Help je kind van een fixed mindset naar een growth mindset
Van: ‘Ik kan het toch niet en ga het niet proberen’ naar: ‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’. Dat is eenvoudig gezegd het verschil tussen een fixed mindset en growth mindset. Hoe kun je jouw kind hierbij helpen in zijn ontwikkeling? In dit artikel gaan we daar dieper op in.
Het verschil tussen een fixed en growth mindset
Als je een fixed mindset hebt, dan geloof je dat je kwaliteiten en vaardigheden bij je geboorte al ontwikkeld waren. Ben je op dit moment niet zo goed in noten lezen, dan is gitaar leren spelen echt een brug te ver. Die gedachte noemen we wel een fixed mindset.
Kinderen met een fixed mindset worden hierdoor belemmerd. Ze gaan uitdagingen om nieuwe dingen te leren uit de weg. Faalangst en een negatief zelfbeeld kunnen hierbij ook een rol spelen. Bij een fixed mindset kan onderpresteren op de loer liggen. Kinderen presteren onder hun werkelijke (intellectuele) vermogens.Â
Oefening Rekenen Groep 2 (Gratis)
Oefenbladen Groep 3 Rekenen (Gratis)
Oefenbladen Groep 3 Spelling (Gratis)
Oefenbladen Rekenen Groep 4 (Gratis)
Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 4 (Gratis)
Oefenbladen Spelling Groep 4 (Gratis)
Een growth mindset gelooft dat je controle hebt over wat je leren wilt en de ontwikkeling hierin. Je wilt graag piano leren spelen en hebt geen ritme gevoel? Dan zijn er vast handige trucjes voor om dat te leren. Deze gedachte is een voorbeeld van een growth mindset. Als je een growth mindset hebt, ga je nieuwe uitdagingen sneller aan en geef je niet op na een tegenslag.
Een fixed mindset gelooft dat kwaliteiten en vaardigheden bij de geboorte al vaststaan. Een growth mindset denkt in ontwikkelmogelijkheden en kansen.Â
Mindset: aangeboren of aangeleerd?
Diverse onderzoeken tonen aan dat intelligentie een combinatie is van omgeving (nurture, aangeleerd) en nature (aangeboren, fixed). Iedereen kan zichzelf ontwikkelen. In welke mate hangt dus af van de mindset van het kind, zijn aangeboren capaciteiten en de omgeving waarin het kind opgroeit en leert.
Intelligentie is een combinatie van nature en nurture.
Tips om bij kinderen te switchen naar een growth mindset
Dr. Carol Dweck ontdekte dat kinderen met een growth mindset beter presteren dan kinderen met een fixed mindset. Wat je aandacht geeft groeit. Een bekend gezegde, dat ook zeker opgaat voor je mindset. Gelooft je kind dat je door oefenen en werken aan iets dat moeilijk voor je is, je er beter in kan worden?
Hoe kun je nu je kind helpen om te switchen van een fixed mindset naar een growth mindset?
Helpende gedachten aanleren
Het helpt bij de switch van een fixed mindset naar een growth mindset, als je kind zichzelf helpende gedachten aan kan leren. Zeker als deze iets gaat oefenen wat moeilijk is en zo in de leerkuil belandt. Schrijf helpende gedachten als: ‘ik mag om hulp vragen’, ‘door te proberen kan ik leren’ samen op. Herhaal deze als het leren lastig is. Bespreek ook een voorbeeld uit je eigen leven en hoe je hierbij hebt doorgezet. Dit kan een mooie stimulans zijn voor je kind om door te zetten.
Succeservaringen vieren
Het oefenen van de tafel van 7 was voor je kind een flinke klus. En dan is het gelukt. Geweldig! Reden om dit te vieren. Beschrijf het proces positief: ‘De tafel van zeven leren was een flinke uitdaging. Je hebt misschien wel gedacht dat het te lastig was. En kijk nu, je kent het helemaal uit je hoofd. Ik vind het heel knap van je hoe je hebt doorgezet’. Helemaal leuk als je dit afsluit met de keuze van het avondeten of een lekker stuk wandelen buiten samen.
Richt je feedback op het proces
Als je kind niet van tekenen houdt en toch een poging gedaan heeft om zijn lievelingsdier te tekenen, geef dan feedback op hoe het potlood vastgehouden werd, welke kleuren gebruikt zijn en hoe het idee op papier kwam. Vaak hebben kinderen met een fixed mindset de meest creatieve en geweldige ideeën, maar hoe ze dit op papier moeten krijgen is echt lastig voor ze. De poging om het te proberen is al een groot compliment waard.
Vind jouw kind een bepaald onderdeel op school lastig en wil je hem helpen hier beter in te worden? Oefen dan met onze oefenboeken. Je vindt ze in onze shop.
Vermijd negativiteit rondom leren
Probeer te voorkomen dat het leren een zwaar onderwerp wordt. Dit kan gebeuren als je er continu naar vraagt en over door blijft gaan. Begrijpelijk, want je wilt niets liever dan je kind gelukkig zien én tot ontwikkeling zien komen.
Vier de kleine stappen en heb vertrouwen in je kind. Daarbij helpt het voorleven van een growth mindset ook enorm. Practice what you preach 😉
Bron: Carol S. Dweck, Mindset.Â
Bekijk ook:
- Verlegen kind op school: zo help je hem of haar een handje
- Klas overslaan: wel of niet doen?
- De sociaal-emotionele ontwikkeling van jouw kind: wat kun jij doen?