Uitjes kerstvakantie: 5x de meest onvergetelijke dagjes weg

De kerstvakantie van 2022 valt voor heel Nederland hetzelfde: van maandag 26 december 2022 tot en met vrijdag 6 januari 2023. De kerstvakantie is altijd een drukke vakantie die veelal in het teken staat van de feestdagen met familiebezoek, gezelligheid en lekker eten. Naast deze gezellige drukte is er ook weer eens tijd om samen, met je gezin of je familie, iets leuks te ondernemen. In dit artikel geven we je tips voor onvergetelijke uitjes in de kerstvakantie 2022.

Waarom uitjes in de vakantie leuk en leerzaam zijn

Uitjes in de vakantie zijn vooral leuk, omdat ze de mogelijkheid bieden om er met het hele gezin of de hele familie op uit te gaan. Tenslotte heeft iedereen in Nederland in het basisonderwijs tegelijk kerstvakantie en ook ouders nemen de dagen tussen kerst en oud en nieuw vaak vrij.

Je kunt kiezen voor een bezoek aan de dierentuin of een pretpark. Naast leuk, zijn dit soort uitjes ook leerzaam. Je hoeft niet naar een museum te gaan om je kinderen iets te leren. In een dierentuin en zelfs in een speeltuin kun je ook van alles leren.

Kerstvakantie uitje 1: Kindermuseum

Er zijn in Nederland talloze musea die leuk zijn voor kinderen. De meeste musea hebben in de basisschoolvakanties een bijzonder aanbod voor kinderen. Tegenwoordig valt er voor kinderen niet alleen van alles te zien in musea, maar ook te doen. Dat maakt een bezoek aan een museum extra uitdagend en leuk.

Het Spoorwegmuseum in Utrecht komt in de kerstvakantie van 2022 met een speciaal winterprogramma: het Winter Station. Van 24 december 2022 t/m 8 januari 2023 brengen ontelbare lampjes, kerstdecoraties en een antieke carrousel het hele Spoorwegmuseum in een romantische wintersfeer. Met als absoluut hoogtepunt: schaatsen tussen de treinen!

uitjes kerstvakantie spoorwegmuseum

Zijn de feestdagen al duur genoeg? Museum Futureland is een van de vele gratis musea in ons land. In Futureland ontdek je hoe dit stuk land vanaf de zeebodem omhoog is gespoten en hoe de uitbreiding van de haven van Rotterdam er in de toekomst uit gaat zien. Er zijn in dit museum veel interactieve elementen verwerkt.

Oefening Rekenen Groep 2 (Gratis)

Werkbladen Groep 3 Rekenen (Gratis)

Werkbladen Spelling Groep 3 (Gratis)

Kerstvakantie uitje 2: IJsbeeldenfestival

Het Nederlands IJsbeelden Festival in Zwolle opent haar deuren op 17 december 2022. De beste ijskunstenaars ter wereld gaan in een grote vrieshal aan de slag met 275.000 kilo ijs en 275.000 kilo sneeuw. Zij maken ijssculpturen tot wel 6 meter hoog in het thema “WHAT A WONDERFUL WORLD”. Het Nederlands IJsbeelden Festival is een uniek winterevenement voor jong en oud!

uitjes kerstvakantie ijsbeelden festival

Kerstvakantie uitje 3: Schaatsen

Tijdens elke schoolvakantie, van maandag tot vrijdag, zijn er de Happy Kidsweken bij De Uithof in Den Haag. Spelenderwijs leren kinderen van 6 t/m 12 jaar schaatsen en doen ze elke dag leuke spelletjes op het ijs. De laatste dag wordt feestelijk afgesloten met een officiële diploma-uitreiking (met medaille!), kleurplaat kleuren en gezellig eten met z’n allen. Gegarandeerd zal je kind zich hier niet vervelen tijdens de kerstvakantie.

uitjes kerstvakantie schaatsen

Kerstvakantie uitje 4: het Kerstcircus

Komt dat zien! Komt dat zien! Kerstcircus Ahoy, een klassiek circus voor jong en oud met spectaculaire en verrassende acts! Dit jaar extra feestelijk, want Kerstcircus Ahoy viert zijn 50e verjaardag. Vele circusartiesten schitteren in de Rotterdamse circusarena om jou en je kind een onvergetelijke show te presenteren en je feestdagen compleet te maken. Van 25 december 2022 t/m 1 januari 2023 zijn er bijna elke dag 2 circusshows, om 11.30 en 15.30 uur. Woon je niet in de buurt van Rotterdam, dan zijn er in Nederland nog meer kerstcircussen!

Kerstvakantie uitje 5: de Winter Efteling

De winter in de Efteling is niet zomaar een winter. De winter zit hier vol warmte en gezelligheid. Proef de winterse sfeer, stap in je favoriete attracties en geniet samen van de Winter Efteling. Je kunt de Winter Efteling niet alleen tijdens de kerstvakantie van 2022 bezoeken. De Winter Efteling is geopend van 14 november t/m 5 maart 2023.  

uitjes kerstvakantie winterefteling

Nog geen genoeg van winterse taferelen? Door het hele land zijn kerstmarkten te bezoeken die gratis toegankelijk zijn. Zo ook de kerstmarkt Royal Winter Fair in Den Haag aan het Lange Voorhout. Met vele tientallen kersthuisjes, duizenden led-lichtjes, sfeervolle vuurtjes, glühwein en een bezoek van de enige echte Kerstman spreekt deze 16-daagse kerstmarkt velen tot de verbeelding.

Ten slotte: een dagje thuis

Eigenlijk hoeven jij en je kind helemaal de deur niet uit om samen leuke dingen te doen. Ook binnen kunnen jullie je prima vermaken. Hieronder wat tips en ideeën om thuis te doen:

Genoeg gezellige dingen om samen de kerstvakantie door te komen. Vergeet niet om ook gewoon uit te rusten en lekker te niksen. Voor je kind is het tenslotte op school een drukke periode geweest. Veel plezier deze kerst!

Op zoek naar meer leuke en leerzame activiteiten? Lees dan ook:

Natasja de Vrind, BEd

Natasja de Vrind is ruim 24 jaar leerkracht in de bovenbouw van het basisonderwijs. Naast het behalen van haar opleiding tot intern begeleider, hield ze zich bezig met een expertgroep voor rekenen en werkte ze op de PABO, waar ze stagiaires begeleidde. De laatste jaren staat ze parttime voor de groep en houdt ze zich daarnaast vooral bezig met haar andere passie: schrijven.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *