Dictee Groep 7
Op de basisschool neemt het vak spelling een belangrijke plaats in. Om te controleren of jouw kind de spellingregels beheerst, neem de leerkracht op de basisschool regelmatig een dictee af. In dit artikel gaan we verder in op het dictee in groep 7. Welke spellingregels zijn er en hoe help jij als ouder jouw kind?
Bij een dictee leest de leerkracht een zin voor en de leerlingen schrijven die zin op. Een dictee betreft meestal de spellingregels, die de laatste 2 tot 3 weken binnen een bepaald thema geoefend zijn.
Een dictee kan een woorddictee of een zinnendictee zijn. De leerlingen worden getoetst op zowel de spellingregels als de interpunctie. Aan de hand van dit dictee, weten leerkracht en leerling aan welke spellingregels nog extra gewerkt moet worden.
Welke regels spellingdictee groep 7?
Woorden binnen het vak spelling zijn verdeeld in zogenaamde spellingcategorieën. Dit zijn onderdelen van de spelling, waarbinnen woorden vallen met een bepaalde schrijfwijze. Bij iedere categorie hoort een regel. Deze regels worden gaandeweg de basisschool verder uitgebreid.
Op het dictee in groep 7 komen onder andere de volgende spellingcategorieën voor:
- Woorden met ’s: piano’s, ’s morgens
- Woorden met –isch(e): elektrisch(e)
- Woorden met c als s: cijfer
- Woorden met c als k: compleet
- Woorden met trema: ruïne, knieën
Tijdens de spellingles krijgen de leerlingen instructie over een spellingregel. Die les wordt alleen die ene spellingregel geoefend, door hem toe te passen in verschillende oefeningen en opgaven.
Bijvoorbeeld bij de categorie woorden uit het Frans:
‘Hoor je –azje, dan schrijf je –age’
Na een aantal spellinglessen in groep 7 is het tijd om te controleren welke spellingregels al goed geleerd zijn en welke nog extra geoefend moeten worden. Dat gebeurt middels een dictee.
In groep 7 is werkwoordspelling voor het eerst vast onderdeel van het spellingprogramma. Dat betekent dat jouw kind in groep 7 ook dictees over werkwoordspelling krijgt.
Werkbladen Spelling Groep 7 (Gratis)
Werkbladen Werkwoordspelling Groep 7/8 (Gratis)
Waarom hebben sommige kinderen moeite met dictee?
Net als dat niet ieder kind goed is in rekenen, is ook spelling voor sommige kinderen een lastig vak. Dat je spelling lastig vindt, kan verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij aan kinderen waar thuis geen Nederlands wordt gesproken.
Sommige kinderen zijn dyslectisch en hebben grote moeite de klanken te vertalen naar letters en woorden op papier. Ook problemen met het geheugen kunnen een rol spelen. Andere kinderen hebben gewoon meer tijd nodig om tot hetzelfde resultaat te komen.
Hoe kun je als ouder helpen?
Misschien vindt jouw kind het fijn, om thuis wat extra met jou te oefenen. Dan kun je bijvoorbeeld het volgende doen:
- Vraag het de leerkracht
De leerkracht kan jou als ouder advies geven, over hoe je thuis het beste kunt oefenen met jouw kind. Er bestaan bijvoorbeeld standaard woordenlijsten met de belangrijkste woorden van groep 7;
- Speciale oefenboeken voor groep 7
Met onze speciale oefenboeken kun jij als ouder gericht met je kind oefenen op de categorieën die hij moeilijk vindt. Voor werkwoordspelling kun je op onze website gratis werkbladen downloaden;
- Oefenen op internet
Woorden beklijven het beste door veel te oefenen. Dat kan met speciale software vanuit school, bijvoorbeeld Flitsen of Bloon. Maar ook op internet zijn vele websites te vinden, waar je per leerjaar oefenstof kunt vinden;
- Speel woordspelletjes
Laat je kind een dictee bij jou afnemen, speel Lingo of spel om de beurt een moeilijk woord. Houd het vooral kort en positief, zonder druk op je kind te leggen,
De laatste tip is vooral blijven lezen en voorlezen. Lezen is belangrijk voor het woordbeeld en hardop lezen helpt bij het leren van de klanken.
Ook interessant:
Iris Obdeijn –
Mijn dochter had veel moeite met werkwoordspelling. Na oefenen met het oefenboek Werkwoordspelling groep 7/8 gaat het veel beter! Ze heeft hierdoor een mooie score op haar cito behaald. Zij blij en ik blij.
Het boek bevat goede uitleg en nuttige opdrachten. Aanrader!