17 waterspelletjes voor kinderen bij warm weer

Hittegolf? Vermaak de kinderen met leuke waterspelletjes! Na het grote succes van ons blog met 31 leerzame spelletjes voor in de auto, hebben we nu 17 hele leuke spelletjes met water voor je op een rij gezet die je op straat of in de tuin kunt doen.

De meeste spelletjes kun je met z’n tweeën doen en er zitten ook een paar spelletjes bij die leuk zijn voor een kinderfeestje of voor op school.

Wil je alle spelletjes direct bij de hand hebben voor het ultieme waterplezier? Download dan nu onze gratis bundel Waterspelletjes (PDF), waarin je niet alleen alle spelregels overzichtelijk terugvindt, maar ook exclusieve extra’s krijgt die je nergens anders ziet!

waterspelletjes gratis download

Download de Waterspelletjes Bundel

Onze waterspelletjes met spelregels en uitgebreide uitleg doornemen? Download de gratis bundel Waterspelletjes (PDF).

Veel waterpret en verkoeling met deze waterspelletjes! Deel je deze spelletjes ook even op Facebook? Of plaats een foto op Instagram met #wijzeroverdebasisschool. En laat in een reactie weten wat je het leukste spelletje vindt.

Waterspelletjes bij warm weer

1. De race met het bevroren T-shirt

Maak een paar uur van tevoren een aantal oude T-shirts nat en leg ze in de vriezer (opgevouwen). Als de T-shirts
bevroren zijn, deel je ze uit aan de kinderen. Wie het eerste zijn of haar T-shirt heeft aangetrokken, heeft gewonnen. Daarna is het natuurlijk voor alle kinderen lekker koel in dat net ontdooide T-shirt. Tip: je kunt de T-shirts ook in een diepvrieszakje (formaat groot) gevuld met wat water invriezen.

Tip: leg een velletje bakpapier tussen de t-shirts in de vriezer. Dan vriezen ze niet aan elkaar vast.

shirt

2. Wie gooit er 6?

De kinderen gaan in een kringetje zitten en in het midden zet je een bak of teil met water. De kinderen gooien nu om de beurt met een dobbelsteen. Het kind dat 6 gooit mag de andere kinderen nat spetteren door in de bak met water te ‘splashen’.

3. Geef het water door

De kinderen hebben allemaal een beker (van plastic of van papier) met water. Ze staan in een rij achter elkaar. Het kind vooraan in de rij blijft vooruit kijken en giet zijn of haar beker naar achteren leeg. Het kind daarachter moet dit water opvangen in zijn of haar beker en doet vervolgens hetzelfde.

4. Aardappelrace met water

We kennen allemaal de ouderwetse aardappelrace waarbij je op een lepel een aardappel zo snel mogelijk naar de overkant moet brengen. Dit spelletje is een variant hierop. Je neemt vrij grote lepels (bijvoorbeeld opscheplepels) en je zet 2 emmers met water neer. Aan de overkant van het parcours zet je 2 lege emmers neer. Nu gaan 2 kinderen de strijd met elkaar aan met elk 1 lepel. Wie het eerste het water uit de ene emmer met de lepel in de andere emmer heeft gekregen, heeft gewonnen.

5. Waterliedjes

Een variant op Liedjes raden waarbij een speler een liedje gaat hummen is om een liedje te zingen terwijl je een slok water in je mond hebt. De andere spelers moeten het liedje raden. De speler die het liedje als eerste heeft geraden mag nu een flinke slok water nemen en een liedje zingen/gorgelen.

auto's

6. De speelgoedautootjes race

Je neemt een paar speelgoedautootjes en een paar waterpistolen. Elk kind krijgt een waterpistool en een speelgoedautootje. Je spreekt een startlijn en een finishlijn af. De kinderen moeten nu hun speelgoedautootje naar de finish krijgen door er met hun waterpistool op te spuiten. Doe dit spelletje op een vlakke ondergrond en zorg ervoor dat de kinderen hun waterpistool snel kunnen bijvullen door er bijvoorbeeld een grote emmer met water bij te zetten. Als het met speelgoedautootjes niet snel genoeg gaat, kun je er ook voor kiezen om ballonnen of pingpongballen te gebruiken.

7. Ladderspel met waterballonnen

Pak een ladder en hand aan elke trede een papier met een puntenscore erop. De kinderen kunnen nu met waterballonnen een papiertje met een bepaald aantal punten proberen te raken. Het kind met de meeste punten na een aantal afgesproken rondes heeft gewonnen.

pinguin

Vergeet niet dat je met de gratis Wijzer Waterspelletjes bundel nog meer inspiratie krijgt.

Onze waterspelletjes met spelregels en uitgebreide uitleg doornemen? Download de gratis bundel Waterspelletjes (PDF) en zorg ervoor dat je niets mist! Binnen een paar klikken heb je alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijke zomerdag vol waterpret.

8. Daar heb je Flipper!

Hiervoor heb je 4 grote emmers en 2 plastic bekers en 2 paar zwemvliezen nodig. De deelnemers doen allebei de zwemvliezen aan en je vult 2 emmers met water. De kinderen moeten nu de inhoud van de ene emmer overbrengen naar de andere emmer met behulp van de plastic bekers. Maar….ze hebben zwemvliezen aan dus dat loopt niet zo lekker en dat maakt het lastig om geen water te morsen.

9. Het knikkertenenspel

Vul twee of meerdere teilen met water en leg er een heleboel knikkers in. Je kunt er stoelen voorzetten zodat de kinderen zitten en hun voeten in de teil hebben. Je legt een theedoek naast elke teil. Het kind dat binnen 1 minuut de meeste knikkers met zijn of haar tenen uit de teil kan halen en op de theedoek legt heeft gewonnen.

10. Spons doorgeven

De kinderen gaan op hun rug liggen met hun benen omhoog. Je maakt een spons goed nat en het eerste kind klemt de spons tussen zijn of haar voeten. Nu geeft hij of zij de spons door naar het volgende kind, dat de spons ook weer met zijn of haar voeten moet pakken. Gegarandeerd pret want de kinderen worden natuurlijk kletsnat!

11. Flessenvoetbal

Elk kind gaat voor 1 met water gevulde plastic frisdrankfles staan. De kinderen kunnen in een cirkel staan of als je met twee kinderen bent tegenover elkaar. Met een voetbal moeten ze elkaars fles om zien te krijgen en natuurlijk moeten ze voorkomen dat hun eigen fles omgaat. Als jouw fles om is gevallen, ben je af.

12. Waterballonnen vangen

Dit spelletje vereist iets meer voorbereiding. Maak een vergiet vast op een fietshelm met touw. Een kind zet de fietshelm op en een ander kind (of andere kinderen) proberen nu waterballonnen in het vergiet te gooien. Het kind met de ‘fietshelmconstructie’ op probeert de waterballonnen te vangen. Je begint dichtbij en je kunt het steeds moeilijker maken door op grotere afstand te gaan staan.

13. Touwtjespringen met water

Twee kinderen draaien een groot springtouw. De andere kinderen die ‘in moeten springen’ doen dit met een plastic beker water (tot de rand toe gevuld) in hun hand. Elke kind moet 3 keer springen. Wie het meeste water in zijn of haar beker over heeft, is de winnaar.

14. Lekkende flessen race

Dit is een leuk spelletje om op een kinderpartijtje te doen. Je maakt 2 teams en je zet aan bij elk team grote emmer gevuld met water neer en een lege emmer ongeveer 10 meter verder. Bij 2 plastic frisdrankflessen maak je kleine gaatjes in de bodem. Het wordt nu een estafetterace waarbij het water uit de volle emmer moet worden overgebracht naar de lege emmer door telkens de fles te vullen en met de fles boven het hoofd naar de lege emmer te rennen en het water daar in te doen.

meisjes met waterpistolen

15. Meneer vis, hoe laat is het?

Een heel leuk spelletje om met een groepje kinderen te doen. Je hebt hiervoor waterpistolen en/of bekertjes water nodig. De kinderen staan aan 1 kant van een plein of grasveldje. De ouders/leerkrachten aan de andere kant. De kinderen vragen: ‘Meneer vis, hoe laat is het?’ Als de ouders zeggen: ‘3 uur’, dan zetten de kinderen 3 grote stappen dichterbij. Als de ouders ‘5 uur’ zeggen, zetten de kinderen 5 stappen, enzovoorts. Dit doen ze tot de ouders ineens zeggen: ‘Tijd om je nat te maken!’ De ouders rennen dan achter de kinderen aan om ze nat te spuiten.

In onderstaande video kun je dit spelletje en nog een paar andere leuke spelletjes zien.

https://www.youtube.com/watch?v=DHXyCjCLOi0

Meer Waterspelletjes?

Ben je enthousiast geworden van deze waterspelletjes? Goed nieuws! Naast deze 15 waterspelletjes zijn er nog twee extra spellen die je niet wilt missen. Wil je alle 17 waterspelletjes inclusief de uitgebreide uitleg en spelregels overzichtelijk in één bundel? Download dan nu gratis de Wijzer Waterspelletjes-bundel en zorg voor urenlang speelplezier op warme dagen!

Het enige wat je hoeft te doen, is je naam en e-mailadres achterlaten, en de bundel komt direct jouw kant op. Klik op de button hieronder en je bent binnen no-time klaar om de leukste waterspelletjes te organiseren. Veel waterpret gegarandeerd!

Download de gratis Wijzer Waterspelletjes Bundel (PDF)

waterspelletjes gratis download

Download de Waterspelletjes Bundel

Onze waterspelletjes met spelregels en uitgebreide uitleg doornemen? Download de gratis bundel Waterspelletjes (PDF).

Bekijk ook:

Oefening Rekenen Groep 2 (Gratis)

Oefenbladen Groep 3 Rekenen (Gratis)

Oefenbladen Rekenen Groep 4 (Gratis)

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 4 (Gratis)

Maaike de Boer, MA

drs. Maaike de Boer is initiatiefneemster van Wijzeroverdebasisschool.nl

Gerelateerde artikelen

Reacties

43 reacties op “17 waterspelletjes voor kinderen bij warm weer”
  1. Hoi,
    Leuk die spelletjes! Nog een tip voor spel 1: Om dit spel meer educatief te maken, kan je een kist/bak vol laten lopen met water en het T-shirt er in stoppen, dan in de vriezer en welke groep krijgt het T-shirt er als eerste uit. Bijv. met een hamer, of het stuk ijs op de grond slaan, of warmte. Zo laat je ze onderzoekend leren 🙂

  2. Hi Maaike heel hartelijk dank voor de leuke spel idieeën.
    Wij hebben het altijd warm op het eiland en kunnen wij best gebruiken. Top

  3. je hebt bij de speelgoedzaken balletjes die je in water kunt leggen. Deze nemen water op. Wij spelen met deze ballen dan ‘batminton’ of wij lummelen met de waterballonnen.
    Tevens is het heel leuk om Annemaria koekoek te doen met bekertjes water. De kinderen die staan achter de lijn met een bekertje water. Bij Annemaria Koekoek gaan ze lopen. Sta stil en probeer niet te morsen. Leukste is om het bekertje leeg te gooien over het kind dat Annemaria koekoek zegt.

  4. Leuke varianten op bekende spelletjes. Ik ga meneer vis uitproberen bij mijn kleutergroep zodra het weer warm is in september! Nu nog even vakantie vieren!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *