Handschrift verbeteren? Doe dan dit

Ziet het handschrift van je kind eruit als geheimtaal? Er zijn gelukkig veel tips om het handschrift te verbeteren. Wist je dat je al vanaf de babyperiode aan het uiteindelijke handschrift werkt? 

Een mooi handschrift en de invloed van spel hierop

Weet je het nog, dat je vroeger op de basisschool een eigen schrijfschrift had? Met zo’n onderlegger waar alle letters mooi op geschreven stonden. Voor de 1 was de schrijfles een heerlijk moment van rust en concentratie; de ander had er helemaal niets mee.

Kinderen van nu hebben ook nog eens te maken met de invloed van apps en de hoeveelheid schermtijd die ze krijgen. Vaak zijn onze kinderen heel bedreven in het spelen van ingewikkelde spellen, maar blijft het schrijven achter.

Wat kun je thuis doen om ervoor te zorgen dat ook jouw kind een mooi handschrift heeft?

Spelen is van grote invloed op het ontwikkelen van de fijne en grove motoriek. Kinderen die hun fijne motoriek goed ontwikkeld hebben, hebben ook een grotere kans op een mooi handschrift. Dat is dus een extra reden om kinderen lekker buiten te laten spelen. Laat ze maar klimmen, rennen en in de zandbak spelen. Want ook als je kind met zand of klei speelt, werkt het flink aan het verbeteren van de fijne motoriek. Binnen knutselen met zoutdeeg heeft hetzelfde positieve effect.

handschrift verbeteren fijne motoriek oefenen

Spierontwikkeling en controle

Behalve met klei, zand of zoutdeeg spelen helpen spelletjes met kralen ook enorm bij de ontwikkeling van de fijne motoriek. In veel kleuterklassen wordt daarom gewerkt met de kralenplank. Dat is een houten of plastic plank met daarop kleine spijkertjes of puntjes. Met behulp van een afbeelding kan een kind met kralen het plaatje namaken. 

Al dit oefenen zorgt voor een goede spierontwikkeling in de vingers, hand en pols. Naast stevige spieren helpt het werk met de kralenplank ook om controle te krijgen over de fijne motoriek. Dit zijn precies de ingrediënten die zorgen voor een mooi handschrift. Wil je het handschrift verbeteren, dan is het belangrijk om in te zetten op deze spierontwikkeling en controle.

handschrift verbeteren spierontwikkelen

Oefenbladen Groep 3 Spelling (Gratis)

Oefenbladen Spelling Groep 4 (Gratis)

Oefenbladen Spelling Groep 5 (Gratis)

Oefenbladen Spelling Groep 6 (Gratis)

Werkbladen Werkwoordspelling Groep 7/8 (Gratis)

Zo verbeter je het handschrift van je kind

Afhankelijk van de leeftijd van je kind zijn er verschillende acties die je in kunt zetten. Is je kind een kleuter en wil je het handschrift verbeteren? Ga dan aan de slag met de volgende activiteiten.

  • Laat je kind veel kleien, stukjes papier scheuren, kralen rijgen, vingerverven of met zoutdeeg iets maken. 
  • Tip: Sluit aan bij de fantasie van je kind. Er is ook speelzand verkrijgbaar met diverse figuren. Als je kind fan is van paarden of de ruimte, kun je rond dit thema samen gaan kleien.
  • Maak een mooie kralenketting van pasta of echte kralen. 
  • Ga aan de slag met strijkkralen. Dit is een heel goede oefening voor de fijne motoriek.
  • Koop een ‘twinset’. Dit lijkt op de grote versie van de eetstokjes bij de Chinees. Hiermee oefen je de beweging van de vingers en pols. Ook de controle over deze spieren gaat hierdoor vooruit. Je kunt je kind alle tumtummetjes uit een zak snoep laten vastpakken en overbrengen naar de snoeppot. Of de rozijnen uit het bakje naar een ander bakje laten overhevelen. Maak het gerust lekker creatief. En als je zo lekker samen bezig bent, heb je dubbel plezier.
handschrift verbeteren activiteiten

Handschrift verbeteren van een ouder kind

Ook als je kind ouder is, zijn letters van scheerschuim, knutselen met strijkkralen en lekker veel buiten spelen goede interventies om het handschrift te verbeteren.

Is je kind gek van apps? Er zijn diverse filmpjes op YouTube te vinden over het verbeteren van het handschrift. Een hele mooie app is die van ‘Letterschool’ of die van ‘Letters cool’. 

De app van Letterschool laat je kind precies zien hoe je de letter schrijft. Bij die van Letters cool wordt er ingezet met een lied. Daarna wordt de letter voorgedaan en tenslotte kan je kind de letter naschrijven. Deze werkt ook goed op de tablet. 

Twijfel je over de ontwikkeling van de fijne motoriek? Een kinderfysiotherapeut kan meekijken en tips geven hoe je het handschrift kunt verbeteren thuis. Dit wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Ook interessant:

Mirjam de Stigter, BEd

Mirjam heeft 13 jaar onderwijservaring in het basisonderwijs. Zo heeft ze ruim 8 jaar gewerkt in het fase onderwijs en draaide ze daar ieder half jaar fase 4/5 (2e half jaar groep 2 en 1e half jaar groep 3) of fase 5/6. ( 1e en 2e helft groep 3).

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *