Back to school: zo creëer je het juiste slaapritme van je kind

In de vakantie heeft het slaapritme van je kind vaak een andere structuur. Kinderen gaan vaak wat later naar bed dan normaal. De meesten kunnen daar prima tegen en slapen in de vakantie ook wat langer uit dan normaal. Dat is fijn, want de vakantieperiode is juist bedoeld om uit te rusten.

Naar het einde van de vakantie toe, met het zicht op het nieuwe schooljaar, is het fijn om je kind alvast wat meer aan het slaapritme voor school te laten wennen. In dit artikel vertellen we waarom en geven we ouders tips hoe zij hier aan het einde van de vakantie langzaam naar toe kunnen werken.

Oefening Rekenen Groep 2 (Gratis)

Oefenbladen Groep 3 Rekenen (Gratis)

Oefenbladen Groep 3 Spelling (Gratis)

Wat is een gezond slaapritme voor een kind?

Kinderen hebben voldoende slaap nodig. Maar wat is voldoende? Dat is niet voor ieder kind hetzelfde. Niet alle kinderen hebben evenveel slaap nodig. Er zijn wel richtlijnen wat betreft uren slaap voor een gemiddeld kind. Belangrijk is om ook goed naar je kind te kijken en het slaapritme eventueel aan te passen.

richtlijn slaapuren kind

Een gezond slaapritme betekent op tijd gaan slapen en uitgerust wakker worden. Dit is belangrijk om twee redenen:

  1. Kinderen spelen en bewegen veel. Ze gebruiken meer energie dan een volwassene en hebben slaap nodig om weer op te laden.
  2. Kinderen zijn in de groei. Hun lichaam heeft rust nodig om goed te kunnen groeien.

Te weinig slaap of slecht slapen is niet goed voor kinderen. Ze zijn vaker ziek, gedragen zich drukker, hebben meer overgewicht en leren minder goed. Kinderen met te weinig slaap kunnen de dag minder goed aan en hebben eerder last van stress.

Zo bereid je je kind voor op de eerste schooldag

In schoolvakanties die een week duren, zoals de herfstvakantie, zal het slaapritme van je kind niet heel veel veranderen. Belangrijk is dan om, net als in het weekend, de dag voordat school weer begint rustig aan te doen en op tijd naar bed te gaan.

Op zondag breng je je kind ‘normale’ tijd naar bed. Daarmee bedoelen we: de tijd die het doordeweeks ook naar bed gaat.

Meer tips? Lees dan: Tips voor als kinderen weer naar school gaan na de vakantie.

Back to school slaapritme: 3 handige tips

De zomervakantie is een vakantie waarin het slaapritme van je kind het meest zal veranderen. De dagen zijn lang, het is buiten lang licht en er lijkt genoeg tijd om uit te rusten. Je kind speelt ’s avonds nog buiten en ook volwassenen zijn langer op.

Hieronder geven we je 3 tips om het slaapritme van je kind weer in het schoolritme te krijgen.

Elke avond een kwartier eerder

De laatste dagen van de zomervakantie werk je al toe naar de start van het nieuwe schooljaar. Deze dagen breng je je kind al steeds iets eerder naar bed. Elke avond een kwartiertje eerder, totdat je op zondagavond de normale bedtijd van een doordeweekse schooldag weer hebt bereikt. Je kunt hier bijvoorbeeld op woensdag al mee beginnen.

Op vakantie? Bedtijd is bedtijd

Zorg ook tijdens de vakantie voor een redelijk slaapritme. Het is belangrijk dat je kind elke dag ongeveer rond dezelfde tijd naar bed gaat. Het geeft niet als dat later is dan normaal, maar houd het elke dag een beetje hetzelfde.

Natuurlijk komt het wel eens voor dat het een avond laat wordt, als je gezellig met vrienden of familie bent. Maar de dag erna houd je weer rekening met de slaapbehoefte van je kind.

Wakker worden, wakker worden!

Slaapritme heeft niet alleen te maken met het naar bed gaan, ook het uitslapen is van belang. Hoe langer je kind uitslaapt, hoe meer moeite het ’s avonds zal hebben om in slaap te komen. Vooral kinderen in de puberteit houden erg van uitslapen. Probeer daarom ook het ritme van de ochtend enigszins hetzelfde te houden.

Ook interessant:

Bron: slaapinfo.nl

Natasja de Vrind, BEd

Natasja de Vrind is ruim 24 jaar leerkracht in de bovenbouw van het basisonderwijs. Naast het behalen van haar opleiding tot intern begeleider, hield ze zich bezig met een expertgroep voor rekenen en werkte ze op de PABO, waar ze stagiaires begeleidde. De laatste jaren staat ze parttime voor de groep en houdt ze zich daarnaast vooral bezig met haar andere passie: schrijven.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *