Hoe kies je een goede basisschool voor je kind?

In Nederland mogen peuters van vier jaar oud voor het eerst naar groep 1 van de basisschool. Zijn ze vijf, dan is het zelfs verplicht. Maar hoe kies je een goede basisschool voor je kind? Wanneer begin je met zoeken en hoe vergelijk je scholen die heel verschillend zijn? Het onderstaande stappenplan biedt houvast, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Eerst een tip: begin op tijd!

Dat klinkt logisch, maar het is belangrijker dan je denkt. Het moment waarop je een kind moet aanmelden kan per school en per gemeente (regio) verschillen, dus kijk op tijd op welke leeftijd en in welke periode dit moet gebeuren. Het is zonde als je na goed zoeken en afwegen een leuke school hebt gevonden, maar je te laat blijkt te zijn voor het inschrijven!

Er zijn veel basisscholen, maar er zijn ook veel kinderen. Voor de school is de vroege inschrijving handig om te weten hoeveel kinderen ze kunnen verwachten. Het geeft echter geen recht op een plek op deze school. In een kleinere woonplaats kun je soms wel wachten met inschrijven. En misschien heb je slechts de keuze tussen twee scholen. Maar overal geldt: op populaire scholen hebben ze een wachtlijst en dan is het jammer als je te laat bent.

De aanmeldperiode verschilt dus per school.

Vraag bij de scholen die je overweegt te kiezen daarom tijdig naar de aanmeldperiode en aanmeldprocedure.

Dan weet je snel of een vooraanmelding mogelijk is en of er een specifiek toelatings- of plaatsingsbeleid geldt. Wettelijk mag je je kind pas aanmelden vanaf drie jaar.

Dus ook al heb je je kind eerder aangemeld, dan moet je als je kind drie is de aanmelding nog definitief maken.


Ook kunnen er vanuit de gemeente regels zijn voor het plaatsingsbeleid van een school. Een kind van wie een oudere broer of zus al op de school zit, krijgt bijvoorbeeld voorrang. Of je moet binnen een bepaalde afstand van de school wonen om toegelaten te worden. Sommige gemeenten informeren ouders per brief over deze regels.

Hoe kies je een basisschool?

  1. Kijk op scholenopdekaart.nl

  2. Stel jezelf een aantal vragen: wat vind jij belangrijk

  3. Bezoek de school en stel vragen

  4. Maak je keuze

  1. Carola

    Heel leuk spel! Op verschillende manieren te gebruiken, in de auto, in huis, buiten. Mijn dochters (9 en 11 jaar) zijn erg enthousiast.

Gevonden! – De slimste speurtocht in huis

(9 klantbeoordelingen)

14,95

Op voorraad

Selecteer het aantal

Stap 1: kijk op scholenopdekaart.nl

Het zoeken en kiezen van een goede basisschool voor je kind begint vaak bij het inwinnen van informatie bij familie en vrienden in de buurt. Maar voor een compleet overzicht van de mogelijke scholen in je buurt, ga je naar deze website.

scholen op de kaart logo

Scholen bieden hier informatie aan ouders die zich oriënteren of gewoon meer willen weten over de school. Naast basisinformatie is er te lezen wat de school uniek maakt, of anders dan andere scholen. Scholen kunnen er ook een toelichting schrijven bij de cijfers over de school. Deze cijfers zijn afkomstig van erkende partijen zoals het Ministerie van Onderwijs.

Vergelijken

Een belangrijk voordeel van www.scholenopdekaart.nl is de mogelijkheid om scholen te vergelijken. Je selecteert maximaal 5 scholen en klikt op ‘vergelijk’. Je kunt dan direct de scholen op een aantal onderwerpen naast elkaar leggen.

Vergelijk de schooltijden, het aantal leerlingen, de omschrijving en de ligging van de scholen. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar de leerlingtevredenheid. Hoe leuk hebben de leerlingen het op deze school en hoe scoort de school in vergelijking met andere scholen?

Een andere vraag is: welke resultaten hebben de leerlingen van deze school behaald op de doorstroomtoets en welke toelichting geeft de school hierbij?*

Op de verschillende schoolpagina’s staat nog meer specifieke informatie over de school. Bijvoorbeeld foto’s van de school, hoe groepen zijn ingedeeld en hoe de school met ouders omgaat. Maar ook antwoord op de vraag: geeft de school de leerlingen een passend advies voor de middelbare school? Zitten de leerlingen bijvoorbeeld na drie jaar nog op het niveau waarop ze binnenkwamen? Scholen lichten dat soort cijfers ook toe en dat helpt om deze cijfers te begrijpen.

Lees altijd de toelichting van de scholen die je aanspreken.

Stap 2: stel jezelf een aantal vragen

  • Ga je lopen of fietsen?
    Vroeger was de school om de hoek vaak de handigste keuze voor een school. Tegenwoordig is dat anders. De school moet vooral passen bij je kind en bij jouw opvattingen over onderwijs. Dan is misschien een stukje lopen of fietsen niet eens zo erg. Maar zijn de route en de wijk op weg naar school veilig? Kun je je kind de route alleen laten fietsen? Of moet je zelfs met de auto? Dit is iets om vooraf over na te denken.
  • Welke denominatie en welk onderwijsconcept spreekt je aan?
    Denominatie zegt iets over de levensbeschouwelijke visie of religieuze achtergrond van een school. Een voorbeeld van denominatie is ‘katholiek’. Een onderwijsconcept maakt duidelijk hoe de school het onderwijs vorm en inhoud geeft. Voorbeelden hiervan zijn Jenaplan en Daltononderwijs. Op www.scholenopdekaart.nl vind je uitleg over de verschillende concepten. Tijdens het zoeken is het mogelijk scholen hierop te filteren. Laat je goed informeren, want dit kan bepalend zijn voor je uiteindelijke keuze.
  • Is het voor mijn kinderen nodig om over te blijven of naar de naschoolse opvang te gaan?
    Heb je als ouders beide een baan, dan is het handig om vooraf te bedenken hoe je dat voor je kind gaat organiseren. Wat zijn de schooltijden, zijn er extra mogelijkheden en zijn daar kosten aan verbonden?

Stap 3: bezoek de school en stel vragen

Uit je vooronderzoek en de vergelijking zijn een paar scholen gekomen die je voorkeur hebben. Het is verstandig om er dan langs te gaan voor een rondleiding. En na het kijken op www.scholenopdekaart.nl heb je vast vragen die je op school wilt stellen.

De rondleiding of een gesprek is de beste manier om een indruk te krijgen van een school.

De informatie over de school kan nog zo aanspreken: als je er rondloopt, proef je ook de sfeer. Hoe ziet het gebouw eruit, wat voor leerlingen zitten er op de school en hoe gaan ze met elkaar om op het schoolplein? Je hoort meer over de leerkrachten, de lessen en over de waarden van de school. Is je kind al drie jaar oud, dan is het misschien een idee om samen te gaan. Sommige basisscholen organiseren een open dag en melden dat in de agenda op de website van de school.

Vragen die je op school kunt stellen zijn:

  • Hoe groot zijn de klassen en zijn er combinatieklassen?
  • Hoe gaat de school om met gezonde voeding?
  • Hoeveel tijd wordt er besteed aan beweging en spel?
  • Welke buitenschoolse activiteiten organiseert de school?
  • Wat doet de school voor de ontwikkeling en groei van leerkrachten?
  • Wat doet de school extra voor leerlingen die moeilijk meekomen?
  • Hoe gaat de school om met mobiele telefoons op school?
  • Heeft de school een minder goede doorstroomtoetsscore of een lage leerlingtevredenheid? Vraag of daar een duidelijke reden voor is en wat de school daaraan doet.
  • Hoe word je als ouder op de hoogte gehouden van de vorderingen van je kind?
  • Welke mogelijkheden zijn er voor ouders om betrokken te zijn bij de school?

Bedenk zelf ook goed wat je over de school wilt weten.

Stap 4: kies de juiste basisschool voor je kind

Met alle kennis op zak ga je dan een basisschool kiezen. Wat de juiste keuze voor jouw kind uiteindelijk is? Dat kan alleen jij bepalen. Neem daarbij de informatie uit je omgeving, scholenopdekaart.nl, schoolbezoeken en je gevoel mee. Laat de mening van anderen meewegen, maar bepaal vooral zelf wat bij je kind en bij jou past.

Daarnaast is het goed om te weten dat het onderwijs in Nederland van hoge kwaliteit is.

Ouders & Onderwijs

Soms pakt een keuze achteraf toch niet goed uit of veranderen er zaken op de school in de jaren dat je kind er zit. Wanneer je vraagtekens zet bij de organisatie of het beleid van de school, dan wil je daar misschien met een neutrale partij over praten. Denk dan aan Ouders & Onderwijs.

ouders & onderwijs

Die organisatie is er voor alle ouders met schoolgaande kinderen. Hun informatiepunt biedt informatie aan ouders over onderwijs en over de school van hun kind. Op de website vind je veel tips en mogelijkheden. Ook is er de mogelijkheid om te bellen voor persoonlijk advies. Maar blijf ook in gesprek met de school om samen tot een oplossing te komen.

*Laat je niet misleiden door ranglijsten met gemiddelde doorstroomtoetsscores van scholen in kranten en op tv. Een lager resultaat op de doorstroomtoets wil niet direct zeggen dat het om een ‘slechte school’ gaat. De resultaten op deze ranglijsten zijn namelijk gebaseerd op ruwe eindscores, dus zonder correcties. Er zijn kinderen die niet aan de doorstroomtoets mee hoeven doen. Bijvoorbeeld omdat ze nog niet zo lang in Nederland wonen. De school kan ervoor kiezen hun scores toch mee te laten tellen. Door dat beleid om geen correctie toe te passen, is een lagere doorstroomtoetsscore een logisch gevolg.

Bekijk ook het artikel over:

Jetta Roozeboom

Jetta is werkzaam bij de PO-raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *