Pennenstreken, een schrijfmethode


Pennenstreken
is een schrijfmethode voor groep 1 t/m 8 van de basisschool, uitgegeven door Zwijsen. Met de schrijfopdrachten van deze methode leren kinderen schrijven en hun eigen werk te beoordelen. Hierbij is het mogelijk te leren schrijven in zowel blokschrift als verbonden schrift.

Ook is het mogelijk om op de niveauverschillen tussen leerlingen af te stemmen (bijvoorbeeld met oefenboekjes of extra kopieerbladen).

Opbouw van de methode Pennenstreken

Pennenstreken focust zich elk leerjaar op een andere ontwikkeling.

pennenstreken

In groep 1/2 richten de opdrachten zich op de motorische ontwikkeling van het kind. Spelenderwijs, met bijvoorbeeld liedjes en kringactiviteiten, maken de kinderen kennis met schrijven. Ook leren ze dan bijvoorbeeld een goede zithouding en pengreep aan.

In groep 3 begint het echte schrijfwerk. De kleine letters leren schrijven staat centraal. Pennenstreken is gekoppeld aan de methoden Veilig Leren Lezen. Dit betekent dat zodra de leerlingen een nieuwe letter leren lezen, ze deze ook direct leren te schrijven. Beide methoden gebruiken dan ook dezelfde opbouw. Nadat de letters aan zijn geleerd, volgt Pennenstreken de leerlijn spelling van Veilig Gespeld.

In groep 4 leren de kinderen de hoofdletters. Ook leren ze stapje voor stapje kleiner te schrijven, doordat de lijntjes waartussen ze schrijven steeds smaller worden. Verder bouwt dit jaar verder op groep 3. Lastige spelling herhaalt men en schrijfopdrachten koppelt men nu aan andere vakken.

De hulplijntjes verdwijnen één voor één in groep 5. Waar de kinderen eerst schreven tussen 4 lijntjes, leren de kinderen nu langzaamaan schrijven op 1 lijn. Ook besteedt de methode aandacht aan schrijfsnelheid.

Groep 6 is een verfijning van groep 5. Kinderen schrijven op 1 lijn en men besteedt consequent aandacht aan schrijftempo. Zo moeten de leerlingen bijvoorbeeld passages uit kinderboeken overschrijven met een tijdsklok erbij (maar de leesbaarheid mag er niet onder lijden). Verder koppelt men de schrijfopdrachten ook aan andere vakken zoals topografie.

Groep 7-8 bereidt de kinderen voor op het voortgezet onderwijs. Ze leren en ervaren bijvoorbeeld het verschil tussen schrijven voor jezelf en schrijven voor een ander. Ook mogen ze nu hun eigen handschrift ontwikkelen. Daarnaast leren ze nu de beginselen van het schrijven in andere talen.

Gevonden! – De slimste speurtocht in huis

  1. Mirjam

    Heel leuk spel

Gevonden! – De slimste speurtocht in huis

(2 klantbeoordelingen)

14,95

Leuk en leerzaam voor kinderen in groep 1 t/m 3.

Maak je klaar voor de slimste speurtocht in huis!

  • Deze wereldwijde bestseller is nu eindelijk in het Nederlands verkrijgbaar
  • Leer je kind op de leukste manier over klanken, cijfers, vormen en nog veel meer
  • Uitgekozen door onze onderwijsexperts

Op voorraad

Selecteer het aantal
  • Gratis verzending met Track & Trace-code vanaf €20,-
  • Voor 14.00 besteld, morgen bezorgd
  • Kopen met de zekerheid van Stichting Webwinkelkeur
  • Klanten geven ons een 4,9/5 in 775 Google reviews

Maaike de Boer, MA

drs. Maaike de Boer is initiatiefneemster van Wijzeroverdebasisschool.nl

Gerelateerde artikelen

Reacties

Eén reactie op “Pennenstreken, een schrijfmethode”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.