Tips voor leerzame herfstwandelingen met kinderen

De temperatuur daalt en de zon schijnt wat minder vaak. Toch is het heerlijk om ook in de herfst met je kinderen naar buiten te gaan. Misschien weet je niet waar je fijn kunt wandelen of vind je het leuk om je kinderen ook nog wat te leren over de natuur tijdens de wandeling. Bekijk onze tips voor leuke en leerzame herfstwandelingen met kinderen.

De allereerste tip is om vooral eens een kijkje te nemen op de website van Natuurmonumenten: www.natuurmonumenten.nl.
Kijk bij je eigen provincie en bij de activiteiten voor kinderen. Er staan hele leuke activiteiten bij zoals natuurbingo en het speuren naar vleermuizen. De website biedt ook een overzicht van de leukste speelplekken in de natuur. Vanaf de homepage van de website van Natuurmonumenten kun je leuke wandelroutes vinden.

eropuit routes in de herfst

Een andere aanrader is het boekje ‘Op stap in herfst en winter’. Hierin staan 25 wandelroutes, speciaal voor ouders met kinderen. De wandelroutes variĆ«ren van 5 tot 15 kilometer. De wandelingen zijn bedoeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Herfstwandelingen met kinderen: Apps met wandelroutes

Het is natuurlijk heel handig om ook gebruik te maken van de diverse apps die beschikbaar zijn over wandelen. Zo heeft Natuurmonumenten de gratis app: Route app.

De app laat wandel- en fietsroutes zien in heel Nederland (inmiddels staan er meer dan 300 routes beschreven). Wat heel leuk is aan de app is dat je ook naar verhalen van boswachters over de natuur kunt luisteren. Dat geeft een herfstwandeling voor kinderen natuurlijk een extra leerzaam tintje!

Meer informatie over de app en downloaden van de app

natuur in Nederland

Een andere app die veel informatie geeft over wat je ziet tijdens het wandelen is de app ‘Natuur in Nederland‘.

Dit is ook een gratis app en bij deze app kies je voor een bepaald landschap waar je wilt wandelen (bijvoorbeeld rivierenland). De app bevat naast audio ook veel afbeeldingen van planten en dieren.

Meer informatie en downloaden

Geochaching: het moderne schatzoeken

Een andere mogelijkheid om lekker naar buiten te gaan met de kinderen is Geochaching. Hierbij ga je op zoek naar een schat die door iemand anders is begraven. Het gaat in het kort als volgt:

  • Op verschillende plekken tijdens een wandeling krijg je raadsels die je moet oplossen.
  • De oplossingen leiden je uiteindelijk naar de ‘cache’ (de schat).
  • Als je de schat hebt gepakt, laat je daar zelf ook weer een cache achter voor de volgende schatzoeker.

Je kunt Geochachen met diverse apps of met een gps-apparaat.

Bekijk ook:

Maaike de Boer, MA

drs. Maaike de Boer is initiatiefneemster van Wijzeroverdebasisschool.nl

Gerelateerde artikelen

Reacties

7 reacties op “Tips voor leerzame herfstwandelingen met kinderen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *