Een voorleesboek voor elke leeftijd

Dappere ridders, mooie prinsessen en spannende reddingsacties. Een boek voorlezen aan je kind is een gezellig moment net voor het slapen gaan. Aan fantasie geen gebrek met een voorleesboek dat geschikt is voor elke leeftijd.

Leuke voorleesboeken voor elke leeftijd

Hoe oud je kind ook is, voorlezen blijft quality time waar jij en je kind beiden naar uitkijken. Het is een speciaal moment waarop jij de volledige aandacht voor je kind hebt en je hem of haar écht mee kunt nemen in een verhaal. Voorlezen is een leuke manier om de woordenschat van je kind uit te breiden. Je vertelt verhalen over de wondere wereld die nog voor hem of haar ligt.

Een boek voorlezen is niet alleen heel bevorderlijk voor de taal- en leesvaardigheid van je kind, het prikkelt ook de nieuwsgierigheid. Op een speelse manier voorlezen stimuleert creativiteit en het gebruik van fantasie. Een voorleesboek kun je ook heel goed gebruiken om bijzondere gebeurtenissen zoals het overlijden van een familielid, de geboorte van een broertje of zusje of andere gevoelige thema’s bespreekbaar te maken. Hierdoor ontwikkelt je kind zich ook op emotioneel gebied. Vind je kind voorlezen niet zo leuk? Ontdek dan onze tips om voorlezen leuker en aantrekkelijker te maken.

De mooiste voorleesboeken voor jouw kind op een rij

Ben jij op zoek naar een voorleesboek voor jouw kind? Dan ben je bij Wijzer over de Basisschool aan het juiste adres. Bij elke leeftijd zijn er immers andere thema’s die spelen. Zo is je kind in groep 3 bezig met heel andere dingen dan een kind dat al in groep 6 zit. De voorleesboeken spelen daar vernuftig op in. Benieuwd naar de mooiste voorleesboeken voor jouw kind? We hebben ze hieronder voor je op een rij gezet. 

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 4 (Gratis)

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 5 (Gratis)

Voorleesboek 4 jaar

Heb je een ondeugende peuter in huis? Dan weet je hoe leergierig kinderen van 4 zijn. Ze willen opeens alles zelf doen – van het aantrekken van de jas tot aan het fietsen op het schoolplein. Ondanks dat ze denken dat ze de wereld aankunnen, komen deze kleintjes nog maar net om de hoek kijken. Niets mis dus met wat veilige avonturen op papier! Kies voor een voorleesboek groep 2 waarmee kinderen van 4 nóg meer avonturen kunnen beleven.

Dit zijn onze favorieten van dit moment:

De NEEhoorn – Marc-Uwe-King – €14,99

Het grote voorleesboek voor rond de 4 jaar – Hetty Kleinloog – €21,99

Mees op avontuur – Melanie Modderman – €13,45

Lees meer over leesboekjes voor groep 2 in het artikel De leukste leesboekjes groep 2: een overzicht.

Voorleesboek 5 jaar

Wanneer je kind 5 is, is het opeens wel heel groot. Kinderen van deze leeftijd beginnen met lezen, oefenen met schrijven en leren elke dag iets nieuws. Ze beginnen met zwemles, gaan uit logeren en maken vriendjes en vriendinnetjes op de basisschool. Vergroot de woordenschat van je kind nóg meer door te kiezen voor een voorleesboek groep 3. Zo leren ze op een speelse manier ook buiten de schoolmuren lezen en luisteren.

Dit zijn onze favorieten van dit moment:

Hé, wie zit er op de wc? – Harmen van Straaten – €14,99

Later wil ik klein worden – Job van Gelder – €15,99

Boutje van de rommelberg – Mirjam Oldenhave – €18,99

Voorleesboek 6 jaar

Het leven van een zesjarige is nóg drukker dan voorheen. Er zijn immers heel wat veranderingen in gang gezet. Zo begint je kind met het wisselen van zijn of haar tanden en is het nóg nieuwsgieriger. Doordat zijn of haar schrijf- en leesvaardigheid volop aan het groeien zijn, zal je kind veel meer interesse hebben in het voorleesboek. Het zal ademloos luisteren naar de spannende avonturen uit het voorleesboek groep 4. En misschien wordt er wel heel stiekem meegelezen…

Dit zijn onze favorieten van dit moment:

Groot Biegel sprookjesboek – Paul Biegel – €22,99

Coco kan het! – Loes Riphagen – €14,99

Ada Dapper, wetenschapper – Andrea Beaty – €13,95

Voorleesboek 7 jaar

Op zevenjarige leeftijd beheerst je kind al bijna alle grammatica- en spellingregels. Lezen is dan ook een eitje geworden. Toch blijft het heel waardevol om je kind voor te lezen. De woordenschat mag namelijk nog flink worden uitgebreid. Thema’s die spelen bij deze leeftijd, zoals de eerste interesse in andere jongens of meisjes, komen in menig voorleesboek voor groep 5 aan bod. Ondanks dat je kind al zo zelfstandig is, is een boek voorlezen een speelse manier om het te helpen met zijn of haar leesvaardigheid.

Dit zijn onze favorieten van dit moment:

Later word ik… – Marianne Busser – €14,99

De zoete zusjes gaan op vakantie – Hanneke de Zoete – €13,99

Een veulen op De Roskam – Vivian den Hollander – €9,50

Voorleesboek 8 jaar

Jouw kind lijkt nu wel héél groot. Het is veel meer bezig met de andere kinderen uit de klas en wil zich bovendien bewijzen. Je kind kan zich veel beter inleven in een personage uit een verhaal, waardoor het voorleesmoment nog leuker wordt. Het is de ideale leeftijd om met een voorleesboek groep 6 het gesprek aan te gaan over maatschappelijke thema’s. Praten over emoties wordt zo een stuk eenvoudiger.

Dit zijn onze favorieten van dit moment:

Foeksia en de Wensdag – Paul van Loon – €8,99

Het mysterie van het steenhouwertje – Tjong-Khing Thé – €15,99

Dummie de mummie en gouden scarabee – Tosca Menten – €15,99

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Bekijk ook deze tips voor educatief speelgoed:

Maaike de Boer, MA

drs. Maaike de Boer is initiatiefneemster van Wijzeroverdebasisschool.nl

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *