Hoe je kind meer zelfvertrouwen krijgt in 3 stappen [PDF]


Kan jouw kind wel wat meer zelfvertrouwen gebruiken in het leven? En merk jij dat je heel vaak kunt zeggen tegen je kind dat hij het wel kan maar dat dat niet echt helpt? Dan is dit een artikel waar je veel aan kunt hebben. Het zit boordevol tips en leuke oefeningen om je kind meer zelfvertrouwen te geven.

Mijn kind is heel onzeker

Als je kind heel onzeker is, dan zie je dat vaak aan zijn gedrag. Je kind kan verlegen reageren op het ontmoeten van nieuwe mensen, of hij durft niet zonder jou naar binnen te gaan op een feestje, of je kind heeft rekenangst. Hij verschuilt zich achter je rug, houdt je hand angstvallig vast of zwijgt terwijl iemand hem vraagt of hij wat wil drinken. Als ouder kan dat best lastig zijn, want hoe ga je hier het beste mee om? Je wilt je kind graag helpen om zichzelf wat meer te laten zien. Dat hij achter je rug vandaan komt en vol zelfvertrouwen zijn eigen gang gaat en jou bij wijze van spreken de rest van de dag niet meer nodig heeft.

meisje leest boek

Die onzekerheid kan je kind flink in de weg zitten. Hij maakt bijvoorbeeld minder makkelijk vriendjes omdat hij niet durft te vragen of hij mee mag doen. Of hij vindt het lastig om af te spreken bij het vriendje thuis en blijft daarom liever alleen thuis spelen waar hij zich veilig voelt. Ook in een groepje kinderen kan zijn onzekerheid nadelige gevolgen hebben. Hij durft bijvoorbeeld niet goed voor zichzelf op te komen. Loopt achter de andere kinderen aan waardoor hij misschien dingen doet die hij eigenlijk niet wil doen. En doordat dit gebeurt, wordt hij alleen maar bevestigd in zijn eigen onzekerheid.

Behalve op sociaal vlak, kan je kind ook over zijn leerprestaties erg onzeker zijn en daar stress over hebben. Vaak gaat dit samen met negatieve gedachtes. Bijvoorbeeld: “ik kan niet rekenen” of “ik haal toch een onvoldoende op die toets”. Deze onzekerheid kan zelfs leiden tot bijvoorbeeld rekenangst.


Zelfvertrouwen van je kind verhogen

Wat is eigenlijk zelfvertrouwen? Zelfvertrouwen is niets meer of minder dan vertrouwen hebben in jezelf. Je hebt vertrouwen in je eigen kwaliteiten en die durf je te laten zien. Je staat open voor nieuwe ervaringen en gaat een uitdaging niet uit de weg. Je durft te leren van je fouten, je ziet dat niet als falen maar als een positief leermoment zodat je het de volgende keer anders doet. Je rekent op je eigen krachten en je eigen inzichten. Daarbij heb je controle over jezelf, je kunt jezelf beheersen in lastige situaties, je raakt niet snel uit balans en als je even dreigt te wankelen herstel je snel weer. Je gelooft in jezelf, dat je je dromen kunt waarmaken en dat je alle kansen aangrijpt om daar te komen waar je wilt zijn.

Zelfvertrouwen is ook realistisch zijn en jezelf niet overschatten of alleen maar vanuit jezelf denken. Als je die balans hebt gevonden in jezelf, kun je succesvol zijn in je eigen leven. Kinderen met zelfvertrouwen vinden zichzelf de moeite waard. Zij durven hun dromen na te jagen en leren van hun fouten.

Als ouder kun je een positieve rol spelen in het zelfvertrouwen van je kind. Dat is een proces dat voortdurend doorgaat. Vanaf dat ze geboren worden tot ze zelfstandig op eigen benen staan. Ik geef je alvast 3 belangrijke stappen die je kunt zetten:

poster met zelfvertrouwen tips
 1. 1. Luister naar je kind
  Als je luistert naar je kind, geef je je kind het gevoel dat hij belangrijk is. Dat hij erbij hoort en gezien wordt. Het is een basisbehoefte van elk mens, dus zeker ook van je kind die nog volop in ontwikkeling is. Luisteren naar je kind doe je door de tijd te nemen, door hem aan te kijken en door niet in de reden te vallen met je eigen mening. Luisteren is de volle aandacht geven, zonder afleiding van andere zaken.
 2. 2. Fouten maken mag!
  Fouten maken doen we allemaal. Het is menselijk en hoort er gewoon bij.  Je kind maakt de hele dag door kleine en soms grote fouten. Hij trekt bijvoorbeeld zijn schoenen aan de verkeerde voet aan. Vaak reageren we met: “je hebt je schoenen niet goed aangedaan”. Het woordje ‘niet goed’, is dus een andere uitdrukking voor ‘fout’. Beter is om te zeggen: “kijk eens goed naar je schoenen? Wat zie je dan?” Wedden dat hij er dan zelf achter komt en ze snel omwisselt. Vervolgens kun je hem complimenteren dat hij zelf heeft gezien dat ze omgewisseld moesten worden. Fouten maken mag maar breng het niet als een veroordelend oordeel maar daag je kind uit om te leren van zijn fouten.
 3. 3. Wees zelf het voorbeeld voor je kind
  ‘Kinderen doen niet wat je zegt, kinderen doen wat je doet.’ Dit is een waarheid als een koe. Je kind kijkt dus vooral naar hoe jij omgaat met de dingen in het leven. Als jij als ouder positief omgaat met lastige situaties en zoekt naar oplossingen, leer je je kind onbewust ook op die manier met lastige situaties om te gaan. Als ouder heb je daar een hele belangrijke rol in. Wees dus het voorbeeld voor je kind en straal zelfvertrouwen uit in je eigen uitdagingen in het leven.

Voor meer inspiratie en tips kun je de TED talk van Dr. Ivan Joseph, een voormalige voetbalcoach, bekijken:

Zelfvertrouwen van kinderen van 5 jaar

boek-de-leeuw-in-de-muis

Als je kind in de kleuterleeftijd zit, merk je dat zijn sociale wereldje steeds groter wordt. Eerst draait alles om zijn ‘ik’ maar naarmate hij ouder wordt, gaat hij de ander steeds meer zien als onderdeel van zijn eigen wereld. Je kind gaat beter begrijpen wat de ander wil of nodig heeft. Ook de emoties van de ander gaat hij steeds beter herkennen.

Kortom; zijn wereldje wordt groter en de ander gaat steeds meer een belangrijke rol in zijn leven spelen. Als dit goed verloopt, ontwikkelt je kind vaardigheden om voldoende zelfvertrouwen op te bouwen. Maar dat is lang niet altijd vanzelfsprekend. Veel kleuters zijn onzeker en uiten dat door bijvoorbeeld snel te huilen of boos te worden. Ze missen vaak nog de juiste woorden om in lastige situaties uit te leggen wat ze zelf graag willen. Dat kan frustraties oproepen waardoor je kind vanuit emoties een primaire reactie geeft zoals; huilen, schreeuwen, slaan of weglopen. Dit kan veel stress opleveren en deze onmacht kan je kind onzeker maken.

Als je ziet dat je kleuter onzeker is en het lastig vindt met bepaalde situaties om te gaan, is het fijn te weten dat je juist op jonge leeftijd heel veel positieve invloed kunt hebben als ouder. Geef je kleuter veel positieve aandacht, erken dat iets nog moeilijk is en dat het door te oefenen steeds beter weet hoe het werkt. Er zijn veel leuke prentenboeken geschreven speciaal voor kinderen die onzeker zijn, bijvoorbeeld ‘De leeuw in de muis’ van Rachel Bright en Jim Field. Hierin wordt verteld dat je je niet anders voor hoeft te doen dan je bent en dat je groot en trots mag zijn.

Zelfvertrouwen van kinderen van 7 jaar

In de kleuterleeftijd zien we dus vooral dat je kind zich verbaal moeilijk kan uitdrukken en dat dat frustraties kan opleveren. Op 7-jarige leeftijd zien we dat je kind zich al steeds beter kan uitdrukken in woorden, dat helpt om je kind beter te begrijpen. Op deze leeftijd is je kind ineens een echt schoolkind en wordt er van alles verwacht. Stil zitten op je stoel, luisteren naar de instructie van de juf, oefeningen maken in een schrift en regelmatig een toets maken. Deze verwachtingen kunnen je kind onzeker maken. Juist nu is het belangrijk om als ouder te vertellen dat je kind goed is zoals het is. Dat je ziet dat hij zijn best doet en dat is genoeg.

Zelfvertrouwen van kinderen van 9 jaar

Op 9-jarige leeftijd hebben kinderen al een aardig beeld van zichzelf ontwikkeld. Ze kunnen goed inschatten wat een bepaalde situatie doet met hun emoties. Het is een kwetsbare leeftijd waarin ze zichzelf vaak vergelijken met de ander. Verschillen in leren worden duidelijker maar ook het ontstaan van sociale groepjes speelt een rol. Onzekerheid op deze leeftijd gaat vaak gepaard met negatieve, beperkende gedachten, zoals; “Waarom kan ik dit niet?” of “Ze vinden me toch niet aardig”. Ook hun uiterlijk wordt steeds belangrijker want op die leeftijd begint hun lichaam al wat te veranderen.

Als ouder kun je je kind steunen in het ontwikkelen van zelfvertrouwen, door te erkennen dat sommige dingen lastig zijn en dat je graag mee wilt denken in oplossingen. Probeer niet allerlei oplossingen aan te dragen, maar laat je kind vooral zelf oplossingen bedenken. Stimuleer je kind vervolgens in het zetten van stappen die hij lastig vindt. Spreek vertrouwen uit en geef aan dat fouten maken bij het leven hoort en dat je er vooral veel van kunt leren.

Je kind is onzeker op de basisschool

Als je merkt dat je kind erg onzeker is over zichzelf, praat er dan ook met de juf over. Zij kan aangeven hoe ze je kind in de klas ervaart. Probeer er samen met de juf achter te komen waar de onzekerheid vandaan komt. Zit het in het leren of juist in het sociale aspect? Als je kind leerproblemen heeft en niet goed mee kan komen met de rest van de klas, kan dat erg onzeker maken. Vraag de juf naar oplossingen hoe je samen kunt zorgen voor meer zelfvertrouwen in het leren.

Misschien kun je thuis wat extra oefeningen doen waar ze in de klas mee bezig zijn. Bijvoorbeeld het oefenen van tafels, of wat meer gaan lezen. Als je kind het sociaal wat lastig heeft kun je samen met de juf kijken hoe je je kind wat vaardiger kan maken. Vindt je kind het bijvoorbeeld lastig om voor zichzelf op te komen, dan kan de juf daar extra aandacht aan besteden tijdens situaties waarin zich dat voordoet. Het is dus belangrijk regelmatig contact te hebben met de leerkracht van je kind om samen te werken aan oplossingen.

Spelletjes voor meer zelfvertrouwen

Spelenderwijs kun je als ouder je kind helpen meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Ik geef je 5 tips voor leuke activiteiten om thuis te doen:

 1. 1. Pak een groot vel papier en schrijf daar samen zoveel mogelijk ‘helpende gedachten’ op, bijvoorbeeld; ‘ik kan het’, ‘fouten maken mag’, ik ga het gewoon doen’, enz. Laat je kind er leuke tekeningetjes bij maken en hang het vel papier zichtbaar op in huis.
 2. 2. Stel een doel voor de komende week, bijvoorbeeld: “ik ga de juf om hulp vragen als ik iets niet snap”. Als het is gelukt in die week om de juf om hulp te vragen, vier je samen een klein feestje. Bijvoorbeeld cup cakes maken, of een half uurtje langer opblijven in het weekend.
 3. 3. Zoek een ingewikkeld recept op uit een kookboek en vraag je kind te helpen. Dat begint in de supermarkt bij het zoeken naar de ingrediënten. Daag je kind uit zelf te zoeken en eventueel hulp te vragen aan de medewerkers in de supermarkt. Tot slot maak je thuis het recept waarbij je zelf zoveel mogelijk doet alsof je er niets van begrijpt. Uiteindelijk lukt het en zal je kind zo trots zijn als een pauw!
 4. 4. Schrijf aan het eind van de dag 5 positieve dingen op in een leuk schriftje. Door alleen maar positieve dingen op te schrijven gaat je kind zich goed voelen en daardoor zal het ook lekkerder slapen.
 5. 5. Koop een schildersezel, kwasten en verf. Daag je kind uit om lekker te gaan schilderen. Misschien zegt hij in het begin: “ik kan niet schilderen” maar daar trap je niet in. “Iedereen kan schilderen dus jij ook”. Prijs je kind de hemel in bij elk schilderij en maak een complete expositie in de gang. Nodig de buren, opa’s en oma’s uit om de expositie te bekijken, je kind zal blozen van zelfvertrouwen!

Een kind met zelfvertrouwen durft te dromen en te doen. En als ouder kun je daar prima een handje bij helpen.

Bekijk ook:

Marja Wouda

Marja (MSEN) is Remedial Teacher, Intern Begeleider, Kindercoach en behaalde een Bachelor of Education (PABO) en een Master SEN.

Gerelateerde artikelen

Reacties

9 reacties op “Hoe je kind meer zelfvertrouwen krijgt in 3 stappen [PDF]”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.