Hoe laat begint de basisschool? Zo laat moet jouw kind er zijn

De laatste jaren is er steeds meer verschil merkbaar in hoe laat basisscholen in Nederland beginnen. Er zijn scholen die nog een traditioneel rooster hanteren. Ook continuroosters komen voor, waarbij de begin- en eindtijd van een schooldag onderling kan verschillen. Hoe laat begint de basisschool van jouw kind?

Basisschool tijden, dat is weer even wennen

Scholen zijn vrij om binnen gestelde kaders, hun eigen schooltijd te bepalen. Zo komt het in de praktijk voor dat een school kiest voor het 5-gelijke-dagenmodel, een continurooster of een traditioneel schoolrooster.

Best wel even wennen voor ouders, zeker als je zelf als kind om 8.30 uur op school moest zijn en om 15.15 uur uit was. In de schoolgids en op de website van de school zijn de schooltijden te vinden. Zo weet iedere ouder hoe laat de school van hun kind begint en eindigt.

In de schoolgids en op de website van school zijn de schooltijden te vinden.

basisschool tijden

Hoe laat begint de basisschool: traditionele schooltijden

Hoe laat de basisschool begint als deze traditionele schooltijden hanteert? Vaak begint de school dan om 8.30 uur, heeft een lunchpauze van 12.00 tot 13.00 uur en gaat van 13.00 tot 15.00 uur door. Als de pauze tussen de middag langer duurt, is de eindtijd ‘s middags ook langer. 

School A kan zo schooltijden hanteren van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.15 tot 15.15 uur. School B hanteert schooltijden van 8.30 tot 11.45 uur en van 13.15 tot 15.30 uur. Een traditionele schooltijd herken je aan de begintijd van 8.30 uur en de lunchpauze die er tussen zit. 

Scholen bepalen de schooltijden, binnen wettelijke kaders, zelf.

Oefening Rekenen Groep 2 (Gratis)

Oefenbladen Groep 3 Rekenen (Gratis)

Oefenbladen Groep 3 Spelling (Gratis)

Verschuiving naar andere schooltijden

In Nederland is een verschuiving merkbaar van andere schooltijden. Dit betekent dat steeds meer scholen van traditionele schooltijden een ander model willen hanteren. Doordat in steeds meer gezinnen beide ouders werken, merken scholen dat ze minder vrijwilligers hebben om de opvang voor kinderen die overblijven. Een andere reden om voor het continurooster te kiezen is om zo meer rust te creëren. 

Werkende ouders en de zoektocht naar rust zorgt dat scholen zich oriënteren op andere schooltijden.

nieuwe schooltijden

Bijzondere tijden

Er zijn scholen die kiezen voor een continurooster. Kinderen hebben vijf dagen school, de middagpauze is op school. Kinderen eten in de klas. Dit kan met de eigen leerkracht zijn, andere ouders of een pedagogisch werker van een TSO.

Met een continurooster zijn de kinderen vaak op woensdagmiddag vrij, de onderbouwleerlingen zijn daarbij ook de vrijdagmiddag vrij.

Een andere mogelijkheid is dat school het Hoorns model hanteert. Dit is vergelijkbaar met traditionele schooltijden, alleen zijn de kinderen op woensdagmiddag én vrijdagmiddag vrij.

Tenslotte is er nog het 5-gelijke-dagen model. De naam zegt het al een beetje. Iedere schooldag start op dezelfde tijd en de kinderen zijn op dezelfde tijd uit. Bijvoorbeeld van 8.00 tot 14.00 uur. Kinderen hebben dan geen vrije middag en eten op school. Ze hebben wel een relatief lange middag doordat de schooldag vroeg in de middag eindigt.

Van welke schooltijden ben jij als ouder fan?

Lees ook:

Mirjam de Stigter, BEd

Mirjam heeft 13 jaar onderwijservaring in het basisonderwijs. Zo heeft ze ruim 8 jaar gewerkt in het fase onderwijs en draaide ze daar ieder half jaar fase 4/5 (2e half jaar groep 2 en 1e half jaar groep 3) of fase 5/6. ( 1e en 2e helft groep 3).

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *