4 Leuke en leerzame uitjes

We hebben 4 leuke en leerzame uitjes voor je op een rij gezet. Het zijn allemaal uitstapjes waarbij je kind wat kan leren over de geschiedenis.

Het Archeon is gelegen in Alphen aan den Rijn en het is een soort openluchtmuseum waar ook nog eens veel te doen is. Een bezoek aan het Archeon is een reis door de geschiedenis en absoluut aan te bevelen als je met je kinderen een dagje op pad gaat. Daarnaast vertellen we je van alles over Museum Het Prinsenhof in Delft,  Paleis het Loo in Apeldoorn en over het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Archeon

https://www.youtube.com/watch?v=8TokIDz7seI

Je begint met de tijd van de ‘jagers en verzamelaars‘. Er is een aantal hutten van jagers nagemaakt zodat je goed kunt zien en ervaren hoe de mensen toen leefden. Daarna volgen de steentijd, bronstijd en ijzertijd.

ganzenhoeder bij het archeon

In het Archeon lopen ook zogenaamde ‘archeotolken’ rond. Dit zijn medewerkers van het Archeon die gekleed zijn zoals de mensen uit die tijd en je kunt ze ook allerlei vragen stellen.

 

 

 

 

 

De Romeinen en gladiatoren

De tijd van de Romeinen ontbreekt uiteraard niet. Een Romeinse tempel en een groot Romeins badhuis laten je deze tijd echt beleven. In het nagebouwde amfitheater wordt elke dag een gladiatorengevecht gehouden.

Na ‘de Romeinen’ wandel je rustig via de leuke speeltuin naar de middeleeuwen. In het prachtige middeleeuwse straatje kun je een bezoekje brengen aan de bakker, waar je je eigen brood mag bakken of je kunt zelf kaarsen maken.

boogschieten bij het archeonOok het boogschieten en de vele middeleeuwse spelletjes zijn populair bij kinderen.

Laat je hieronder in een reactie weten wat jij van het Archeon vond?

Museum het Prinsenhof

Museum het Prinsenhof in Delft is zeker een bezoek waard! Het museum heeft een uitgebreide tentoonstelling (met schilderijen) over Willem van Oranje en de Nederlandse Opstand.

Op de basisschool (en ook de middelbare school) worden de geschiedenislessen gegeven aan de hand van de Nederlandse canon. Onderdeel van deze canon is het onderwerp Willem van Oranje en de Nederlandse Opstand (ook wel bekend als de 80-jarige oorlog).

Bekijk onze video voor onze tips voor een bezoek aan Museum het Prinsenhof.

Museum het Prinsenhof: video

http://www.youtube.com/watch?v=c6b0Fz13EUg

Museum het Prinsenhof en Willem van Oranje

Willem van Oranje werd in 1533 in Duitsland geboren. Hij ging een grote rol spelen in onze vaderlandse geschiedenis toen hij in 1568 de Spanjaarden aanviel met een leger van huursoldaten. Dit was het begin van de Nederlandse Opstand, met Willem van Oranje als leider van deze opstand. Na 80 jaar was er in 1648 vrede.

Een ontzettend leuke manier om dit onderwerp te verlevendigen is door een bezoek te brengen aan museum Het Prinsenhof in Delft. In Het Prinsenhof is Willem van Oranje in 1584 vermoord. Je kunt de kogelgaten in de muur nog zien.

Op de begane grond is een tentoonstelling ingericht over het leven van Willem van Oranje en over de Nederlandse Opstand. Je vindt er portretten van onder andere Willem van Oranje, Filips II en de Hertog van Alva. Met filmpjes en schilderijen wordt het verhaal van De Nederlanden tijdens de 80-jarige oorlog verteld, en er wordt informatie gegeven over de moord op Willem van Oranje.

Tip: Doe de audiotour in het museum. Je krijgt dan een verhaal bij elk schilderij. Zo krijgen je kinderen een fantastische geschiedenisles die ze niet snel zullen vergeten!

Meer informatie: http://www.prinsenhof-delft.nl

Paleis het Loo

http://www.youtube.com/watch?v=VyE-JlchAUw

In de video hebben we tips gegeven over een bezoek aan paleis. Hieronder vind je de directe link naar de website van Het Loo. Op de website vind je informatie over de openingstijden en de toegangsprijzen.

http://www.paleishetloo.nl

Zoals in de video al aangegeven, is een bezoek aan de stallen van het complex de moeite waard. De interactieve tentoonstelling over het Koninklijk Huis is informatief. Het is nuttig om deze informatie voorafgaand aan het bezoek aan het paleis op te doen.

Rijksmuseum van Oudheden

Dit museum is met name leuk om te bezoeken met je kinderen als ze geïnteresseerd zijn in het Oude Egypte. De Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudeheden behoort tot de 10 belangrijkste Egyptische collecties in de wereld.

Je vindt dit museum in Leiden aan het Rapenburg.

http://www.youtube.com/watch?v=B7JbfbXh6sQ

Je kinderen zullen zeker de mummiecollectie van het museum leuk en interessant vinden. Er zijn ook veel dierenmummies te zien, want in het Oude Egypte werden heilige dieren ook gemummificeerd.

Het Rijksmuseum van Oudheden is van dinsdag t/m zondag geopend van 10.00-17.00 uur. Kijk voor de actuele openingstijden op de website: www.rmo.nl.

Adres:
Rapenburg 28
2311 EW Leiden

Als je toch in Leiden bent dan heb ik nog de volgende tips voor je:

Op zoek naar leuke uitjes voor tijdens de kerstvakantie? Lees dan: Uitjes kerstvakantie: 5x de meest onvergetelijke dagjes weg.

Maaike de Boer, MA

drs. Maaike de Boer is initiatiefneemster van Wijzeroverdebasisschool.nl

Gerelateerde artikelen

Reacties

6 reacties op “4 Leuke en leerzame uitjes”
 1. Hallo Maaike,
  Seb is vorige week met schoolreis naar het Archeon geweest, hij zit in groep 3. Hij vond het erg leuk. De midden steentijd, de pottenbakker, de smid, het thee maken en het leven op een steentje vloer hebben zijn aandacht getrokken. Hij wil zeker nog een keer terug.

 2. Hallo Maaike,
  In het Archeon zijn dit weekend een speciale dagen (grijze jager dag van de boeken van John Flanagan) dus het Archeon is niet zoals het gewoonlijk is. En vooral heel druk.
  Groet,
  Familie Bambacht.

  • De ‘grijze jager dagen’ zijn op zaterdag 23 mei en zondag 24 mei. Het zal dan drukker zijn, maar er zijn dan wel veel extra activiteiten en shows. Bekijk de website van het Archeon voor actuele informatie.

 3. Hartelijk dank voor de tips! Als leerkracht en als moeder van vier kinderen in bijna alle leeftijden ken ik het Archeon goed, en het is inderdaad een zeer leuk én leerzaam uitje.
  Verder vind ik de tips voor het rekenen erg handig. Mijn zoon van 8 vindt de redactiesommen nog niet echt gemakkelijk, en het oefenen met de werkbladen helpt hem goed.

 4. Ik ben zelf vorige week met de kinderen naar het Archeon geweest (voor de 6e keer!). Het was weer leuk en boeiend. Ga vooral in gesprek met de ‘archeotolken’. Kinderen stellen hele leuke vragen en daardoor ontstaan leuke gesprekken over de geschiedenis. Veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *