Zo oefen je de eindmusical bij jou thuis

Het einde van het schooljaar nadert. En daarmee komt ook de eindmusical groep 8 dichterbij. Jouw kind zal voor de zomervakantie nog 1 keer met de hele klas stralen op het podium. Hoe jij je kind goed voorbereidt op dit belangrijke moment, lees je in dit artikel.

De eindmusical groep 8 in een notendop

De eindmusical is een belangrijk onderdeel van het laatste schooljaar. Voordat je kind afscheid neemt van zijn vertrouwde klas en naar de middelbare school gaat, werkt hij met diezelfde klasgenoten toe naar dat magische moment: het moment dat hij op het podium mag stralen voor zijn ouders, broertjes, zusjes en andere familieleden.

De voorbereiding van zo’n eindmusical neemt heel wat tijd in beslag. Al rond de kerstvakantie kiest de groep 8-leerkracht een passende musical uit, soms in overleg met de leerlingen.

Het doel van de eindmusical is simpel: het afscheid van de basisschooltijd memorabel maken. Nog 1 keer mag je kind knallen met de groep voordat iedereen z’n eigen weg gaat.

De eindmusical bestaat uit toneel, zang en dans. Er zijn grote en kleine rollen te verdelen. De makers van dit soort musicals zorgen er altijd voor dat er voor ieder kind een passende rol beschikbaar is.

groep 8 de eindmusical

Hoe lang duurt een groep 8-musical eigenlijk?

De meeste eindmusicals duren ongeveer een uur tot 70 minuten. Tenminste, de kant-en-klare varianten die een school kan kopen. Zo’n dik uur is ook meer dan voldoende om een spetterend feestje neer te zetten. Niet alleen voor de kinderen zelf, maar ook voor het publiek.

Als de leerkracht zelf een musical in elkaar zet, kan de duur ervan natuurlijk afwijken. Maar gemiddeld genomen mag je uitgaan van dat ruime uur.

Werkbladen Werkwoordspelling Groep 7/8 (Gratis)

Oefenbladen Doorstroomtoets Groep 8 (Gratis)

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 8 (Gratis)

Oefen de musical groep 8 bij je thuis: 4 tips

De grote vraag is natuurlijk hoe je je kind thuis voorbereidt op zo’n groot optreden…

Het grootste deel van de voorbereiding vindt op school plaats. Groep 8-leerkrachten geven hun leerlingen vaak veel tijd om aan dit project te werken. Meestal wel zo’n 5 uur per week!

Dat neemt niet weg dat je kind ook thuis zal moeten oefenen. Vooral als hij een grote rol heeft en veel tekst moet onthouden. Wil je je kind hierbij ondersteunen? Lees dan hieronder hoe je dat doet!

1. Maak van het oefenen een feestje!

Het belangrijkste is dat het oefenen van de eindmusical vooral leuk moet zijn. Het is voor je kind misschien best taai, het onthouden van zoveel tekst. Maar als je hier samen op een leuke manier mee aan de slag gaat, is dat ineens helemaal geen opgave meer.

Zorg ervoor dat je er echt bent voor je kind. Telefoons en andere beeldschermen zijn verboden terrein. Tenzij je ze inzet voor de repetitie natuurlijk.

Wees lekker creatief tijdens jullie oefenmomentjes. Speel de rollen op verschillende manieren of maak thuis een echt podium!

2. Kies een vast moment

Je kunt het beste een vast moment kiezen om de teksten samen te oefenen. Bijvoorbeeld ’s avonds na het eten. Zo’n vast moment maakt dat je het oefenen niet vergeet. En hoe vaker je herhaalt, hoe beter de tekst blijft hangen.

Blijf niet te lang doorgaan; 20 minuutjes per dag is meer dan genoeg.

thuis oefenen voor de eindmusical

3. Oefen zo vaak mogelijk samen

Het is natuurlijk het leukst voor je kind als hij met anderen samen zijn teksten kan oefenen. Dat kan met jou zijn, maar ook met een klasgenootje of een broertje of zusje.

Samen oefenen is leuk. Het stimuleert je kind om lekker met de teksten aan de slag te gaan.

Als je kind wél een keer alleen moet oefenen, kan hij eventueel gebruik maken van een telefoon. Hij neemt bijvoorbeeld de teksten van de andere spelers eerst op. Daarbij houdt hij ruimte over voor zijn eigen teksten. Zo kan hij zichzelf overhoren zonder hulp van anderen. Best handig als je een keer geen tijd hebt.

samen oefenen voor de eindmusical

4. Wees creatief!

Als je kind moeite heeft met bepaalde stukken tekst, is overhoren alleen misschien niet genoeg. Dan kun je het beste andere, creatieve werkvormen inzetten.

Vraag je kind bijvoorbeeld een rap te maken van de tekst. Compleet met beat en dans. Of laat hem tekeningen maken bij de tekst die hij moet onthouden.

De hersenen van je kind worden bij deze werkvormen op verschillende manieren aan het werk gezet. Daardoor wordt het heel wat makkelijker de teksten te onthouden.

Mijn kind is zenuwachtig, wat nu?

Is jouw kind enorm zenuwachtig voor zijn optreden op het grote podium? Praat daar dan over. Vertel je kind dat zenuwen juist goed zijn. Ze zorgen ervoor dat je scherper bent en beter kunt presteren.

Geef ook aan dat de zenuwen in het begin vaak het ergst zijn. Zodra je kind het podium op gaat en de eerste zin zegt, nemen ze meestal af.

Zorg altijd voor een goede voorbereiding. In het geval van de eindmusical betekent dat dat je kind zijn teksten goed moet kennen. Ook moet hij weten wanneer hij op moet komen en welke dansjes hij moet doen.

Hoe beter deze voorbereiding, hoe meer vertrouwen je kind krijgt. Gelukkig wordt hier door de leerkracht heel veel aandacht aan besteed. En thuis kun je daar dus ook prima bij helpen.

Ben jij zelf degene die de zenuwen het meeste voelt? Laat dat dan zo min mogelijk aan je kind merken. Heb vertrouwen in zijn kunnen en geniet van zijn moment op de bühne!

Het perfecte cadeau na musical groep 8 voor je kind

Soms vragen ouders zich af of ze hun kind na afloop van de musical een cadeau moeten geven. Bijvoorbeeld een bloemetje of iets lekkers als waardering voor de prestatie.

Het idee van zo’n cadeautje is natuurlijk heel lief, maar eigenlijk is een presentje helemaal niet nodig. Je kind is vooral heel erg blij met jouw aanwezigheid. Hij kan trots aan je laten zien wat je kan. Een mooi compliment na afloop is het beste wat je je kind kunt geven.

Meestal geeft de school na afloop van de afscheidsmusical een kleinigheidje mee. Het is sowieso een goed idee om dat aan de school over te laten, omdat je dan zeker weet dat ieder kind hetzelfde krijgt.

Wil je toch graag wat geven? Denk er dan eens over om samen met je kind alle klasgenootjes een toi toi toi-cadeautje te geven. Bijvoorbeeld een kleine mascotte of een handgeschreven kaartje. Zo’n gebaar valt sowieso goed!

Eindmusical groep 8: een feestje met een lach en een traan

De eindmusical zal een feestje worden voor je kind. Maar wel eentje met een lach en een traan. Het is geweldig om zo’n mooi optreden neer te zetten met de klas. Maar tegelijkertijd daalt ook het besef van het naderende afscheid in.

Geef je kind de ruimte voor al die emoties. Dan wordt de eindmusical van groep 8 een moment waar hij jaren later nog met een grote glimlach aan terugdenkt.

Meer weten over groep 8 en de overgang naar de middelbare school? Lees dan ook:

Judith Kimenai, BEd

Judith was jarenlang docente Nederlands en (tweetalig) biologie binnen het voortgezet onderwijs. Tijdens haar onderwijscarrière was ze naast docente ook een bevlogen brugklasmentor en intern begeleider. Tegenwoordig is Judith freelance tekstschrijfster en richt ze zich voornamelijk op de educatieve sector.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *