Je Kind Beter Laten Scoren Met (Cito) Rekenen? Download onze Gratis Oefenbladen Rekenen
[PDF] Direct Toegang

Page content

Groep 5

Groep 5

In groep 5 maakt je kind een grote sprong. In groep 4 werd nog heel veel tijd besteed aan het technisch lezen, schrijven van alle letters, rekenen automatiseren tot en met 100 en het automatiseren van de tafels. In groep 5 moeten al deze basisvaardigheden voldoende beheerst zijn om mee te kunnen komen met alle nieuwe onderwerpen en de daarbij aan te leren vaardigheden en strategieën. 

Begrijpend lezen wordt erg belangrijk in groep 5. Voor het eerst zal de Cito-toets niet mondeling worden afgenomen maar moeten er stukjes tekst zelf gelezen worden en moeten ook de vragen en antwoorden zelf gelezen worden. Dat vraagt nogal wat van uw kind qua concentratie en doorzettingsvermogen.

Tips:

  • Om je kind hierin te ondersteunen kun je bijvoorbeeld samen het klokhuis of het jeugdjournaal kijken en daarna vragen stellen over de inhoud. Dit zijn de zogenaamde ‘wie, wat, waar, waarom en hoe’ vragen.
  • Ook kun je vragen of jouw kind kan samenvatten wat hij net gezien heeft en of hij nog meer van dit onderwerp weet. Zo activeer je het zien van verbanden tussen verschillende onderwerpen. Dit is ook erg belangrijk bij de zogenaamde zaakvakken (geschiedenis, aardrijkskunde etc.).

Deze krijgen meer aandacht in groep 5 en er worden op sommige scholen nu ook open boek toetsen afgenomen. Zo wordt je kind voorbereid op het huiswerk en de bijbehorende toetsen in groep 6. Samenvatten is hierbij een belangrijke strategie.

In groep 5 ligt de nadruk bij de zaakvakken op de eigen wereld van het kind. Zo worden de onderwerpen ook benaderd.

De kinderen leren wat aardrijkskunde eigenlijk is: de ruimte om je heen. Ze leren ook kaartlezen en een legenda te gebruiken. Ze bekijken hierbij een stad aan de hand van een plattegrond. Dit is ter voorbereiding op topografie, dat ze in groep 6 krijgen. Er wordt ook aandacht besteed aan (regen)water en verschillende landschappen.

Omdat het bij de zaakvakken vooral om de oriëntatie in de ruimte gaat, begint het bij de geschiedenisles met het leren wat tijd eigenlijk is, hoe het aangeduid wordt en hoe je een kalender gebruikt. Dit gaat langzaam over naar het begin van een leven, de levensfasen en hoe het er vroeger op school en in de stad aan toe ging. Ook wordt er een klein beginnetje gemaakt met de tijd van ridders en kastelen.

Bij biologie komen onderwerpen over gezonde voeding, de seizoenen en planten en dieren om je heen, aan bod. Het techniekgedeelte bestaat uit kennismaking met elektriciteit door middel van elektrische apparaten. Hierin worden de tandwielen uitgelicht en welke energiebronnen gebruikt worden om elektriciteit te maken. Dit alles op een heel eenvoudige, goed te behappen manier. De meeste methoden werken thematisch wat betekent dat hetzelfde onderwerp elk jaar terugkomt en dan wordt uitgediept.

De meeste kinderen in groep 5 nemen, over het algemeen, lopend deel aan het verkeer. Dit wordt uitgebreid met fietsen. Bij verkeer worden dan ook de verkeersregels en de verkeerstekens behorend bij een voetganger en fietser uitgelicht. Ook wordt uitgelegd waar een veilige fiets allemaal aan moet voldoen en wat hun eigen rol  is in het verkeer.

Sommige scholen beginnen dit jaar met Engels. Hierbij staat het luisteren, spreken en het opbouwen van woordenschat centraal.

Groep 5 is het laatste jaar van de middenbouw. Volgend jaar is jouw kind al een echte  ‘bovenbouwer’ en hier hoort een goede oriëntatie op zichzelf bij!

Groep 5 lezen

Hieronder hebben we een top 5 van leuke leesboeken samengesteld op de niveaus AVI-M5 en AVI-E5. Meer informatie over leesniveaus kun je vinden in onderstaande pdf:

Download PDF Lezen in groep 5

Leesboeken AVI-M5 top 5

 

 

Leesboeken AVI-E5 top 5

 

Comment Section

19 reacties op “Groep 5


Door lotee op 2 april 2019

Halo julie hebben geen persoonvorm om te oefenen dat is wel fijn als jullieDoor Jildou op 12 april 2018

Hallo,
Graag zou ik willen weten op welke literatuur de informatie over ‘de grote sprong in groep 5’ gebaseerd is. Mijn ervaring is zoals in het artikel beschreven staat dat er in groep 5 een grote sprong wordt gemaakt doordat van bepaalde basisvaardigheden uitgegaan wordt waar in rap tempo op voortgeborduurd wordt. Wetenschappelijke artikelen kan ik er alleen niet over vinden. Kunnen jullie mij hierin voorzien? Alvast bedankt voor het meedenken!


Door Carola de Koning op 16 april 2018

Beste Jildou,
In groep 5 leren de kinderen veel nieuwe spellingregels en wordt het rekenen een stuk abstracter. Misschien heb je iets aan het boek ‘Kleine ontwikkelingspsychologie, deel 2’ (de schoolleeftijd) van Rita Kohnstamm.

Hartelijke groet,
Carola de Koning


Door Esther op 21 augustus 2017

Na alle geweldige rekenbladen wacht ik in spanning af op jullie begrijpend lees oefeningen! Vooral omdat dit een heel belangrijk onderdeel is geworden op school en voor het advies denk ik dat veel ouders en kinderen hier baat bij kunnen hebben!


Door Tharmihan op 12 juni 2017

Hallo ik wil graag oefening blad groep 5Door Nathalie op 25 januari 2017

Hallo,
Ik neus wat rond op de site en zag dat er wel een oefencito spelling/taal is voor groep 3, maar kan hem voor de andere groepen niet vinden…. klopt dit of kijk ik niet goed ?
Vriendelijke groet, Nathalie


Door Maaike de Boer op 25 januari 2017

Hi Nathalie,
Dat klopt. Er zijn nu oefenboeken spelling groep 3. De oefenboeken voor groep 4 en 5 verwachten we dit schooljaar nog. Als je op onze mailinglijst staat, word je op de hoogte gehouden.


Door Anneke Vreeling op 15 december 2016

oefenboeken van ‘Aandacht voor Spelling’ voor groep 5 zijn die er ook?


Door Maaike de Boer op 15 december 2016

Hi Anneke,
Nog niet. Ze worden nog dit schooljaar aangeboden op de website.


Door safae op 27 september 2016

hoi heb een vraag me dochter heeft het moelijk met begrijpen rekenen en begrip kunt u daar wat meer over vertelen


Door Maaike de Boer op 29 september 2016

Hi Safae, kun je uitleggen wat je hier precies mee bedoelt? Misschien heb je wat aan deze informatie: redactiesommen oplossen


Door Karina op 14 juni 2016

Ik zie maar 2 boeken?


Door Maaike de Boer op 15 juni 2016

Hi Karina,

het zijn 2 video’s over de boeken. In elke video komen 5 boeken aan bod.


Door samira op 17 mei 2016

waar kan ik oefenbladen vinden voor begrijpend lezen voor groep 5? Wat een fijne site
Alvast bedankt!


Door Maaike de Boer op 18 mei 2016

Hi Samira,
Voor begrijpend lezen hebben we helaas nog geen oefenbladen. We hebben wel tips over hoe je met korte teksten begrijpend lezen kunt oefenen: Begrijpend lezen oefenen


Door Miriam Bussemaker op 1 oktober 2015

Ben benieuwd op basis waarvan de top 5 is samengesteld?
Mee eens dat het goede boeken zijn, maar is dat een keuze van kinderen, volwassenen, zijn er belangen van uitgeverijen. Ik ben er nieuwsgierig naar.

vriendelijke groet,
Miriam Bussemaker


Door Maaike de Boer op 1 oktober 2015

Hi Miriam,
Geen belangen bij uitgeverijen. De top 5 is door ons zelf samengesteld (persoonlijke voorkeuren) waarbij gekeken is naar het leesniveau. De top 5 is bedoeld als inspiratiebron, meer niet.

Plaats een reactie


*