Wat is Pluspunt? Alles over de rekenmethode Pluspunt

Pluspunt is de meest gebruikte rekenmethode voor groep 3 t/m 8 van de basisschool, uitgegeven door Malmberg. Ook bieden zij een kleuterpakket aan. Een duidelijke lesstructuur, veel herhaling en niveaudifferentiatie zijn belangrijke uitgangspunten van de methode.

Opbouw van de methode Pluspunt

Voor elk leerjaar biedt Pluspunt 12 blokken aan. Elk blok bestaat uit 15 lessen. Deze lessen zijn verspreid over 3 weken. Per week krijgen de kinderen 5 lessen. Deze duren ongeveer een uur. In een lesweek worden er zowel instructielessen gegeven als zelfstandige werklessen.

pluspunt

In de eerste 11 lessen oefenen de leerlingen de rekenstof. Dit gebeurt in kleine, duidelijke stappen. Ook herhaalt men stof uit de vorige blokken. Les 12 bestaat uit een toets. De score op deze toets bepaalt welke oefeningen het kind in de laatste 3 lessen doet. Bijvoorbeeld herhaling of juist verdieping van de stof.

Omdat er natuurlijk verschillende niveaus zijn in een klas, is het met Pluspunt mogelijk om onderscheid te maken in 3 niveaus. Zo werkt elke leerling op zijn/haar eigen tempo en niveau.

Inhoud van de lesstof

Vanaf groep 3 komen de volgende rekenkundige begrippen elk jaar aan bod: Getalbegrip; optellen en aftrekken; meten; tijd; geld; meetkunde; automatiseren en flexibiliseren (snelheid van uitrekenen en strategie├źn gebruiken); verhoudingen en grafieken. Ieder jaar bouwt voort op het vorige leerjaar en breidt de stof uit.

Vanaf groep 4 leren de leerlingen vermenigvuldigen en delen. Vanaf groep 5 begint men met kommagetallen en met cijferen (schematisch + en – sommen uitrekenen). In groep 6 leren de kinderen ook cijferend vermenigvuldigen en delen. Ook maken zij dan kennis met breuken. En in groep 7 start men met het rekenen met procenten.

Meer over: rekenen oefenen

Ook meer weten over de methode ‘Wereld in getallen’?

Maaike de Boer, MA

drs. Maaike de Boer is initiatiefneemster van Wijzeroverdebasisschool.nl

Gerelateerde artikelen

Reacties

4 reacties op “Wat is Pluspunt? Alles over de rekenmethode Pluspunt”
  • Beste Pien,
   Wat bedoel je precies met ‘lesdeel’ en ‘conditie’?
   De hele les duurt ongeveer een uur. Dit is inclusief de instructie.
   Hartelijke groet,
   Carola

 1. Wanneer mijn kind in groep 7 in januari 2020 zijn cito rekenen gaat doen, welk blok moeten zij dan hebben afgerond? Is dat dan tot en met blok 3?

  • Hallo Pauline,
   Dit weet ik niet precies. Je kunt dit het beste even aan de leerkracht vragen of navragen bij de uitgever (Malmberg).

   Hartelijke groet,
   Carola

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *