Kralenplank: laat je kleuter lerend spelen

Peuters en kleuters spelen wat af. Maar hoe fijn is het dat ze tijdens dat spelen ook wat nieuws leren?

Met een kralenplank ontwikkelt je kind zijn of haar creativiteit en fijne motoriek. Deze cognitieve uitdaging maakt spelen ook heel leerzaam.

Wat is een kralenplank?

Een kralenplank is een plankje met daarop vastgemaakte kleine pennetjes. Hier kan je kind kraaltjes in alle kleuren van de regenboog op leggen. Dat klinkt misschien erg eenvoudig, maar het is toch een hele cognitieve uitdaging voor je zoon of dochter.

Omdat de traditionele kralenplanken werden vervaardigd uit hout en geslagen spijkers, worden deze planken ook wel spijkerbordjes genoemd.

Hoe werkt een kralenplank?

De kralenplank is bij aanvang leeg. Je kind krijgt op een plastic blad een voorbeeld te zien van de vormen die hij op de plank mag namaken. Je begint met een eenvoudige vorm en deze vormen worden, naarmate je kind vaker oefent met een kralenplank, steeds moeilijker.

Een gekleurde cirkel op het voorbeeldblad toont aan welke kleur kraal er op die plek neergelegd moet worden.

Waarom je een kralenplank cadeau wilt doen

Een kralenplank is een waardevol cadeau voor de ontwikkeling van je kind.

Dit is waarom je een kralenplank cadeau wilt doen:

  • Jonge kinderen kunnen hier hun creativiteit op kwijt.
  • De fijne motoriek van je kind wordt beter.
  • Je kind ontwikkelt ook zijn rekenvaardigheden.
  • Je kind komt in aanraking met veel verschillende kleuren en leert deze ook beter herkennen.
  • Je kind ontwikkelt zijn ruimtelijk inzicht door te werken met visuele informatie van het voorbeeldblad.

Wat kun je allemaal doen met een kralenplank?

Je kunt natuurlijk het voorbeeldblad volgen, maar je kunt ook zelf met je kind aan de slag als je wilt oefenen met dit spijkerbordje. We verzamelen hieronder een paar leuke oefeningen.

#1 Oefen met diagonale lijnen

De meeste peuters en kleuters vinden het maken van diagonale lijnen best ingewikkeld. Je kunt dit makkelijker maken met een dun elastiekje. Span het over de lijnen, zodat je kind goed kan zien waar de kralen moeten komen te liggen.

#2 Oefen met symmetrie

Ook hier maak je gebruik van een elastiekje. Je maakt een kruis met twee elastieken in het midden van de kralenplank. Je kind mag vervolgens zijn creativiteit de vrije loop laten door in één hoek een ontwerp te maken. Deze gaat hij uiteindelijk namaken in de andere hoek. Oefenen met symmetrie, dus.

#3 Laat je kindje zelf een ontwerp maken

Geef je kleintje eens een leeg A4-papiertje waar je kind een ontwerp op kan maken. Vervolgens mag je kind het eigen ontwerp namaken op de kralenplank. Plezier gegarandeerd!

Kralenplank kopen? Dit zijn onze favorieten

Heb je al zin om samen met je kind te oefenen op deze kralenplank? Bekijk dan onze favoriete exemplaren.

#1 Startersset van hout

Deze houten kralenplank is ideaal om mee te beginnen. Je ontvangt de kralenplank inclusief opbergkist en maar liefst 1000 gekleurde kralen! Een bijgeleverde cd bevat ruim 600 voorbeelden. Genoeg kralen en voorbeelden voor urenlang speelplezier.

#2 3-delige set

Deze kralenplank is vervaardigd van kunststof en kun je mooi opbergen in de bijgeleverde houten kist. Met 1000 kralen in 10 verschillende kleuren is je kind uren zoet.

#3 Extra kralen

Wil je extra kralen bestellen? Dat kan! Deze 1000 kralen hebben maar liefst negen verschillende kleuren.

Ronde kralenplank

Wil jij je kind nóg meer uitdagen? Kies dan voor een ronde kralenplank. Aangezien de plank geen hoeken heeft, is het voor je kind lastiger om te ontdekken waar welke kraal neergelegd moet worden. De fijne motoriek wordt hier nóg beter van en ook de cognitieve vaardigheden krijgen een boost. Er komt namelijk een hoop meer denkwerk bij kijken.

Al met al is een kralenplank een waardevol cadeau dat bijdraagt aan een betere ontwikkeling van je kind. En dat op een speelse en creatieve manier! 

Geen production gevonden

Bekijk ook deze artikelen:

Maaike de Boer, MA

drs. Maaike de Boer is initiatiefneemster van Wijzeroverdebasisschool.nl

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *