Uitjes kerstvakantie 2024: 5x de meest onvergetelijke dagjes weg

De kerstvakantie van 2024 valt voor heel Nederland hetzelfde: van maandag 23 december 2024 tot en met vrijdag 3 januari 2025. De kerstvakantie is altijd een drukke vakantie die veelal in het teken staat van de feestdagen met familiebezoek, gezelligheid en lekker eten. Naast deze gezellige drukte is er ook weer eens tijd om samen, met je gezin of je familie, iets leuks te ondernemen. In dit artikel geven we je tips voor onvergetelijke uitjes in de kerstvakantie 2024.

Waarom uitjes in de vakantie leuk en leerzaam zijn

Uitjes in de vakantie zijn vooral leuk, omdat ze de mogelijkheid bieden om er met het hele gezin of de hele familie op uit te gaan. Tenslotte heeft iedereen in Nederland in het basisonderwijs tegelijk kerstvakantie. Ook ouders nemen de dagen tussen kerst en oud en nieuw vaak vrij.

Je kunt kiezen voor een bezoek aan de dierentuin of een pretpark. Dit soort uitjes is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Je hoeft niet naar een museum te gaan om je kinderen iets te leren. In een dierentuin en zelfs in een speeltuin kan je kind ook van alles leren.

Kerstvakantie uitje 1: Kindermuseum

Er zijn in Nederland talloze musea die leuk zijn voor kinderen. De meeste musea hebben in de basisschoolvakanties een bijzonder aanbod voor kinderen. Tegenwoordig valt er voor kinderen niet alleen van alles te zien in musea, maar ook te doen. Dat maakt een bezoek aan een museum extra uitdagend en leuk.

Space Expo in Noordwijk is een echte aanrader. Dit museum is kidsproof bevonden door Museumkids en kreeg zelfs een 8.5 van de Museuminspecteurs (kinderen tot 12 jaar)! Bij Space Expo ontdek je met je kind de wondere wereld van de ruimtevaart. Laat je kind het hele museum ontdekken met Expeditie Space Expo. Deze speurtocht dwars door het museum daagt je kind uit met opdrachten, quizjes en een heleboel weetjes.

Zijn de feestdagen al duur genoeg? Museum Futureland is een van de vele gratis musea in ons land. In Futureland ontdek je hoe dit stuk land vanaf de zeebodem omhoog is gespoten en hoe de uitbreiding van de haven van Rotterdam er in de toekomst uit gaat zien. Er zijn in dit museum veel interactieve elementen verwerkt.

Oefening Rekenen Groep 2 (Gratis)

Oefenbladen Groep 3 Rekenen (Gratis)

Oefenbladen Groep 3 Spelling (Gratis)

Kerstvakantie uitje 2: IJsbeeldenfestival

Het Nederlands IJsbeelden Festival in Zwolle opent zijn deuren in december. De beste ijskunstenaars ter wereld gaan in een grote vrieshal aan de slag met 275.000 kilo ijs en 275.000 kilo sneeuw. Zij maken ijssculpturen tot wel 6 meter hoog. Het Nederlands IJsbeelden Festival is een uniek winterevenement voor jong en oud!

uitjes kerstvakantie ijsbeelden festival

Kerstvakantie uitje 3: Schaatsen

Tijdens elke schoolvakantie, van maandag tot vrijdag, zijn er de Happy Kidsweken bij De Uithof in Den Haag. Spelenderwijs leren kinderen van 6 t/m 12 jaar schaatsen en doen ze elke dag leuke spelletjes op het ijs. De laatste dag wordt feestelijk afgesloten met een officiële diploma-uitreiking (met medaille!), kleurplaat kleuren en gezellig eten met z’n allen. Gegarandeerd zal je kind zich hier niet vervelen tijdens de kerstvakantie.

uitjes kerstvakantie schaatsen

Kerstvakantie uitje 4: het Kerstcircus

Komt dat zien! Komt dat zien! Kerstcircus Ahoy, een klassiek circus voor jong en oud met spectaculaire en verrassende acts! Vele circusartiesten schitteren in de Rotterdamse circusarena om jou en je kind een onvergetelijke show te presenteren en je feestdagen compleet te maken. Van 25 tot en met 31 december 2024 zijn er bijna elke dag 2 circusshows, om 11.30 en 15.30 uur. Woon je niet in de buurt van Rotterdam, dan zijn er in Nederland nog meer kerstcircussen!

Kerstvakantie uitje 5: Winterweken in Madurodam

In de kerstvakantie is miniatuurstad Madurodam in winterse sferen. Het hele park is sfeervol aangepast aan dit knusse seizoen. Op het Winterplein geniet je samen met je kind van heerlijke winterse lekkernijen, zoals warme chocomel. Bovendien zijn er genoeg indoor-attracties om je bezig te houden als het écht slecht weer is.

Tijdens deze Winterweken kun je zelfs marshmallows roosteren op 1 van de vuurtjes die je in het park tegenkomt. Als klap op de vuurpijl kan je kind zich laten schminken. Voor je het weet staat niet je kind, maar een ware superheld of ijsprinses voor je!

Genoeg te doen

Heb je nog geen genoeg van winterse taferelen? Door het hele land zijn kerstmarkten te bezoeken die gratis toegankelijk zijn. Zo ook de kerstmarkt Royal Winter Fair in Den Haag aan het Lange Voorhout. Met vele tientallen kersthuisjes, duizenden led-lichtjes, sfeervolle vuurtjes en een bezoek van de enige echte Kerstman spreekt deze 16-daagse kerstmarkt velen tot de verbeelding.

Maar… eigenlijk hoeven jij en je kind helemaal de deur niet uit om samen leuke dingen te doen. Ook binnen kunnen jullie je prima vermaken. Hieronder wat tips en ideeën voor thuis:

Je ziet het: er zijn genoeg gezellige dingen om samen de kerstvakantie door te komen. Vergeet niet om ook gewoon uit te rusten en lekker te niksen. Voor je kind is het tenslotte op school een drukke periode geweest.

Veel plezier deze kerst!

Op zoek naar meer leuke en leerzame activiteiten? Lees dan ook:

Natasja de Vrind, BEd

Natasja de Vrind is ruim 24 jaar leerkracht in de bovenbouw van het basisonderwijs. Naast het behalen van haar opleiding tot intern begeleider, hield ze zich bezig met een expertgroep voor rekenen en werkte ze op de PABO, waar ze stagiaires begeleidde. De laatste jaren staat ze parttime voor de groep en houdt ze zich daarnaast vooral bezig met haar andere passie: schrijven.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *