Woordenschat groep 8
Jouw kind zit in het laatste jaar van de basisschool. Groep 8 is een belangrijk jaar. Jouw kind maakt dit jaar de doorstroomtoets en krijgt dan een definitief schooladvies voor de middelbare school. Kan jouw kind met woordenschat in groep 8 nog een duwtje in de rug gebruiken voor de grote overstap? In dit artikel vertellen we hoe jij als ouder kunt helpen.
In groep 3 heeft jouw kind leren lezen. Daarna leerde hij er ieder schooljaar nieuwe woorden bij. Nieuwe woorden leren kinderen op de basisschool bij alle vakken. Vooral taal, spelling en woordenschat zijn specifiek bezig met het aanleren daarvan.
Ook vakken als geschiedenis en aardrijkskunde dragen bij aan het vergroten van de woordenschat van jouw kind. Aan het einde van de basisschool heeft een gemiddeld kind zo’n 24.000 woorden geleerd.
Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 8 (Gratis)
Ontdek ook:
- Woordenschat groep 1
- Woordenschat groep 2
- Woordenschat groep 3
- Woordenschat groep 4
- Woordenschat groep 5
- Woordenschat groep 6
- Woordenschat groep 7
Woordenschat oefenen in groep 8
Woordenschat is vaak een apart vak op de basisschool, wat valt onder het vak taal. Nieuwe woorden worden aangeleerd in de klas met behulp van filmpjes en plaatjes. We noemen dat visuele ondersteuning. Zo krijgt jouw kind gelijk een beeld bij een nieuw woord. Plaatjes zorgen er zo voor dat kinderen woorden beter onthouden.
Herhaling zorgt voor het beter onthouden van nieuwe woorden. Als je een nieuw woord aanbiedt in een bepaalde context, is het belangrijk dat woord ook eens aan te bieden in een andere context. Dat is wat tijdens de lessen woordenschat ook gebeurt.
Bijvoorbeeld:
Het waterpeil
- Na de regenbui was het waterpeil in de sloot gestegen.
- Het waterpeil van de zee stijgt door de opwarming van de aarde.
- Hij meet het waterpeil in zijn vijver op.
Milieubewust
- Reizen met de trein in plaats van het vliegtuig is een milieubewuste keuze.
- Milieubewust neem ik mijn eigen boodschappentas mee naar de supermarkt.
- Thuis scheiden wij het afval, dat hoort bij milieubewust leven.
Begin groep 8 kent jouw kind al heel wat woorden. Dit schooljaar komen daar, naast de ‘gewone’ woorden als hierboven ook bijzondere woorden bij. Hieronder volgen enkele voorbeelden:
- Engelse leenwoorden, als:
- team
- keeper
- planning
- computer
- game
- Franse leenwoorden, als
- chauffeur
- brochure
- café
- cadeau
- bureau
- Figuurlijk taalgebruik, als:
- Op de been zijn
- Iemand aan de tand voelen
- In een handomdraai
- Je neus ergens voor ophalen
- Het schouderklopje
Cito woordenschat groep 8
Omdat jouw kind in groep 8 zit, maakt hij dit jaar de doorstroomtoets. Woordenschat is geen los onderdeel van deze toets. Een grote woordenschat zorgt echter wel voor meer begrip op het gebied van taal, spelling en begrijpend lezen! Het blijft dus belangrijk hieraan te werken.
De teksten in groep 8 om te lezen en te leren worden langer en ingewikkelder. Op de middelbare school zal jouw kind bijvoorbeeld ook zelf een samenvatting van het een leertekst moeten kunnen maken.
Hoe meer woorden je kent, hoe beter je teksten begrijpt. Met die kennis kun je belangrijke zaken van bijzaken scheiden en beter leren leren. Dit leert jouw kind onder andere tijdens de lessen van begrijpend lezen. Dit is en blijft het belangrijkste vak op de basisschool en de beste voorspeller van het latere schoolsucces.
Kan jouw kind in groep 8 wel wat extra oefening gebruiken in het oefenen van begrijpend lezen? Kijk dan eens in de webshop bij onze oefenboeken.
Enkele tips voor thuis
Ook thuis kun jij als ouder je steentje bijdragen aan het vergroten van de woordenschat van jouw kind. Denk hierbij aan uitstapjes naar bijvoorbeeld een museum, het bos of de film. Zo creëer je als ouder een rijke omgeving.
De basisschool van jouw kind doet waarschijnlijk aan cultuureducatie. Hierdoor komt je kind in aanraking met verschillende kunststromingen, culturen en feesten. Op de basisschool zijn regelmatig excursies naar natuur en cultuur.
Bekijk onderstaande video eens voor meer tips:
Dat het lezen van boeken je woordenschat vergroot is algemeen bekend. Ook voorlezen is erg belangrijk. Wellicht vind jouw kind voorlezen op deze leeftijd niet meer zo leuk. Toneellezen is dan een andere mogelijkheid.
Probeer bij het kiezen van een boek altijd een niveau hoger te kiezen. Zo daag je je kind uit en breng je hem in aanraking met nieuwe woorden. Stripboeken zijn voor kinderen in groep 8 ook een goede manier om toch door middel van lezen de woordenschat te vergroten.
Kinderen in groep 8 kunnen ook moeilijke woorden zelf opzoeken in een woordenboek of op Google. Uit onderzoek blijkt dat nieuwe woorden blijven pas hangen als je ze 7 keer voorbij hebt zien komen.
Hier volgen alle tips om de woordenschat van jouw kind in groep 8 te vergroten nog even op een rijtje:
- Lezen
- Toneellezen
- Informatieve boeken lezen
- Stripboeken lezen
- Kidsweekkrant lezen
- Jeugdjournaal kijken
- Klokhuis kijken
- Lingo kijken
- Songteksten opzoeken
- Samen een werkstuk of een spreekbeurt voorbereiden
- Samen of alleen boodschappen doen en een lijstje maken
- Woordspelletjes, zoals Gevonden!, Scrabble, 30 seconds en Pim, pam, pet
- Puzzels, zoals woordzoekers