Kleurenblind test op de de basisschool

Het is vakantie. Op de camping doe je een bordspel met je gezin. Dan merk je dat je kleuter de kleur van de pionnen niet herkent. En als je zegt: ‘Onze auto staat naast de groene daar’, blijft je kind wat dralen. ‘Zou het kunnen dat mijn kind kleurenblind is?’, vraag je je als ouder misschien af. In dit artikel lees je meer over kleurenblindheid en de kleurenblind test op de basisschool.

Kleurenblind test

Al op het consultatiebureau wordt er gekeken naar het herkennen en benoemen van de kleuren. Als blijkt dat er opvallendheden zijn en de leerkracht deze op school ook waarneemt, zal er al snel een kleurenblind test voorgesteld worden. 

De meeste kleuters kennen aan het einde van groep 2 de primaire kleuren. Denk aan rood, groen, blauw en geel. Dit is ook de fase waarin veel kleuters een lievelingskleur hebben. Merk je dat je kind de kleur niet altijd goed zegt? Dan hoeft het nog niet zo te zijn dat je kind kleurenblind is. 

Er is een speciale kleurenblind test op de basisschool die uitsluitsel geeft over kleurenblindheid. De test bestaat meestal uit het volgen van gekleurde lijnen met de vingers of het onderscheiden van gekleurde cijfers. Vanaf 4 jaar is de kleurenblind test voor kinderen goed uit te voeren. 

Goed om te weten: de meeste kleurenblinde kinderen zien de heldere kleuren wel, maar de zachte tinten niet. Kleurenblindheid komt bij kinderen veel voor. Zo ziet 8% van de jongens rood en groentinten anders; bij meisjes ligt dit percentage op een half procent. 

kleurenblind test welke kleuren zie je

Kleurenblind bril dragen

Er zijn in Nederland maar liefst 4 verschillende glazen die een kind met kleurenblindheid in zijn bril kan dragen. Een opticien weet precies welke glazen je kind nodig heeft.

De brillenglazen zijn over het algemeen geschikt voor kinderen die rood-, groen- en/of blauwtinten niet goed waarnemen. Over het resultaat valt nog te twisten. Bij sommige kinderen werken de glazen erg goed; andere kinderen hebben er nauwelijks baat bij.

Oefening Rekenen Groep 2 (Gratis)

Oefenbladen Groep 3 Rekenen (Gratis)

Oefenbladen Groep 3 Spelling (Gratis)

Oefenbladen Rekenen Groep 4 (Gratis)

Oefenbladen Begrijpend lezen Groep 4 (Gratis)

Oefenbladen Spelling Groep 4 (Gratis)

Erfelijkheid

Als kleurenblindheid in de familie voorkomt, is de kans op kleurenblind bij je kind groter. Zo kun je als moeder draagster zijn en het doorgeven. Het gaat dan om de variant van de rode en groene kleuren niet goed kunnen herkennen. 

Kleurenblind zijn is niet te genezen. Je kind zal er dus mee moeten leren leven. Gelukkig kan de leerkracht er op school op verschillende manieren rekening mee houden. Hoe dat zit, lees je hieronder.

rol erfelijkheid kleurenblindheid

Waar moet je op letten in de klas?

In de klas wordt veel gebruik gemaakt van het digibord en gewerkt op de tablet. Het kan goed dat je kind niet alle kleuren ziet. De leerkracht kan dan de instructie in zwart-wit geven. Mocht blijken dat de kleuren nodig zijn om de les te goed te volgen, dan is een maatje naast je kind ook fijn. Zo’n maatje kan uitleg geven of de kleuren benoemen. Als dit niet lukt, kan de leerkracht een extra instructie geven gericht op de kleuren. 

De meeste kinderen leren goed omgaan met hun kleurenblindheid. Het is gunstig als ze op jonge leeftijd al tips en handvatten krijgen. Breng een nieuwe leerkracht altijd op de hoogte van de kleurenblindheid. Dan weet je zeker dat je kind de juiste ondersteuning krijgt.

Twijfel je of je kind kleurenblind is? Laat het dan testen. 

Ook interessant:

Bronnen:

Mirjam de Stigter, BEd

Mirjam heeft 13 jaar onderwijservaring in het basisonderwijs. Zo heeft ze ruim 8 jaar gewerkt in het fase onderwijs en draaide ze daar ieder half jaar fase 4/5 (2e half jaar groep 2 en 1e half jaar groep 3) of fase 5/6. ( 1e en 2e helft groep 3).

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *