Eerste schooldag: zo bereid je je kind goed voor
De eerste schooldag van je kind goed wil je goed voorbereiden. Na 4 jaar komt het er dan echt aan: de dag waarop je kind voor het eerst naar groep 1 van de basisschool mag.
Een goede voorbereiding hiervoor begint met weten wat je kind moet meenemen naar school, hoe de dag verloopt en wat de schooltijden zijn. Vaak krijg je van school bij de inschrijving al de schoolgids. Het kan ook dat deze online staat. Hier staat veel informatie in over schoolregels. De schoolgids is handig om eens na te lezen, net voor de eerste schooldag begint. Wat je verder aan voorbereiding kunt doen, lees je in dit artikel.
Eerste schooldag kind, wat meenemen?
Wat neemt je kind mee op zijn eerste schooldag? De basisuitrusting ziet er in ieder geval zo uit:
- een rugtas
- een beker
- een trommel of bak waar het fruit of de pauzehap in kan
- reservekleding (ondergoed, boven- en onderkleding, sokken)
Samen een rugtas uitzoeken is leuk en nuttig. Ook voor je kind is het een overgang om naar school te gaan. Door samen spullen uit te zoeken en te praten over school, betrek je jouw kind in deze grote stap.
Tip: kies een rugtas die past. Eentje die niet té groot is. Je kunt thuis al oefenen met de (rits)sluiting. Kijk of je kind de rits of andere sluiting van de tas zelf al open en dicht kan doen. Dat is meteen een mooie oefening in zelfredzaamheid.
Bijna alle scholen hebben om 10 uur de pauzehap op hun lesplanning staan. Naast drinken kunnen kinderen ook wat eten. Het is afhankelijk van de school wat je meegeeft. Een ‘gruitschool’ moedigt fruit en groente als pauzehap aan. Je kunt dan denken aan een banaan, gesneden appel of een groente die je kind graag eet.
Het drinken gaat in een beker. De meeste kinderen hebben een drinkbeker met draaidop of een drinkfles. Ook die kun je natuurlijk gezellig samen uitzoeken.
Daarnaast gebeurt het nog regelmatig dat jonge kleuters niet geheel zindelijk zijn. Mocht het een keer misgaan, met een natte broek als gevolg, dan is reservekleding in de tas fijn. Die past altijd, is vertrouwd en de leerkracht kan de kleding snel pakken. Als je de reservekleding in een plastic tas doet, kunnen de natte kleren ook in die tas mee terug naar huis.
Geen production gevonden
Fijne eerste schooldag!
Het is voor je kind fijn als hij overzicht heeft. Een kalender die aftelt tot de eerste schooldag is een handig hulpmiddel. Zo’n kalender kun je thuis makkelijk maken.
Als de eerste schooldag er is, probeer het afscheid dan kort te houden. Kinderen voelen aan bij ouders hoe de stemming is. Als je het zelf spannend of lastig vindt, kan je kind jouw emoties zomaar overnemen. Meestal mogen ouders die voor het eerst naar school gaan mee de klas in. Het is natuurlijk leuk om even te kijken waar de jas en tas opgehangen kunnen worden. Kijk daarna even in de klas waar de stoel van je kind staat. Neem dan afscheid en probeer het luchtig te houden. ‘Veel plezier op je eerste schooldag. Tot straks, dan kom ik je halen’.
Eerste schooldag peuter: zo bereid je je kleintje voor op het afscheid
Vertel in stappen hoe het afscheid eruit ziet. Dat je eerst samen de jas en tas op gaat hangen. En dat je daarna samen in de klas gaat kijken of je de stoel met naam kunt vinden. Vertel dat je vervolgens afscheid neemt, probeer dit luchtig en positief te doen en zwaai bij het afscheid.
Een kort afscheid helpt je kind. Er zijn kinderen die huilen bij het afscheid. Dit is altijd naar, zeker voor jou als ouder. Weet dat dit meestal echt snel over is als je uit het zicht bent. De leerkracht troost en de andere kinderen vaak ook. Door de afleiding in de klas zal de tijd omvliegen voor je kind.
Eerste schooldag kind? Zo ziet de dag er ongeveer uit
Wat doet een kind nu op de eerste schooldag? Veel kleutergroepen starten met een aanvangsspel. Kinderen mogen dan spelen in de hoeken of aan de tafel. Rond 9 uur begint de kring. De leerkracht zal alle kinderen welkom heten. De dagplanning is zichtbaar en wordt besproken.
Daarna gaat je kind óf naar buiten op het kleuterplein óf binnen werken/spelen. Er zijn dan kinderen die aan hun weektaak werken, terwijl andere spelen. Meestal zal je kind nog niet meteen een weektaak krijgen.
Wel kan het zijn dat leerkracht vraagt om een ‘ik-tekening’ te maken. Een tekening van jezelf. Tot slot volgt het eten en drinken in de kring. Je kind kan dan meteen genieten van die nieuwe beker en trommel.
Na het eten en drinken, buiten spelen en spelen in de klas is het al snel tijd voor een voorleesboek. Ook een korte reken- of taalactiviteit wordt op een laagdrempelige manier in de kring aangeboden.
De ochtend is alweer bijna voorbij. Tijd om de jassen en tassen aan te doen. In een rij komen de kinderen naar buiten. Ziet jouw kind je al staan?
De eerste schooldag overleven doe je zo
De eerste schooldag overleven als ouders… Tja, dat is nog best wel wennen. Het is ineens een stuk stiller in huis. Je kijkt vaker naar de klok en er zijn ouders bij wie niets uit hun handen komt. Wat helpt is afleiding. Plan iets van ontspanning in en wees vooral mild voor jezelf. Je zult zien dat de basisschooltijd snel went. Zowel voor je kind als voor jou. Binnen no-time voelt het alsof het nooit anders is geweest!
Lees ook: