Zo leer je je kind de pengreep

Woorden schrijven is voor jou niet meer dan normaal, maar jouw kind staat nog aan het begin van deze ontwikkeling. Belangrijk hierbij is dat je kind de juiste pengreep leert – en daar kan je jouw zoon of dochter goed bij helpen.

De juiste pengreep leren

Het belangrijkste tijdens het leren schrijven in groep 3 is het aanleren van de juiste pengreep. Maar wat is dat nu precies? De juiste pengreep ziet er zo uit:

pengreep


Deze pengreep wordt ook wel een ‘dynamische pengreep’ genoemd. Kijk zelf maar als je schrijft. Je ziet dat je dan je duim, wijsvinger en middelvinger beweegt. Daarom is deze greep dynamisch. De ringvinger en pink bieden ondersteuning aan je pen en zijn gebogen. Zo ontstaat er een soort kommetje in je hand. Door deze ruimte in je handpalm krijg je een mooi handschrift. Iets wat jij je kind ook aan kan leren!

Kinderen pakken een potlood of pen van nature vast in hun vuist. Daardoor hebben ze minder controle over hun vingers. Het gevolg? Ze kunnen minder mooi en soepel schrijven. Als je kind schrijft vanuit de pols kan dit bovendien kramp opleveren. En daar wordt je kleintje natuurlijk niet blij van.

Een aantal aandachtspunten voor de dynamische pengreep:

  • Houd het potlood 2 cm boven de punt vast met de duim en een licht gebogen wijsvinger. Voor linkshandigen is dat 2,5 cm.
  • Het potlood rust op de binnenkant van het bovenste kootje van de middelvinger.
  • De middelvinger rust op de ringvinger en de pink. En die pink schuift mee over het papier (als je kind linkshandig is, kan de hand dus een beetje vies worden).

Lukt de dynamische pengreep leren niet, maar kan je kind wel mooi schrijven zonder pijn? Dan kun je er ook voor kiezen om dit zo te laten. Overleg dit nog wel even met de leerkracht van de klas.

Oefenbladen Groep 3 Rekenen (Gratis)

Oefenbladen Groep 3 Spelling (Gratis)

Pengreep aanleren: een aantal tips

Wil je zelf met de pengreep oefenen? Dan geven we je graag een aantal tips om het proces een stuk makkelijker te maken.

Tip 1: schrijf met verschillende pennen en potloden. Het liefst ook nog eens in verschillende diktes. Zo kan je kind oefenen met verschillende materialen.

Tip 2: markeer de plek waar je vingers moeten komen te staan op het potlood. Zet met een markeerstift stipjes op de plekken waar de vingers van je kind moeten komen te staan. Zo kan je zoon of dochter heel makkelijk zelfstandig de pengreep leren.

Tip 3: oefen met ergonomische pennen. De EASYbirdy pennen van Stabilo zijn gevormd op de bolling van je vingers. Door de antislipzones heeft je kind extra grip tijdens het schrijven. Daarom zijn deze pennen goed om de pengreep mee te leren. Ze zijn verkrijgbaar in zowel rollerball-pennen als ouderwetse vulpennen.

Pengreep leren met deze hulpmiddelen

1. Stabilo EASYoriginal®

Deze pen is – zoals je hierboven al kon lezen – speciaal ontworpen om kinderen de pengreep te leren. Je hebt 2 ontwerpen: eentje voor linkshandigen en eentje voor rechtshandigen. Ze zijn verkrijgbaar in leuke kleurencombinaties en er is zelfs ruimte om je naam erop te zetten. De Stabilo EASYoriginal® is dé must-have voor het aanleren van de pengreep!

pengreep stabilo

Klik hier om de Stabillo EASYoriginal® te bekijken.

2. Krijt stenen

Met deze krijt stenen kan je kind creatief de pengreep leren. De waskrijtjes zijn gevormd op de manier waarop je zoon of dochter een pen idealiter vasthoudt. Ze zijn eenvoudig te gebruiken en de kleuren maken leren schrijven een stuk leuker.

pengreep krijtstenen

Klik hier om deze krijtstenen te bekijken.

3. Potloodgrip hulpstuk

Lukt het maar niet? Dan kan een potloodgrip uitkomst bieden. Deze bevestig je op het potlood, waardoor je kleintje in no-time leert schrijven. Een potloodgrip is milieuvriendelijk en eenvoudig in gebruik.

potloodgrip hulpstuk

Klik hier om het potloodgrip hulpstuk te bekijken.

Ook interessant:

Maaike de Boer, MA

drs. Maaike de Boer is initiatiefneemster van Wijzeroverdebasisschool.nl

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *