Complimentenkaartjes gebruiken: de voordelen

Op de basisschool ontwikkelt je kind zich volop. Hij oefent met taal, leert lezen en schrijven en maakt steeds moeilijkere rekensommen. Maar ook op emotioneel niveau vindt er groei plaats. En juist die groei kun je versterken met behulp van complimentenkaartjes. Lees in dit artikel hoe complimentenkaartjes bij kunnen dragen aan de ontwikkeling van je kind.

Wat zijn complimentenkaartjes?

Iedereen is dol op het krijgen van complimenten. Dat geldt zeker ook voor je kind. Hier krijgt hij namelijk een flinke dosis zelfvertrouwen van. Kleine kinderen nemen alle informatie (verbaal en non-verbaal) die zij ontvangen letterlijk op. Wanneer jij bits uit de hoek komt omdat je slecht hebt geslapen, registreert je kind dit allemaal. Een keer is dat niet erg. Maar als het te vaak gebeurt, kan een negatief zelfbeeld het gevolg zijn. Want hoewel dit natuurlijk helemaal niet jouw bedoeling is, ligt dat gevaar wel op de loer.

Met complimentenkaartjes versterk je juist heel bewust het zelfbeeld van je kind. Waar een onbewuste scherpe opmerking voor minder zelfvertrouwen kan zorgen, bereik je met deze kaartjes juist het tegenovergestelde. Op de complimentenkaartjes staan boodschappen die absoluut een glimlach zullen toveren op het gezicht van je kind.

Complimentenkaartjes versterken het zelfbeeld

Wat zijn de voordelen van complimentenkaartjes?

Het gebruik van complimentenkaartjes kent nogal wat voordelen:

 • Het zelfvertrouwen van je kind wordt groter.
 • Je kind ontwikkelt een positiever zelfbeeld.
 • Je kind wordt er vrolijk en blij van.
 • De start van de dag wordt door deze kaartjes altijd positief.
 • Je kind wordt gestimuleerd om anderen complimenten te geven. Op deze manier ontwikkelt hij zijn sociale vaardigheden.

Hoe gebruik je complimentenkaartjes?

Complimentenkaartjes kun je thuis op heel wat verschillende manieren gebruiken. Het is maar net wat jij het fijnst vindt werken en waar jouw kind het blijst van wordt. Onderstaande tips vertellen je hoe je complimenten kunt geven met behulp van deze kaartjes.

Tip 1: begin elke dag met een complimentenkaartje

Start je dag positief met deze stapel kaartjes. Geef je kind elke ochtend een kaartje en laat hem er ook eentje uitkiezen voor jou. Zo starten jullie de dag allebei met een grote glimlach.

Tip 2: verstop een complimentenkaartje in de broodtrommel

Verras je kind met een welgemeend compliment bij de lunch. Laat zien dat je apetrots bent met een fijne boodschap tijdens de middagmaaltijd. Wedden dat je zoon of dochter de dag positief afsluit?

Tip 3: geef je kind een complimentenkaartje wanneer hij iets goeds doet

Is je zoon of dochter druk bezig met het huiswerk? Lost je kind een moeilijke som op of behaalt hij een goed cijfer voor een toets? Geef hem dan een passend complimentenkaartje. Deze positieve boost motiveert je kind om op dezelfde voet verder te gaan in de klas.

Gebruik complimentenkaartjes

Waar koop je complimentenkaartjes?

Complimentenkaartjes kun je online bestellen. Er bestaan ook kaartspellen voor volwassenen. Let er dus op dat je wel het juiste pakketje in je digitale winkelmandje stopt. We hebben hier onze favoriete kaartjes voor je op een rij gezet.

Verras je klas

Verras je klas is een kaartspel dat door Docenttalent is ontwikkeld. Het spel bevat meer dan 50 spelvormen die aansluiten op alle leeftijdsgroepen. Om gemakkelijk voor elke gelegenheid een spelvorm te kunnen kiezen, zijn de kaartspellen in vijf categorieën ingedeeld: spel, sfeer, bewegen, concentratie en samenwerken.

Complimentenkaartjes Verras Je Klas

Complimentenspel

Het Complimentenspel is ontwikkeld voor kinderen en iedereen die met kinderen werkt en leeft. Het spel bevat 80 kaarten waarop stoere, speelse en unieke complimenten staan. Je kunt met dit spel dus spelenderwijs met complimenten aan de slag gaan.

Complimentenspel

Een groter zelfvertrouwen met complimentenkaartjes

Complimentenkaartjes zijn een perfect middel om het zelfvertrouwen van je kind mee te vergroten. Gebruik ze dus regelmatig! Kies altijd voor kaartjes die passen bij het gedrag dat je kind laat zien. Dan weet je zeker dat je kind én jij er lang plezier van hebben!

Heb je deze blog met interesse gelezen? Bekijk dan ook even:

Maaike de Boer, MA

drs. Maaike de Boer is initiatiefneemster van Wijzeroverdebasisschool.nl

Gerelateerde artikelen

Reacties

2 reacties op “Complimentenkaartjes gebruiken: de voordelen”
  • Beste Evelien,

   In het artikel worden 2 spellen genoemd. Als je op de afbeelding van een spel klikt, kom je op de pagina waar je het spel kunt kopen.

   Hartelijke groet,
   Carola de Koning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *