Heb je een hooggevoelig kind?

Is jouw kind erg gevoelig? Voelt jouw kind zich soms onbegrepen? Kan jouw kind niet zo goed tegen lawaai en drukte? Misschien is jouw zoon of dochter een hooggevoelig kind.

Hooggevoelige kinderen merken al snel dat ze anders zijn dan de meeste kinderen. Ze voelen zich raar en niet begrepen. Door hun gevoeligheid trekken ze zich dit vaak erg aan en worden ze erg onzeker.

Wat is hooggevoeligheid?

Iemand is hooggevoelig als:

 1. Binnen gekomen prikkels op een diep niveau in de hersenen worden verwerkt èn
 2. Het zenuwstelsel zeer gevoelig is.

Ongeveer 20% van de bevolking is hooggevoelig. Dit percentage is veel te hoog om te spreken van een afwijking. Hooggevoeligheid is dus normaal en hoort er gewoon bij!

Hoe herken je een hooggevoelig kind?

Psychotherapeute Elaine Aron zette hooggevoeligheid op de kaart en heeft een vragenlijst gemaakt voor ouders om erachter te komen of hun kind hooggevoelig is. Onderstaand elf van de drieëntwintig kenmerken die Aron noemt in haar lijst. (Bron: het boek ‘Het hoogsensitieve kind, help je kinderen op te groeien in een wereld die hen overweldigt’)
Een hooggevoelig kind:

kinderen steken vinger op
 • Kan vaak niet goed tegen kriebelende kleren, naden in sokken en merkjes in kleding die tegen de huid komen
 • Houdt niet zo van grote verrassingen
 • Kan zich goed inleven in anderen en weet wat zij nodig hebben
 • Beleeft de dingen intens
 • Valt moeilijk in slaap na een drukke dag
 • Is zeer intuïtief
 • Houdt er niet van op de vingers gekeken te worden
 • Is perfectionistisch
 • Merkt veranderingen gemakkelijk op (spullen die zijn verplaatst, een andere kleur lipstick van mama)
 • Lijkt te weten wat er in iemand anders omgaat
 • Schrikt snel

Hooggevoeligheid bij kinderen in de praktijk

Om vooral niet de indruk te wekken dat ze anders zijn dan de meeste kinderen, bedenken hooggevoelige kinderen vaak een strategie om geen nare reacties, opmerkingen en vreemde blikken meer te krijgen: ze gaan zich anders voordoen dan ze in werkelijkheid zijn.

Op een dag keek Lizzy (10 jaar) naar haar klasgenootje Anne en dacht: “Zo wil ik ook zijn!” Ze probeerde Anne na te doen en net zo netjes te zijn als zij. Dit
lukte natuurlijk niet, want ze was Anne niet… Lizzy voelde zich door haar hooggevoeligheid ‘niet goed genoeg’, dus net zo worden als iemand die wel geaccepteerd wordt, leek haar op dat moment de beste oplossing.

Je aanpassen aan de mensen in je omgeving kun je lang volhouden, maar er komt een moment dat dit niet meer gaat en ik geloof ook niet dat het de bedoeling is anderen te imiteren. Iedereen is uniek en heeft prachtige talenten om iets te kunnen betekenen voor zichzelf en anderen. Er is niets fijner dan het gevoel te hebben helemaal jezelf te kunnen zijn en al je kwaliteiten te kunnen benutten.

quote hooggevoelig kind

Overprikkeling ligt op de loer

In onze maatschappij is het voor hooggevoelige kinderen best een klus om zichzelf te zijn. Ze hebben een druk programma, er is internet, social media, de X-Box en noem maar op. De constante stroom van prikkels is gigantisch en de druk om te presteren lijkt alleen maar toe te nemen.

Even niets doen, alle ervaringen van de dag verwerken en tot rust komen is er niet zo vaak meer bij. En juist voor hooggevoelige kinderen is dit heel belangrijk. Ze zijn sneller overprikkeld dan minder gevoelige kinderen en hebben op tijd een rustmoment nodig om hun zenuwstelsel weer tot rust te laten komen. Onze maatschappij is (nog) niet ingericht op hooggevoeligheid. Overprikkeling ligt altijd op de loer.

Hooggevoelige kinderen en zelfvertrouwen

Ik denk dat het heel belangrijk is om onzekere hooggevoelige kinderen te leren weer in zichzelf te geloven. Dan zullen ze zichzelf weer durven zijn, voor zichzelf kiezen en de rust nemen die ze zo nodig hebben. En doordat ze zichzelf zijn, kunnen hun talenten tot bloei komen en kunnen ze die dingen gaan doen waar ze zelf gelukkig van worden en waar ze anderen gelukkig mee maken..!

Er zijn talloze mooie en effectieve manieren om het zelfvertrouwen van jouw hooggevoelige kind te laten groeien, zodat hij/zij weer gaat stralen. Ik geef de voorkeur aan het gebruiken van helende gedichten… 😉

gedicht hooggevoeligheid

Kijk voor meer gedichten op Caroladekoning.nl

Carola de Koning, BEd

Carola heeft ervaring opgedaan als bijlesjuf, kindercoach en als leerkracht in het basisonderwijs

Gerelateerde artikelen

Reacties

5 reacties op “Heb je een hooggevoelig kind?”
 1. Heel herkenbaar. Mijn dochter is ook hoog gevoelig, dyslectisch en een lichte vorm van adhd. Voor de dyslextie wordt ze nu behandeld, maar dat betekent dat ze buiten haar school ook nog 5x per 40 minuten moet oefenen. Dit is heel zwaar voor haar en zorg dat ze voldoende rust heeft. Helaas kan ze daardoor minder buiten (spelen) met vriendjes en vriendinnetjes.s

 2. Mijn zoontje van 7 had ca. 6 maanden geleden een soort burn out verschijnselen. Hij kwam niet meer uit bed, had geen zin, kon niet tegen de drukte van de klus en sprak telkens over een ‘slechte schooldag’ als de juf vaak moest worden die dag (op klasgenoten). Na wat struinen op internet, viel het kwartje opeens. Hij heeft alle verschijnselen van hooggevoeligheid. Hij zat vroeger al vaak met zijn handen op de oren als het geluid iets te hard was. Hij trekt zich terug bij grote massa’s. Maar ook de labels uit de kleding halen, herken ik. Hij had net daarvoor buisjes in zijn oren gekregen, dus alle drukte van de klas kwam extra hard binnen. Dat kon hij niet aan. We hebben met de juf afspraken gemaakt en hij heeft oorkappen gekregen voor in de klas. Zo kan hij zich afsluiten voor het geluid en zich gewoon concentreren. We hebben er een ander kind voor terug met hele goede schoolresultaten! Hij blij, wij blij.

 3. hoi ik ben een kind ik heb last met rekenen en bgr lezen hoe kan ik meer oefenen dan al op die filmpjes die op deze site word gegeven met vriendelijke groet ilayda

 4. Hallo,

  Ik had vraagje over mijn dochter , ze is namelijk onzeker . Laatst heb ik afspraak gehad met de meester en hij begreep mijn dochter niet , de ene keer kan ze moeilijk opdrachten vlot beantwoorden en de ander keer te simpele zinnen maakt ze fout . Het is een raadsel.

  Heeft u tip hier mee om te gaan ?

  Mvg
  Sabrina

  • Hi Sabrina,
   Het is lastig om hier van een afstand iets over te zeggen. Het kan te maken hebben met concentratie, onzekerheid of andere zaken. Heeft ze dit bij elk vak of is ze bijvoorbeeld beter in rekenen dan in taal? Misschien kan de leerkracht meer zeggen over de omstandigheden waarin dit voorkomt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *