Op zoek naar een leuke activiteit? Ga thuis handletteren!

Een leuke activiteit voor jong en oud is handletteren. Je hebt er enkel wat creativiteit, papier en goed schrijfgerei voor nodig. Handletteren is ‘hot’ en dat is niet voor niets. Hebben jullie thuis al met handletteren het alfabet geschreven?

Wat is handletteren?

Handletteren is anders dan kalligraferen. Als je handlettert ben je, net als bij kalligrafie, op een creatieve manier bezig. Je tekent ook letters, maar er is meer ruimte voor je eigen inbreng. Een portie geduld en creativiteit helpen zeker mee als je kiest voor deze leuke activiteit.

Zo kun je ervoor kiezen om een mooie quote, zin of enkele woorden met handletteren extra nadruk te geven. Je brengt zo beeld en tekst samen. Niet voor niets wordt deze combinatie door schrijvers wel eens een goed huwelijk genoemd. 😉

Er zijn al heel veel leuke en leerzame rekenspelletjes voor je kind in groep 1 en 2 om te doen. Handletteren is weer eens wat anders en goed voor de ontwikkeling van je kind. Met handletteren zijn kinderen namelijk ook bezig met rekenbegrippen als meten, schatten en patronen maken.

Starten met handletteren

Het is niet moeilijk om met handletteren te beginnen. Je kunt voor normaal kopieerpapier kiezen of voor ruitjespapier. Wil je echt een boodschap afgeven? Dan krijg je een extra mooi effect als je kiest voor dikker papier, zoals vellen van 250 gram. Als schrijfgerei zijn een gum, potlood, fineliner en eventueel een witte pen handig. Met name op zwart papier geeft het handletteren met een witte pen een mooi effect.

Voor het handletteren worden ook vaak ‘brushpennen’ gebruikt. Dit zijn stiften met een flexibele punt die in verschillende diktes te koop zijn. De punt van de stift is flexibel en goed stuurbaar, waardoor je gemakkelijk mooie vormen met de letters kunt maken. Zo ontstaan er verschillende lijndiktes. 

Het leuke is dat handletteren voor kinderen ook geschikt is. Het is laagdrempelig en je hoeft er geen dure spullen voor aan te schaffen.

Hoe start je nu het handletteren met je kind? Je kunt samen gewoon gaan oefenen. Een HB-potlood is fijn om in deze beginfase te gebruiken. Je kunt starten met enkele schrijfpatronen, neergaande en opwaartse lijnen. Gaat dit jullie soepel af? Verbind de lijnen eens creatief met elkaar. Of ga je achternaam handletteren. Op deze manier oefen je gemakkelijk met verschillende stijlen, lijndiktes en vormen van de letters. 

Oefening Rekenen Groep 2 (Gratis)

Oefenbladen Groep 3 Rekenen (Gratis)

Oefenbladen Groep 3 Spelling (Gratis)

Inspiratie opdoen

Inspiratie opdoen via YouTube-filmpjes is natuurlijk reuzeleuk. Deze video vertelt hoe je vrij snel van het schrijven van neergaande en opwaartse lijnen over kunt gaan op het schrijven van letters. In de video wordt gezegd dat je de lijnen wel 1000 keer moet oefenen, wat een werk. Dat kan demotiverend werken (kunnen we ons zo voorstellen). Daarom ook een laagdrempelige video om de letters te versieren. Jill laat namelijk zien hoe je mooie letters schrijft. Zo maakt ze eenvoudig van een ‘J’ een gebloemde variant. Dit soort video’s zijn een aanrader als je wilt starten met het handletteren van je naam.

starten met handletteren

Stappenplan handletteren met kinderen

Als je kind wat voorbeelden van ander gehandletterd werk gezien heeft, is het tijd om te kijken naar de techniek. Hoe groot is de afstand tussen de letters bijvoorbeeld? Welke symbolen kom je tegen en zijn er verschillen in woorden zichtbaar? Kenmerkend voor handletteren is dat er geen grote, witte stukken aanwezig zijn. De letters en symbolen zijn eenvoudig met elkaar in verbinding te brengen. 

Vermijd witte stukken tussen de letters of in een woord bij handletteren. Oefen veel op letters en symbolen en kom zo achter jullie eigen stijl. 

TIjd om het goede voorbeeld te geven. Door dunne steunlijnen te tekenen heb je houvast. Je kunt dan beter zien waar de getekende letters tussen komen te staan. Zo kun je verschillende letters oefenen en schrijven. Wist je dat kinderen ook zo al spelenderwijs met meten en schatten aan de slag gaan? Als de letters goed staan, kunnen de steunlijnen uitgegumd worden.

De belangrijkste woorden krijgen extra aandacht bij handlettering. Deze zijn bijvoorbeeld groter geschreven, er zijn meer symbolen bij gebruikt en de lijn is dikker. Oefen hier dus ook gerust mee. Als je kind weet wat hij schrijven wil, kan een schets gemaakt worden van het woord of de zin.

handletteren woorden dik en groot maken

De vervolgstappen

Kijk eens mee bij het maken van de schets en help als iets nog net iets meer nadruk mag krijgen. Daarna is het tijd om op het blad te gaan werken. Lichte, getekende steunlijnen helpen hierbij weer om de letter op de gewenste grootte en vorm te krijgen. De meeste hobbyisten tekenen voor elke letter een kader van een kleine 2 centimeter. Dan komt de tekst goed uit. 

Licht schetsend kan de letter, het woord of de zin nu geschreven worden. Het is belangrijk om pas door te gaan als de letter droog is. Anders is de kans op vlekken groot.

Klaar? Gum voorzichtig de steunlijnen en de buitenkant van het kader weg. 

Als finishing touch kun je nu met schaduwen werken, kleur toevoegen en symbolen als hartjes, bloemen en pijlen tekenen. 

Het alfabet handletteren

Een leuk idee voor kinderen in groep 3 en 4 is het handletteren van het alfabet. Het is een klus, maar je bent creatief én leerzaam bezig. Als je het alfabet wilt gaan handletteren, is ruitjespapier fijn. Dit geeft de mogelijkheid om punten te zetten. Die dienen als steun bij het tekenen van de letter. Je kunt deze activiteit zo creatief maken als je zelf wilt.

Handletteren is niet moeilijk. Begin in kleine stapjes, oefen en ontwikkel zo je eigen favoriete stijl. Durf jij het aan?

Lees ook:

Mirjam de Stigter, BEd

Mirjam heeft 13 jaar onderwijservaring in het basisonderwijs. Zo heeft ze ruim 8 jaar gewerkt in het fase onderwijs en draaide ze daar ieder half jaar fase 4/5 (2e half jaar groep 2 en 1e half jaar groep 3) of fase 5/6. ( 1e en 2e helft groep 3).

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *