Dictee groep 8 oefenen thuis

In het eindjaar van het basisonderwijs wordt met de dicteewoorden van groep 8 geoefend met verschillende categorieën. Naast moeilijke woorden, trema’s en tussenletters zoals de -n en -s, komen ook werkwoorden aan bod in het dictee van groep 8.

Voor de doorstroomtoets is het nodig dat de verschillende categorieën voldoende beheerst worden door de leerlingen. Het aanleren van de juiste strategie, geeft je kind houvast.

Werkbladen Werkwoordspelling Groep 7/8 (Gratis)

Spelling dictee groep 8

Spelling in groep 8 gaat ook over de technische kant van taal. Zo krijgt je kind uitleg over hoe het ontleden precies gaat en maakt kennis met nieuwe, moeilijke woorden. Dit allemaal om de overgang naar het vak Nederlands in de brugklas te versoepelen. In groep 8 is het de verwachting dat een leerling fouten in zinnen en teksten kan vinden. Hier wordt dan ook veel mee geoefend. Spelling oefenen thuis is een fijne manier om je kind te ondersteunen bij het maken van een dictee in groep 8. 

Wat ook in de klas aan bod komt, is het spellen van het werkwoord. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen werkwoorden en niet-werkwoorden. Hoe dat ook alweer ging, de juiste wijze van werkwoordspelling? Altijd fijn om dan nog even een opfrisser te krijgen, met behulp van een artikel en oefeningen. Zo leren leerlingen in de klas en met veel variatie, hun bestaande spellingkennis en de techniek van werkwoordvervoegingen te combineren. De laatste werkwoorden worden in groep 8 aangeboden. Ook moeilijke woorden, die eindigen op een-d of bijvoorbeeld op -aard/-erd komen in dit leerjaar aan bod. 

woordlijsten dictee groep 8

Veel methodes maken gebruik van woordenlijsten, die je kind thuis kan oefenen. Zo wordt er met spelling groep 8 ook geoefend met de tussen -s en tussen -n. Of: wanneer een trema gebruikt wordt en een hoofdletter. Er zijn nieuwe woorden, de moeilijke woorden in het dictee van groep 8, met een -x, -y of -q, woorden die eindigen op -isch of -teit en anders klinken. En woorden die uit een andere taal komen, zoals uit het Engels of Frans. Een woordenlijst geeft dan een handige kapstok, om deze woorden te ‘stampen’ en zo aan te leren.

Moeilijke woorden dictee groep 8

De Doorstroomtoets in groep 8 is op taalgebied een combinatie. Naast begrijpend lezen en technisch lezen, is er ook een onderdeel van spelling. Je kind leert het schrijfwerk van anderen te beoordelen (20 opgaven) en moet de eigen taalverzorging correct kunnen spellen (50 opgaven). In groep 8 bestaat spelling uit twee categorieën op de doorstroomtoets: werkwoorden- en niet-werkwoorden. 

Samenvattend kun je zeggen dat de meeste spellingmethodes in groep 8 deze onderdelen aan bod laten komen:

 • spelling van de woorden met -ieel, -ueel, -eaal of -iaal
 • het gebruik van trema’s en accenten
 • de correcte spelling van een woord dat hetzelfde klinkt, maar twee betekenissen heeft (bijvoorbeeld mauwen of mouwen)
 • het correcte gebruik van een puntkomma (;) en een dubbele punt (:) in de zin.
 • het wel of niet toevoegen van een tussen -n of -s in samenstellingen
 • spelling van stoffelijke bijvoeglijke naamwoorden
 • de correcte toepassing van een meervouds -s na een klinker (wel of geen apostrof)
 • langere woorden correct spellen (3 of 4 lettergrepen zijn geen uitzondering meer)
dictee groep 8 doorstroomtoets

Dictee groep 8 oefenen thuis

Soms kan je kind het gevoel krijgen door de bomen het bos niet meer te zien, met al die spellingsregels. Het is dan fijn om thuis in alle rust extra te oefenen met spelling. Weten hoe je dit als ouder het beste aanpakt? Dan zijn deze drie tips een helpende start om zo samen met spelling te oefenen!

3 tips voor goede begeleiding spelling thuis

1. Vraag advies bij de leerkracht

De leerkracht kan een analyse maken van de spelling. Zo weet deze niet alleen waar je kind moeite mee heeft, maar ook wat er wel en niet beheerst wordt qua werkwoordspelling. Een analyse geeft inzicht. Van hieruit kan verder gebouwd worden aan de juiste spelling strategieën toepassen.

2. Sluit aan bij de werkwijze van school

In de basis zijn alle methoden van de werkwoordspelling hetzelfde. Als je echter thuis nét een andere volgorde of werkwijze aanhoudt dan op school, loop je de kans dat je kind in de war raakt. Het is beter om aan te sluiten bij wat er op school aangeboden wordt, voor de herkenning en het inoefenen.

3. Leg uit en doe voor

Het is fijn voor je kind als je samen de leerstof doorloopt. Zo kun je het als ouder op een andere manier uitleggen of voorbeelden geven. Ook het aanleren van tussenstappen is voor kinderen die spelling lastig vinden erg helpend. 

Wil je je kind vooruit helpen met werkwoordspelling? Bekijk dan eens ons oefenboek

 1. Iris Obdeijn

  Mijn dochter had veel moeite met werkwoordspelling. Na oefenen met het oefenboek Werkwoordspelling groep 7/8 gaat het veel beter! Ze heeft hierdoor een mooie score op haar cito behaald. Zij blij en ik blij.
  Het boek bevat goede uitleg en nuttige opdrachten. Aanrader!

Oefenboek Werkwoordspelling Groep 7/8

(25 klantbeoordelingen)

29,95

Op voorraad

aanbevolen combinatie:

Toevoegen voor 19,95

Spoedcursus Drie-Minuten-Toets (Cito DMT en IEP)

Voor de prijs van een halfuurtje bijles kun je jouw kind helpen met de DMT (Drie-Minuten-Toets). 

Eenmalige betaling voor 1 jaar toegang (geen abonnement, zodat je geen gedoe hebt met opzeggen).

Selecteer het aantal

Dit boek is ontwikkeld door onderwijsprofessionals en sluit volledig aan op de werkwoordspelling zoals die door Cito getoetst wordt. Met dit boek heb je een grote hoeveelheid oefenmateriaal in huis waar je kind direct mee aan de slag kan. 

Zo weet je zeker dat jullie samen effectief aan de slag kunnen. Én dat je kind vooruitgang boekt bij regelmatige herhaling van de stof.

“Herhaling is vooruitgang”

Herhaling kan zorgen voor vooruitgang. Zeker als je daarbij zorgt voor goede ondersteuning en extra uitleg waar nodig.

Meer uitleg over dictees of toetsen in groep 8? Lees dan ook:

Mirjam de Stigter, BEd

Mirjam heeft 13 jaar onderwijservaring in het basisonderwijs. Zo heeft ze ruim 8 jaar gewerkt in het fase onderwijs en draaide ze daar ieder half jaar fase 4/5 (2e half jaar groep 2 en 1e half jaar groep 3) of fase 5/6. ( 1e en 2e helft groep 3).

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *