Tips voor als kinderen weer naar school gaan na de vakantie

Het is best weer even wennen om na de vakantie het schoolritme op te pakken. Lang uitslapen en andere activiteiten dan in de schoolweken kenmerken vaak de vakantieperiode. Hoe krijg je nu het schoolritme als gezin weer te pakken? In dit artikel delen we 5 handige tips voor als je kinderen weer naar school gaan na de vakantie.

Waarom je je kind het best weer kunt voorbereiden

Moet je kind wennen na de vakantie? Dan helpt het als je als ouders hier een handje in helpt. Of het nu een korte vakantie, als de herfstvakantie, of die hele lange en heerlijke zomervakantie is, de basis komt op hetzelfde neer.

Daarbij is het belangrijk om te noemen dat er een onderscheid is in het dag- en nachtritme en het psychische deel. Het kan goed dat je kind bijvoorbeeld de slaaptijden zo heeft aangepakt, maar in een nieuwe klas komt. En daar best een beetje tegenop ziet. Probeer te achterhalen wat maakt dat je kind weer tijd nodig heeft om te wennen. Zo kun je hier het beste op inspelen.

kinderen weer naar school na vakantie angst

Van vakantieritme naar schoolritme

De mooie avonden in de zomervakantie en het feit dat het langer licht blijft, is voor veel ouders en kinderen reden om later naar bed te gaan. Dan kan de wekker om 7.00 uur of half 8 echt heel vroeg lijken.

Het ene kind heeft meer slaap nodig dan het andere kind. Toch is de opbouw naar vaste slaaptijden voor zowel lang- als kortslapers aan te raden. Wij mensen doen het op ritme heel goed. 

Maak van het slaapmoment een ontspannen activiteit. Je kunt ervoor kiezen om voor het slapen gaan een kindermeditatie aan te bieden. Door de meditatie wordt het lichaam van je kind ontspannen en bereidt het zich beter voor op de nacht. 

Een leuk voorleesboek na de meditatie maakt dat het naar bed gaan echt een feestje wordt. Het is daarbij meteen een fijn en ontspannen moment tussen jou en je kind. Het helpt in het bedritueel als je iedere keer een vaste volgorde aanhoudt. Ons lichaam went er zo aan dat het tijd is om te gaan slapen, iets wat natuurlijk ook voor kinderen geldt.

Zo kun je eerst tanden poetsen, dan de kindermeditatie uitvoeren, voorlezen, even knuffelen en lekker naar bed. Tip: gaat je kind nu om 21.00 uur naar bed en wil je dit vervroegen naar 19.30 uur? Vervroeg dan per twee dagen met een half uur de bedtijd. Zo kun je soepel toewerken naar de bedtijd die bij de schoolperiode hoort.

vast bedritueel tips weer naar school

Oefening Rekenen Groep 2 (Gratis)

Oefenbladen Groep 3 Rekenen (Gratis)

Oefenbladen Groep 3 Spelling (Gratis)

Spannend om weer naar school te gaan

Een nieuw schooljaar kan al voor ouders spannend voelen, laat staan voor je kind. Een andere leerkracht, het lokaal op een andere plaats en misschien wel gymmen in de grote gymzaal. Voor kinderen kunnen deze veranderingen echt wennen zijn. Met name de eerste paar schoolweken merk je dat ze sneller uit hun doen zijn. Denk aan snel huilen of juist boos reageren.

Het helpt als je voor de school begint al foto’s bekijkt van de nieuwe leerkracht. Praat met je kind over de vakken en de kinderen in de klas. Heeft je kind al een klasgenoot waar hij geregeld mee speelt? Dan is het fijn om deze uit te nodigen in de laatste week voor de vakantie. Zo raakt je kind weer in contact met leeftijdsgenoten en dit helpt om de visuele drempel die er is wat te verlagen.

Vraag je kind eens of hij kan tekenen, schrijven of op een andere manier creatief kan uitbeelden wat hij spannend vindt. Als het te maken heeft met vakken, dan zijn er gelukkig veel handige hulpmiddelen om kennis op te halen. Kinderen die moeite hebben met taal, rekenen, begrijpend lezen of een ander basisvak, hebben veel baat bij extra oefening. Denk dan bijvoorbeeld aan redactiesommen, deze kunnen vrij pittig zijn. Ook als je in de vakantie gedoseerd doorgaat. Dit voorkomt dat de stof na zes weken zo is weggezakt, dat je kind met een achterstand in het nieuwe schooljaar start. In onze shop vind je ook diverse leuke en leerzame vakantieboeken.

Als het lukt om dit te blijven oefenen en daarbij ruimte te houden voor ontspanning en genieten van het (lekkere) weer, dan helpt dit erg mee in het overgaan van een vakantieritme naar een schoolritme!

weer naar school spannend na vakantie

Kinderen weer naar school: 5 handige tips

Ter afsluiting nog 5 handige tips voor als je kind weer naar school gaat.

  • Koop ter voorbereiding samen de sport- of gymkleren. Zo betrek je je kind bij het ritme, dat weer anders wordt. Het is helemaal leuk als je kind zelf mee kan denken over geschikte gymschoenen (tip: geen zwarte zolen).
  • Je kunt het dagritme visueel maken. Teken bijvoorbeeld hoe de avond verloopt voor een kind naar school gaat met de handelingen die hierbij horen. Eerst tanden poetsen, dan een liedje zingen of verhaal lezen en dan lekker slapen. Je kunt dit ook tekenen voor het ochtendritueel als een kind naar school gaat.
  • Zet zoveel mogelijk klaar ‘s avonds. Dek de tafel al en zet de tassen vast klaar. Dit scheelt in de stress van de ochtendspits. Daarbij zorgt het voor meer rust en gezelligheid aan tafel ‘s ochtends. Want ook ouders kunnen moeite hebben met het opstarten 😉
  • Loop, fiets of step de weg naar school. Maak er een spelletje van. Weet je kind de route uit zijn hoofd? Zijn er nog andere routes? Vertel aan je kind aan welke kant van het plein jij staat bij het ophalen of laat je kind oefenen met zelf naar huis fietsen.
  • Last but not least: de schoolperiode is ook een vorm van een stukje verantwoordelijkheid geven. Afhankelijk van de leeftijd van je kind kun je samen een nieuwe taak afspreken. De één vraagt of hij de tafel wil dekken, de ander om het uitruimen van de vaatwasser en weer een ander vindt het fijn de planten water te geven. Sluit aan bij je kind en geniet van hoe je kind weer ouder (en wijzer) geworden is.

Lees ook:

Mirjam de Stigter, BEd

Mirjam heeft 13 jaar onderwijservaring in het basisonderwijs. Zo heeft ze ruim 8 jaar gewerkt in het fase onderwijs en draaide ze daar ieder half jaar fase 4/5 (2e half jaar groep 2 en 1e half jaar groep 3) of fase 5/6. ( 1e en 2e helft groep 3).

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *