arrow_drop_up arrow_drop_down

Cito toetsen groep 4

De toetsen van het Cito Volgsysteem worden op de meeste basisscholen in Nederland afgenomen. Aan de hand van deze toetsen kan de ontwikkeling van je kind door de onderwijzer(es) worden gevolgd. Meestal worden er voor rekenen en voor verschillende onderdelen van taal en lezen, twee toetsen per jaar afgenomen: midden groep 4 (M4) en eind groep 4 (E4).

Cito toetsen groep 4: een overzicht

cito toetsen wanneer 

*In deze toetskalender zijn alleen de toetsen opgenomen die op de meeste scholen worden afgenomen. 

De aangegeven data worden geadviseerd door Cito. De school bepaalt wanneer de toetsen worden afgenomen. Download de toetskalender als PDF De toetsen die staan aangegeven met een 'M' worden in het 'Midden' van het schooljaar afgenomen (januari). De toetsen met een 'E' worden gemaakt aan het 'Einde' van het schooljaar (juni). In januari in groep 4 krijgen de kinderen (meestal) de volgende Cito-toetsen:

In juni in groep 4 komen de volgende toetsen aan bod:

 • Rekenen E4
 • DMT en AVI E4
 • Technisch Lezen E4
 • Spelling E4
 • Woordenschat E4
 • Begrijpend Lezen E4

DMT en AVI toetsen en de toetsen technisch lezen hebben betrekking op technisch lezen. Hierbij wordt gekeken hoe snel en hoe goed jouw kind leest. Bij begrijpend lezen wordt gekeken naar het begrip van een tekst. Naast de citotoetsen maakt je kind toetsen die bij de schoolboeken waarmee wordt gewerkt horen, de zogenaamde methodegebonden toetsen.

Cito toetsen groep 4: scores

De Cito toetsen maken onderdeel uit van het Cito leerlingvolgsysteem. De uitslagen van de Cito toetsen kunt je meestal op het rapport zien. De score op een Cito-toets wordt weergegeven met een letter (A t/m E) of met I t/m V. Een combinatie kan ook voorkomen. Hieronder ziet je de betekenis van de letters A t/m E. A -  25% - hoogst scorende leerlingen B - 25% - ruim boven tot net boven het landelijk gemiddelde C - 25% - net tot ruim onder het landelijk gemiddelde D - 15% - ruim onder het landelijk gemiddelde E  - 10% - laagst scorende leerlingen Bij de indeling met de cijfers I t/m V wordt uitgegaan van 5 groepen van 20%. I - 20% - ver boven het gemiddelde II - 20% - boven het gemiddelde III - 20% - de gemiddelde groep leerlingen IV - 20% - onder het gemiddelde V - 20% - ver onder het gemiddelde In onderstaande afbeelding zie je de twee indelingen naast elkaar weergegeven. cito toetsscores groep 4

Groep 4 de cito-toetsscores, meer informatie?

Wil je meer weten over deze niveaus van de cito-toetsen, bekijk dan ons artikel Scores cito toetsen: wat je moet weten over het leerlingvolgsysteem. Cito zet de score van jouw kind op een cito-toets af tegen de scores van alle kinderen in Nederland. Als jouw kind een A scoort hoort het bij de 25% beste kinderen in Nederland. Eén fout kan het verschil tussen bijvoorbeeld B of C zijn. Als de score van je kind tegenvalt, is het altijd nuttig om tijdens de rapportbespreking te vragen wat de score precies was. Gaat het bijvoorbeeld om een lage C of een hoge C (bijna een B)? Verder is het ook van belang om te vragen bij welke sommen je kind de meeste fouten maakt. Je kunt dan gericht oefenen met je kind.  

Video over de cito toetsen groep 4: 

 


Werkbladen Rekenen groep 4: M4

De rekentoets M4 toetst de rekenvaardigheden die tot januari in groep 4 aan bod zijn geweest. De toets M4 bestaat uit 52 opgaven, opgesplitst in twee delen van elk 26 opgaven. Hierbij komen de volgende onderwerpen aan bod:

De opgaven in de rekentoetsen in groep 4 bestaan onder meer uit plaatjessommen en redactiesommen. Het herkennen van de hierin verborgen sommen is belangrijk. Datzelfde geldt uiteraard voor het vervolgens kunnen oplossen van deze sommen. Kijk voor uitleg over deze sommen op: Redactiesommen groep 4.

Werkbladen groep 4 rekenen: E4

De cito toets rekenen E4 wordt meestal in juni afgenomen. E4 staat voor ‘eind groep 4’. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • Getallen
 • Verder- en terugtellen
 • Optellen en aftrekken
 • Vermenigvuldigen en delen
 • Verhoudingen
 • Klokkijken en kalender
 • Meten en geld
 • Ruimtelijk inzicht

De rekentoets E4 bestaat uit 54 opgaven. De toets wordt in twee delen van elk 27 opgaven afgenomen. In de toets rekenen E4 komen veel zogenaamde redactiesommen voor. Dit zijn sommen in de vorm van een verhaaltje. Een kind moet dan eerst de som uit het verhaaltje halen en vervolgens moet hij of zijn de som oplossen. Wij hebben hieronder een aantal redactiesommen groep 4 als voorbeeld opgenomen. De oefeningen rekenen komen uit het oefenboek rekenen groep 4 – 2e helft schooljaar.

PDF Werkblad Rekenen Groep 4 (E4) In onderstaande video zijn de sommen nader toegelicht.

Meer sommen oefenen?

Naast het oefenen van de sommen in de werkbladen kun je meer sommen oefenen met de oefenboeken rekenen van Aandacht voor Rekenen. Met deze boeken kun je behalve de kale sommen en de sommen in een context ook klokkijken, getallenlijnen en getallen splitsen groep 4 oefenen.  Oefen met resultaat! Oefenboeken Rekenen en Spelling werkblad rekenen groep 4

Meer groep 4? 

Geef een reactie onder dit artikel. Wat is jouw ervaring met de cito-toetsen van je kind in groep 4?Dennis
Door

Dennis

op 08 Dec 2015

Ik krijg nu steeds mailtjes voor groep 4, maar mijn zoontje zit in groep 3 kunnen jullie dat wijzigen?

Maaike de Boer
gsoekdew
Door

gsoekdew

op 22 Nov 2016

ik vind het goed

mike
Door

mike

op 21 Jun 2017

oke vindt die het leuk

ELS
Door

ELS

op 13 Jan 2016

Ik wil dit schooljaar ook graag de gegevens van groep 6 ontvangen.

Maaike de Boer
Door

Maaike de Boer

op 14 Jan 2016

Hi Els, Ik heb je toegevoegd aan onze mailinglijst voor groep 6.

Jenny Meijerink
Door

Jenny Meijerink

op 23 Feb 2016

Kun je mij toevoegen aan de mailinglijst voor onze dochter in groep 4 en onze zoon in groep 5? Alvast bedankt!

Bethy
Door

Bethy

op 29 Sep 2016

Hoi, ik heb me ingeschreven voor de mailinglijst voor onze zoon in groep 7 en onze dochter in groep 4 maar tot nu toe krijg ik geen antwoord... Is het normaal?

Maaike de Boer
Door

Maaike de Boer

op 30 Sep 2016

Hi Bethy, Ik heb het nagekeken en we hebben je wel e-mails verzonden. Zijn deze misschien in de reclamebox beland? Mocht dit niet het geval zijn, stuur dan even een mailtje naar contact@wijzeroverdebasisschool.nl

K.jansen
Door

K.jansen

op 19 Jan 2017

Hallo,ik wil me graag inschrijven voor de mailinglijst van groep 4. Mvg Kimberley jansen

Ouafila Ahnouch
Door

Ouafila Ahnouch

op 07 Feb 2017

Hoi medewerkers, Ik wil me aanmelden de mailing van groep 3 en 4 had me aangemeld, maar nog niets ontvangen, Groeten, Ouafila

Maaike de Boer
Door

Maaike de Boer

op 09 Feb 2017

Hi Ouafila, ik heb het nagekeken en je staat voor groep 3 en 4 ingeschreven. Misschien komen onze e-mails bij je in de spam terecht. Kun je dat nakijken? Hartelijke groet, Maaike

Dudu sayar
Door

Dudu sayar

op 14 Feb 2017

Hoi , Kunt u mij ook op de mailinglijst zetten voor informatie. Ik heb een dochter in groep 5 en zoon in groep 4. Alvast bedankt Dudu

Maaike de Boer
Door

Maaike de Boer

op 16 Feb 2017

Hi Dudu, je stond al op de lijst voor groep 5. Ik heb je nu ook voor groep 4 toegevoegd.

Malika
Door

Malika

op 20 Mar 2017

Mijn zoontje zit in groep 4 heb perongeluk 3 ingevuld. Zouden jullie dit kunnen wijzigen

Maaike de Boer
Door

Maaike de Boer

op 20 Mar 2017

Hi Malika, Je staat nu bij ons voor groep 4 op de mailinglijst.

Suzana
Door

Suzana

op 26 Mar 2018

Complimenten!

Maasta
Door

Maasta

op 20 Nov 2018

Hallo. Zou ik op de mail lijst van groep 5 mogen staan. Mvg

Manon
Door

Manon

op 15 Feb 2020

Hallo, kan iemand mij vertellen hoeveel vragen er waren bij de cito M4 voor rekenen-wiskunde? Bedankt!

Reactie plaatsen