Tips voor presenteren voor de klas: zo help jij je kind

‘Mam, ik moet volgende week een boekpresentatie houden’, zegt je kind als hij uit school komt. Oeh, dat kan best even stress geven. Hoe kun je jouw kind helpen bij zo’n presentatie? In dit blog geven we tips voor presenteren voor de klas, zodat jouw kind goed voorbereid en vol vertrouwen zijn presentatie kan geven.

Help, een spreekbeurt of boekpresentatie!

De gemiddelde volwassene vindt het al spannend om iets te zeggen voor een groep. Voor kinderen kan dit net zo zijn. Toch is het goed dat basisscholen spreekbeurten en boekpresentaties plannen.

Je kind leert zo informatie over te dragen, zichzelf te presenteren en kan ook veel zelfvertrouwen krijgen als de presentatie achter de rug is. Je kind ontwikkelt zich dus op diverse vlakken.

Gelukkig duurt een spreekbeurt of boekpresentatie geen uren. Vaak geven leerkrachten aan dat een presentatie maximaal 10 tot 15 minuten mag duren. Ook om de enthousiaste spraakwatervallen in de klas enigszins te begrenzen. 

hoe lang duurt een spreekbeurt boekbespreking

Tips voor presenteren voor de klas waarmee je thuis aan de slag kunt

Goed, aan de slag. Hoe kun je nu je kind goed begeleiden bij de voorbereiding van de presentatie? We zetten een aantal tips voor presenteren voor de klas voor je op een rij!

Het helpt erg als je je kind begeleidt in de opbouw van de presentatie. Zo begint iedere presentatie met een inleiding, waarin het onderwerp wordt geïntroduceerd. Het is leuk als de inleiding de klasgenoten prikkelt of enthousiast maakt. Meteen een leuke vraag om aan je kind te stellen: kun jij iets bedenken waardoor klasgenoten nieuwsgierig worden?

Van een grapje maken tot met een paar interessante feitjes strooien, het zijn allemaal manieren om de inleiding verfrissend te maken.

Na de inleiding is de kern van de presentatie aan de beurt. Het is voor je kind fijn als je helpt om deze kern op te delen in stappen. Bekijk samen welke informatie er is, hoe deze aan bod moet komen en wat een logische volgorde is.

Daarna volgt het slot. Na de kern is er ruimte voor andere kinderen en de leerkracht om vragen te stellen. Bereid je kind voor en bedenk welke vragen er zouden kunnen komen. Bespreek ook wat je kind kan doen wanneer er geen vragen komen en waarom dit juist een goed teken kan zijn.

Tip: Vraag je kind wanneer hij zelf tevreden is over de presentatie. Is dit als er veel vragen komen van klasgenoten? Of als er bepaalde informatie in zit?

Als de presentatie gemaakt is, kun je thuis een oefenronde doen. Vraag je kind wie als luisteraar de presentatie kan bijwonen. Het belangrijkste is dat je kind zich veilig voelt. 

Na de proefpresentatie krijgt de luisteraar de kans om positieve feedback te geven. Daarmee kan je kind de presentatie extra aanscherpen. 

Vind je kind het lastig om een onderwerp te kiezen voor zijn presentatie? In het blog Leuke onderwerpen voor een spreekbeurt zetten we 10 leuke onderwerpen op een rij.

Oefenbladen Klokkijken Groep 4/5 (Gratis)

Oefenbladen Rekenen Groep 5 (Gratis)

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 5 (Gratis)

Oefenbladen Spelling Groep 5 (Gratis)

Oefenbladen Rekenen Groep 6 (Gratis)

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 6 (Gratis)

Leren presenteren begint al op de basisschool

Moet dat nu, zo’n presentatie? denken ouders wel eens. Door een presentatie leren kinderen heel veel.

Het helpt ze om informatie om te zetten in een begrijpelijke uitleg. Dat is een belangrijke vaardigheid, die ze ook in het middelbaar en hoger onderwijs nog veel zullen gebruiken. En eenmaal op de arbeidsmarkt helemaal. 

Verder is leren presenteren ook een manier om te werken aan weerbaarheid, sociale vaardigheden en zelfvertrouwen. Het kan een boost geven als je kind merkt dat hij voor de klas heeft gestaan en anderen heeft kunnen raken met zijn verhaal. 

leren presenteren basisschool

Wat te doen bij angst voor presenteren?

Heeft je kind slapeloze nachten bij het vooruitzicht van een presentatie? Dan is hij niet de enige. Veel mensen hebben angst voor presenteren. Gelukkig zijn er wel wat tips om wat minder gespannen te zijn.

Zo helpt het als er tijdens de presentatie beeldmateriaal gebruikt wordt. Klasgenootjes kijken dan naar de plaatjes en niet naar je kind. Dit kan de angst voor het presenteren al verlagen.

Een oefenpresentatie thuis houden, zelfs al is het maar voor de knuffels van een jonger broertje, is aan te raden. Dit helpt om de stof voor de presentatie te oefenen. Bovendien raakt je kind gewend aan het presenteren.

Geef als tip om over de klas heen te kijken. Niet iedereen vindt het fijn om iemand recht aan te kijken. Zit iemand dichtbij? Laat je kind dan naar de wenkbrauwen van die persoon kijken. Dan denkt die ander alsnog dat je kind hem recht aankijkt. 

Geef de gedachte mee dat het proberen al de hoofdprijs is. Niet het cijfer, maar dat je er staat is wat ertoe doet. 

Als de angst heel sterk aanwezig is, sein dan de leerkracht in. Deze kan helpen om de setting in de klas zo te maken dat je kind zich veilig voelt en hierdoor rust ervaart.

Presentaties, ze horen er nu eenmaal bij. Zie ze als een kans om te groeien en als opstapje naar de middelbare school. Moedig je kind aan. Presenteren kun je leren!

angst voor presenteren basisschool tips

Lees ook:

Mirjam de Stigter, BEd

Mirjam heeft 13 jaar onderwijservaring in het basisonderwijs. Zo heeft ze ruim 8 jaar gewerkt in het fase onderwijs en draaide ze daar ieder half jaar fase 4/5 (2e half jaar groep 2 en 1e half jaar groep 3) of fase 5/6. ( 1e en 2e helft groep 3).

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *