Woordenschat vergroten? Lees veel strips!

Woordenschat vergroten staat hoog op de agenda van veel leerkrachten en is belangrijk voor het onderdeel begrijpend lezen.

Ben jij er thuis veel mee bezig? Of laat je het liever aan de leerkracht over? Hoe je je kind kunt helpen bij het vergroten van zijn woordenschat, lees je in dit artikel. En… het antwoord is leuker dan je denkt!

Woordenschat vergroten kind

Het is belangrijk om je kind tijdens zijn ontwikkeling kennis te laten maken met steeds meer moeilijke woorden. In groep 3 kent je kind natuurlijk minder woorden dan in groep 8.

Sommige kinderen pikken makkelijk de betekenis van nieuwe woorden op. Andere hebben er meer moeite mee. Zij houden zich misschien liever bezig met andere dingen.

Toch is het voor ieder kind belangrijk dat zijn woordenschat gestaag doorgroeit. Ook als taal niet zijn favoriete hobby is. Juist dan is het belangrijk om extra in de groei van woordenschat te investeren. En jij kunt je kind daarbij helpen. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

woordenschat vergroten moeilijke woorden

Hoe woordenschat vergroten?

Woordenschat vergroten… Het klinkt wat saai. Maar ook jouw kind heeft baat bij een grotere woordenschat. Hij gaat de wereld om hem heen er beter door begrijpen. We geven je wat tips hoe je thuis de woordenschat van je kind kunt vergroten.

1. Gebruik zelf af en toe moeilijke woorden

Allereerst kun je het beste zelf af en toe lastige woorden gebruiken. Je kind kan prima volgen waar je het over hebt als hij zo’n 90% van de woorden kent. Gebruik dus regelmatig een moeilijker synoniem voor een makkelijk woord.

Als je het bijvoorbeeld hebt over een bank waar je heerlijk op kunt zitten, vervang je het woord ‘bank’ door ‘fauteuil’. Zolang je zorgt voor voldoende context, kan je kind zelf best invullen dat je daarmee de bank bedoelt.

Met context bedoelen we de woorden die om het moeilijke woord heen gebruikt zijn.

2. Laat je kind veel lezen

Een andere tip die je kind helpt zijn woordenschat te vergroten: laat hem veel lezen. In leesboeken komen altijd woorden voor die je kind nog niet kent. Ook nu zorgt de context ervoor dat je kind de betekenis van het woord vanzelf oppikt uit de tekst.

Op zoek naar leuke leesboekjes voor jouw kind? Lees dan de volgende artikelen:

Houdt je kind van lezen? Dan is deze tip waarschijnlijk niet zo moeilijk te organiseren. Vindt je kind lezen saai of vervelend? Dan biedt de volgende tip wellicht een oplossing!

woordenschat vergroten leesboeken

3. Laat je kind strips lezen

Strips worden vaak niet gezien als volwaardige leesboeken. En dat is jammer, want ze hebben ongelooflijk veel te bieden. Vooral als het gaat om kinderen die lezen minder leuk of moeilijk vinden.

Een strip is vaak wat laagdrempeliger dan een ‘normaal’ leesboek. Kinderen vinden het over het algemeen leuker om door een strip te bladeren.

En daar heb je direct het eerste voordeel te pakken: je hoeft je kind niets te verplichten. Hij pikt zijn leeswerk waarschijnlijk vrijwillig op!

Meer over strips en woordenschat lees je verderop in dit artikel.

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 4 (Gratis)

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 5 (Gratis)

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 6 (Gratis)

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 7 (Gratis)

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 8 (Gratis)

De voordelen van strips voor de woordenschat

Zoals we hierboven al aangaven, zijn strips een ontzettende meerwaarde als het gaat over het vergroten van de woordenschat. De redenen daarvan lees je hier.

Strips bevatten veel moeilijke woorden

Veel meer nog dan doorsnee leesboeken bevatten strips moeilijke woorden. Dat zou je misschien niet verwachten. Strips staan meestal bekend als de makkelijke variant van leesboeken. Dat is dus niet terecht. Binnen de kortste keren vergroot je kind dus zijn woordenschat met strips.

Plaatjes zijn van grote waarde

Je vraagt je misschien af hoe strips wegkomen met dat moeilijke taalgebruik. Vooral omdat strips helemaal niet zoveel taal gebruiken als gewone leesboeken. De context lijkt dus veel minder hulp te bieden.

Het antwoord zit ‘m in de afbeeldingen. Niet alleen de andere woorden vormen de context in een strip. Ook de plaatjes doen hun werk.

Door de plaatjes begrijpen kinderen sneller de betekenis van de moeilijke woorden. Sneller nog dan in een gewoon leesboek zonder afbeeldingen.

woordenschat vergroten context plaatjes

Strips vergroten het leesplezier

Strips zijn niet alleen goed vanwege bovenstaande redenen. Misschien wel het belangrijkste voordeel van strips: kinderen vinden het leuk om ze te lezen!

Denk je eens in: je hoeft niet meer in gevecht over het lezen van boeken. En ondertussen leert je kind nog heel veel nieuwe woorden ook! Kan niet beter, toch?

voordelen strips woordenschat

Lekker aan de slag met strips

Vanaf nu hoef je je dus helemaal niet meer opgelaten te voelen over het feit dat je kind het liefst strips leest. Integendeel; laat je kind strips verslinden! Dan weet je zeker dat het wel goed zit met het vergroten van zijn woordenschat.

Bekijk ook de volgende spelletjes om de woordenschat van je kind te vergroten:

Lees ook:

Bronnen:

  • Bossers, B., Van der Werf, R., Van Veen, L. (2012, april). Teksten op maat, woorden op maat. NT2 Nieuwslezer, les 176, 16-20.

Judith Kimenai, BEd

Judith was jarenlang docente Nederlands en (tweetalig) biologie binnen het voortgezet onderwijs. Tijdens haar onderwijscarrière was ze naast docente ook een bevlogen brugklasmentor en intern begeleider. Tegenwoordig is Judith freelance tekstschrijfster en richt ze zich voornamelijk op de educatieve sector.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *