspelletjes te doen. Denk hierbij aan samen rijmen, letterkwartet spelen, spellen van woorden of het klappen van de letters. Bijvoorbeeld: Klap in je handen als je de ‘o’ hoort. Zit jouw kind in groep 4, dan is het spel ‘Raad na 10-dierenwereld’ een echte aanrader!

  1. Martine Hofman

    Heel leuk spel! Mijn dochter mag het graag spelen. En het is goed voor het vergroten van haar woordenschat.

Raad na 10 – Dierenwereld

(37 klantbeoordelingen)

14,95

Op voorraad

Andere ouders kochten ook:

Toevoegen voor 19,95

De grote kinderatlas

De grote kinderatlas met landkaarten, waarop alle landen, gebergten, zeeën, rivieren en grote steden zijn aangegeven. Met mooie foto’s en illustraties.

Selecteer het aantal

Taalspelletjes groep 5-6

In groep 5 worden de taallessen op school al een stuk moeilijker. Naast woordsoorten benoemen, leert jouw kind ook woorden alfabetiseren, oftewel op alfabetische volgorde zetten. Leuk om thuis, in de auto of tijdens het wandelen te doen is het alfabetspel! Het gaat als volgt. Kies een categorie, zoals groente en fruit en ga samen het alfabet langs. Jullie noemen allebei bij iedere letter een soort. Bijvoorbeeld: A van aardbei, appel, ananas. De B van banaan, bietjes en boerenkool.

Zit jouw kind inmiddels in groep 6, dan zijn bepaalde spelletjes op televisie ook leuk om samen naar te kijken. Denk hierbij aan Lingo. Een puzzelboekje met woordzoekers is ook altijd populair.

Lees ook:

Natasja de Vrind, BEd

Natasja de Vrind is ruim 24 jaar leerkracht in de bovenbouw van het basisonderwijs. Naast het behalen van haar opleiding tot intern begeleider, hield ze zich bezig met een expertgroep voor rekenen en werkte ze op de PABO, waar ze stagiaires begeleidde. De laatste jaren staat ze parttime voor de groep en houdt ze zich daarnaast vooral bezig met haar andere passie: schrijven.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *