6x leuke bordspellen voor kinderen

Bordspellen voor kinderen zijn helemaal hot en dat is niet voor niks. Ze zijn een leerzaam, gezellig en een goed alternatief voor schermtijd. In dit blog zetten we een aantal leuke en leerzame spellen voor je op een rij. Wees gewaarschuwd: het risico bestaat dat ook jij fan van bordspellen wordt. 😉

Het plezier van kinder-bordspellen

Wat zijn nu de leukste bordspellen voor kinderen? Van vroeger weet je nog wel dat je aan het ganzenborden was of stratego op school speelde. Tegenwoordig zijn er zoveel andere leuke spellen bijgekomen.

Kinder-bordspellen zijn om verschillende redenen een goede investering. Allereerst zorgen ze voor tijd samen. Je kunt een spel namelijk niet in je eentje spelen. De meeste spellen zijn geschikt vanaf 2 personen, al gaat vaak op: hoe meer zielen, hoe meer vreugd.

Er zijn spelletjes voor in de auto, die ideaal zijn als je een lange autoreis gaat maken. Bijvoorbeeld als je op vakantie gaat of als je naar opa en oma ver weg reist. 

Daarbij hebben veel bordspellen voor kinderen ook een educatief tintje. Denk aan gooien met de dobbelsteen en het getalbeeld meteen herkennen. Je kind telt op den duur niet meer iedere stip van de dobbelsteen apart, maar ziet meteen aan het getalbeeld dat hij 5 of 6 gegooid heeft.

Ook het optellen kun je met een kinder-bordspel goed oefenen. Gooi 2 dobbelstenen tegelijk en tel dan op hoeveel je samen gegooid hebt. Daarnaast komt strategisch denken vaak om de hoek kijken. Bij dammen bijvoorbeeld. Welke zet maak je, hoe voorkom je dat je 2 keer geslagen wordt door je tegenstander en hoe kun je zelf zo snel mogelijk een dam halen? 

Verder leert je kind door spelletjes wachten op de ander en omgaan met verlies.

Plezier en educatief vermaak, dat is de gouden combinatie van kinder-bordspellen. Een kinder-bordspel geven voor een verjaardag, Sinterklaas of andere bijzondere gelegenheid is dus altijd een goed idee!

Oefening Rekenen Groep 2 (Gratis)

Oefenbladen Groep 3 Rekenen (Gratis)

Oefenbladen Groep 3 Spelling (Gratis)

6x leuke bordspellen voor kinderen

Spel 1: Monopoly Junior

Thuis hebben wij ook Monopoly Junior. Op zondagmiddagen komt het geregeld op tafel. Je kunt het in tweetallen spelen, al is het spel met 4 personen net wat spannender. Vanaf 5 jaar kan dit spel al gespeeld worden. In plaats van pionnen kun je kiezen uit een badeend, hond, draak en pinguin. Je krijgt aan het begin een startbedrag. Dit is een stapel in hele euro’s, bijvoorbeeld 16 losse euro’s. 

Wie het hoogste gooit, mag beginnen. Je kunt een winkel kopen voor € 1, € 2, € 3, € 4 of € 5. Daarbij zijn de bekende elementen uit de grotere broer van Monopoly ook aanwezig. Zo heb je kanskaarten. Te veel gesnoept? Dan betaal je geld aan de bank. Je huiswerk gemaakt? Dan krijg je een mooie geldbeloning. Er is een gevangenis en vrij parkeren en de dure Kalverstraat komen ook langs. Wie aan het einde het meeste geld overhoudt, is de winnaar.

bordspellen voor kinderen monopoly junior

Bekijk Monopoly Junior.

Spel 2: Dodo

Dodo was Speelgoed van het Jaar in 2022. En dat is niet zomaar. Dit leuke kinder-bordspel is een echt actiespel. Het verhaal in het kort: Dodo legt ieder jaar op de top van de berg een ei. Heel langzaam rolt dit ei richting de afgrond. Lukt het jouw kind en de andere spelers om het ei te redden? 

Wat kun je doen om het ei te redden? Je kunt bruggen bouwen, zodat het ei veilig van de berg naar de boot rolt. Bouw niet te langzaam, want dan gaat het ei kapot. Behalve bruggen bouwen en snel handelen is Dodo ook een geheugenspel. Kun je snel genoeg de fiches vinden die nodig zijn om de bruggen op de berg te zetten?

De fiches vind je door met een dobbelsteen te rollen en het juiste fiche onder de andere gedekte fiches te vinden. Het ei van Dodo is eigenzinnig, het wiebelt naar zijn eigen zin. Soms daalt langzaam de berg af en dan ineens valt hij met volle vaart bijna van de brug af. Kortom: het is een spel vol actie en verrassingen. 

Leuke bordspellen voor kinderen - dodo

Bekijk Dodo.

Spel 3: 4 op een rij

Deze ken je vast! Dit spel bestaat uit groene en rode munten die je in het blauwe telraam laat zakken. Wie heeft het eerste 4 op een rij? Let op dat je ook de zetten van je tegenspeler niet uit het oog verliest. Anders is hij je voor met 4 op een rij!

leuke bordspellen voor kinderen - 4 op een rij

Bekijk 4 op een rij.

Wil je eens een ander bordspel, die ook nog eens met water te maken heeft? Lees dan ons artikel over leuke waterspelletjes

Spel 4: Catan Junior bordspel

Dit bekende spel van Catan is er ook in een juniorversie. Het thema hiervan is piraten. Catan Junior is een fijn alternatief voor het basisspel. Mocht je kind dat nog iets te moeilijk vinden, dan kan het met de juniorversie wel goed uit de voeten.

Je kind is tijdens het spel een piraat en probeert het eiland te veroveren. Daarvoor moet hij forten en schepen bouwen. Deze forten en schepen kan je kind krijgen als hij voldoende grondstoffen tot zijn beschikking hebt. Dobbel hiervoor met een dobbelsteen. Lukt het je kind niet de juiste grondstoffen bij elkaar te dobbelen? Geen probleem. Hij kan ruilen met andere spelers, de markt of de bank. 

Er is ook een spookpiraat. Deze probeert de boel een beetje te saboteren. Coco de papegaai kan echter helpen. Degene die alle forten heeft gebouwd, wint het spel.

leuke bordspellen - catan junior

Bekijk Catan Junior.

Spel 5: Het poepspel

Een ideaal spel, niemand verliest hier. Ieder kind komt wel in de poepfase. De fase waarin woorden als ‘poep’ en ‘plas’ hilarisch zijn. Het poepspel zal dan vast in de smaak vallen. Het doel van het spel is zoveel mogelijk kaarten kwijtraken. En kom je op wc-papier? Dan is het tijd om de handen te wassen. Leg zo snel mogelijk de kaart met de goede kleur neer. Wie de meeste kaarten overhoudt, verliest en speelt met een drol op zijn hoofd verder.

Wie win(d)t er? Iedereen kan meedoen aan het poepspel.

leuk bordspel voor kinderen - het poepspel

Bekijk het poepspel.

Spel 6: Wie is het?

Dit bekende spel bestaat uit 2 borden. Trek een kaartje, dit is de persoon die de andere speler moet raden. De ander stelt vragen die je alleen met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoordt. Hij vraagt bijvoorbeeld: ‘Draagt jouw speler een bril?’ Bij een ‘ja’ legt je tegenspeler alle kaarten van figuren zonder bril neer op zijn bord. Degene die als eerste goed geraden heeft wie de ander heeft, wint.

bordspel kinderen wie is het

Bekijk Wie is het?

Welk kinder-bordspel je kiest, hangt af van de leeftijd van je kind en het doel. Wil je vooral plezier en vermaak? Of is een educatief sausje ook welkom? Er zijn tegenwoordig zoveel spellen op de markt, dat er sowieso voor ieder wat wils is.

Veel speelplezier toegewenst!

Meer educatieve spelletjes ontdekken? Lees dan ook:

Mirjam de Stigter, BEd

Mirjam heeft 13 jaar onderwijservaring in het basisonderwijs. Zo heeft ze ruim 8 jaar gewerkt in het fase onderwijs en draaide ze daar ieder half jaar fase 4/5 (2e half jaar groep 2 en 1e half jaar groep 3) of fase 5/6. ( 1e en 2e helft groep 3).

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *