Je Kind Beter Laten Scoren Met (Cito) Rekenen? Download onze Gratis Oefenbladen Rekenen
[PDF] Direct Toegang

Page content

Groep 8

Groep 8 is het laatste jaar van de basisschool. In dit jaar krijgt je kind het schooladvies voor het vervolgonderwijs. Welke vorm van onderwijs past het beste bij jouw kind: praktijkonderwijs, VMBO, HAVO of VWO?

De cito eindtoets wordt in groep 8 afgenomen. Dit gebeurt pas vrij laat in het schooljaar (medio april), waardoor het schooladvies van de leerkracht belangrijk is voor toelating op een school voor voortgezet onderwijs. Wat precies de de onderbouwing van het schooladvies is, verschilt per school en per regio. In Friesland bijvoorbeeld, werkt men met de zogenaamde Friese Plaatsingswijzer, waarbij de gegevens uit het leerlingsvolgsysteem vanaf groep 6 centraal staan.

Op sommige scholen wordt het zogenaamde drempelonderzoek afgenomen als extra toets.

Lezen in groep 8

In groep 8 kunnen de meeste kinderen goed en vlot lezen. Ze lezen dan op AVI-plus niveau. In onderstaande video hebben we een top 5 van leuke leesboeken op AVI-plus niveau samengesteld.

 

 

Met rekenen wordt er veel uit groep 7 herhaald. Met kommagetallen en breuken komen er ook nieuwe bewerkingen aan de orde.
Bewerkingen met kommagetallen die belangrijk zijn in groep 8 zijn onder meer:

 

 

Comment Section

16 reacties op “Groep 8


Door Laura Dijk op 12 december 2019

Kan ik mijn zoon Gr 8 nu nog helpen met spelling en begr lezen ?? Hij zit net op het randje of mavo gaat lukken nml


Door Carola de Koning op 13 december 2019

Beste Laura,
Het is van een afstand lastig om in te schatten of je het niveau van je zoon nog omhoog kunt krijgen, maar je kunt het natuurlijk altijd proberen! Het is wel heel belangrijk dat je goed kijkt welk niveau het beste past bij je zoon. Ongeacht welk niveau dit is.
Wellicht is ons online oefenprogramma begrijpend lezen iets voor jullie. Je vindt hier alle informatie: https://wijzeroverdebasisschool.nl/begrijpend-lezen-oefenen-7-8/
Succes!

Hartelijke groet,
Carola


Door IULIANA op 11 september 2018

Goede dag!
Alsjeblieft, ik heb hulp nodig of ik heb precies één stukje informatie!
Ik ben uit Nederland en in het land waar ik kom is een andere methode om wiskunde te leren! Ik kan nog steeds niet achterhalen wat de theorie is van het leren van wiskunde hier in Nederland!
Ik zou graag willen dat je me helpt een verklarend boek over de wiskundetheorie te vinden, zodat ik mijn kind thuis kan helpen voor de finale van groep 8!
Alle hulp met een link of een boek dat ik kan kopen, heel erg bedankt !!!


Door Carola de Koning op 11 september 2018

Beste Iuliana,
In dit artikel lees je wat er in groep 8 met rekenen aan bod komt en wordt uitgelegd hoe je de sommen uitrekent: https://wijzeroverdebasisschool.nl/groepen/groep-8/rekenen-groep-8/
Als je uitleg wilt over een bepaald onderdeel, bijvoorbeeld breuken of procenten, kun je dit in het zoekvenster onderaan deze pagina invullen.
Je zou ook eens kunnen zoeken in de bibliotheek op de afdeling ‘onderwijs’.
Succes!
Hartelijke groet,
Carola
Door trotse moeder op 4 april 2018

super tof ik heb het aan me kind laten zien nu werkt hij keihard voor de cito toets en haalt goeie cijfers ik ben trots op hem en ben blij dat jullie dit doen:)


Door Carola de Koning op 5 april 2018

Geweldig om te horen! Ik kan me voorstellen dat je trots bent!
Dank voor je reactie.

Hartelijke groet,
Carola


Door Salina op 26 augustus 2017

Hai ik ben sinds 22 augustus 2017 in groep 8 en ik zou wat willen vragen. wanneer zijn de citotoetsen in periode 2017/2018.Door Jo op 20 januari 2017

Vraag onderdeken cito rekenen. Hoofdrekenen scoort hij 1 en 2de toets 4 andere jaren was dit 2. Schrok ervan kan hij wel Naar de havo? Begrijpend lezen en spelling staat op 1. Is 1 toets die laag scoort mee beslissent?


Door Maaike de Boer op 20 januari 2017

Hi Jo,
Je kunt het beste op school navragen waaruit het schooladvies is opgebouwd. Naast toetsen spelen er ook andere zaken mee zoals werkhouding en de rapporten. Bovendien worden er op sommige scholen ook nog andere toetsen afgenomen die kunnen meetellen (bijvoorbeeld de Nio toets). Een schooladvies wordt niet op basis van de uitslag op 1 toets uit het leerlingvolgsysteem gegeven. Er wordt gekeken naar de ontwikkeling van een kind. In het algemeen worden de toetsen begrijpend lezen en rekenen als de belangrijkste toetsen uit het Cito leerlingvolgsysteem gezien.


Door Monica op 15 september 2016

Goeiemorgen mijn kind heeft huiswerk meegekregen toen uij ziek was op school. Over breuken
3/6 de van 210. Hoe kan ik het mijn kind vertellen e uitleggem hoe hij die sommen het beste kan maken.Door scientist op 9 maart 2017

U doet 210 : 6 = 35 x 3 = 105. Dus 3/6 van 210= 105.


Door luna op 3 april 2017

wat je doet is 210:6=35
dan doe je 35×3=105

Plaats een reactie


*